Hirdetés

Ezt a kettőt hozza össze a CHYBIK + KRISTOF tervezte Lahofer Borászat.

Hirdetés

Mélyen a múltba nyúló tradíciók és a legújabb borkészítési eljárások találkoznak a csehországi Morva régió déli részén fekvő Lahofer Borászatban. Az épület látogatóközpontot, kóstolótermet is magában foglal a gyártási egységeken túl, a struktúra felveszi a táj hullámzását.

Fotó: Chybik + KristofFotó: Laurian Ghinitoiu

Átadták a CHYBIK + KRISTOF építésziroda jegyezte Lahofer Borászatot. Az Ondřej Chybík és Michal Krištof által 2010-ben alapított stúdió mára több mint 50 embert foglalkoztat három városban (Prága, Brno, Pozsony), és a praxisában gyakran képez hidat privát és közösségi terek, különböző generációk vagy társadalmi csoportok közt. Ezúttal három távoli területet kötöttek össze: a közel négyezer négyzetméteres épületben a borkészítő egységek mellett található a borászat adminisztrációs központja, valamint egy-egy látógatóközpont és kóstolóterem. 

Az ívelt gerendákból álló boltozat a régió hagyományos borospincéit idézi, míg a forma tükörképeként értelmezhető hullámos tető amfiteátrumként szolgál kulturális rendezvényekhez, még szorosabban kötve a borászatot ahhoz a tájhoz, amelyben felépült.

Belül, az amfiteátrum ívelt teteje alatt jellegzetes vasbeton boltívek futnak végig, visszaidézve a szőlősávok ritmusát. A délre néző üveghomlokzaton bőségesen jut be fény. Az üveg és a beton mellett a fa jelenléte meghatározó, a látogatók hangulatáról ezen kívül Patrik Hábl kortárs cseh művész nagyléptékű, a mennyezetet betöltő muráliája gondoskodik. Különböző „föld-színekből” állnak a szabálytalan, ritkás vonások: agyagos vörös, fekete, sárgás és bézs színek emlékeztetnek a termőtalajra a maguk súlytalanságában, a mennyezeten is.

Fotó: Alex Shoots BuildingsFotó: Laurian Ghinitoiu

A termelés két, eltérő magasságú épületben zajlik, a szintkülönbség a teraszokat idézi. A két épületben eltérő a hőmérséklet, elvégre a másodikban található a borprés, a pince és a boráruház. A változó épületmagasság a külső területek funkcióit is segít rendezni: az egyik udvarban a gyártáshoz kapcsolódó folyamatok zajlanak, a másikban az amfiteátrum található.

A funkcióbővítéssel a Lahofer Borászat a helyi kultúra szerves részévé válik, a tervek szerint szüreti mulatságok, színházi előadások helyszíne lesz majd az újonnan kialakított közösségi tér, amely egyúttal összeköti a helyi közösséget a látogatókkal.

„Egy olyan időben, amikor a kultúra és a természet összeegyeztethetetlennek tűnik, a mi víziónkban ez a tér visszaadja a régióban a kettő közt régóta fennálló szimbiózist – jegyezték meg a koncepcióról az iroda alapítói. – Ilyen formán a természet tiszteletben tartása meghatározó jelentőségű.” A látogatóközpont meghatározó terveséi szempontjának az élményt nevezték meg, egy olyan tapasztalat megszerzésének lehetőségét, amely lehetővé teszi a bor megértését és értékelését. 

Fotó: Laurian GhinitoiuFotó: Alex Shoots Buildings

Lahofer Borászat, Csehország
Projekt tervezése, kivitelezése: 2015—2020
Funkció: vegyes használat, irodák
Alapterület: 3842 m2
Befektetés: 6 millió euró




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Ennél jobb helyről nem is lehetne nézni az Aurora Borealist

Építészek és túraegyesületi tagok menedékházak építésébe kezdtek Norvégia festői szépségű táján. 

Dániában a vízen is lehetsz kollégista

Dániában a vízen is lehetsz kollégista

Hajógyár helyett lebegő konténerek: a Bjarke Ingels Group kollégiumot tervez Koppenhágában.

Mint az egymásra hullott falevelek

Mint az egymásra hullott falevelek

A japán KIAS építészei megalkották a tökéletes erdei búvóhelyet.

Hirdetés