Ív a Zöldben

Zöld iskola Balin.

Kecamata Abiansemal, Bali, Indonézia – bizonyos, hogy ettől a pár szótól még annak is vakító kék, langymeleg óceán, hófehér, apró szemű homokos part, tömény trópusi pára, és méregzöld dzsungel ugrik be elsőként, aki soha, még csak Google-frienddel sem nézett utána a világ óceániai paradicsomának. Hol másutt valósult volna meg a szó szerinti értelmezésben is ennyire találó nevű „Zöld Iskola”, mint itt, ahol e szín tízezer árnyalata tömörül?
 

 

A The Arc, azaz „Ív” az indonéziai Balin található világhírű Green School egyetemi területének legújabb épülete. A Green School és az IBUKU tervező iroda kezdetektől fogva együtt dolgozik. A világhírű iskolaprojektet annak megálmodója, John Hardy és tervező-építő csapata után lánya, az IBUKU alapítója és egyben kreatív igazgatója Elora Hardy folytatta. A 12 éves Green School a The Arc névre keresztelt legújabb, 2021-ben átadott, mintegy 760 nm-es épületével valóban példátlan architektúrát valósított meg, ami nem csak a bambuszépítészet egyedülálló darabja, de tökéletes referencia is a könnyűszerkezetes építésben.

 

 

A házak alapvető anyaga a bambusz, de az erős alap készítéséhez betont, követ, acélt használnak. A messze túlnyúló tető, amit az időjárásnak tartósan ellenálló alumíniummal bélelt bambusz zsindely borít, valamint a csuklós kialakítású oszlopok is az épületek hosszútávú védelmét szolgálják. A nedvesedés megelőzésére a szerkezetet acél és beton kötőelemekkel rögzítik a hatalmas folyami kövekhez, melyeket méretes acélrudak kötik a talajba.

 

 

A The Arc valódi mérnöki bravúr; megvalósulását hónapkig tartó kutatás, fejlesztés, és a részletek tökéletesítése előzte meg. Az eredmény kifinomult, páratlan szépségű design; 19 méteres fesztávon átívelő, egymást keresztező, 14 méter hosszú bambuszrudakból álló szerkezetével az első ilyen épület a világon. A rácsszerkezet stabilitását az úgynevezett antiklasztukus, azaz ellentétes irányú kettős görbülettel rendelkező rácshéjak adják.

 

 „A The Arc szerkezete példa nélkül áll. Ahhoz, hogy olyan tervezésbe kezdjünk, amelyet korábban soha nem valósítottunk meg, némi bátorságra és optimizmusra volt szükség. Elég kreatívak és makacsok voltunk ahhoz, hogy kutassuk és kidolgozzuk a projekt sikeréhez szükséges megoldásokat” – mondja Rowland Sauls az IBUKU projektmenedzsere.

A nagy tér karcsú szerkezettel történő lefedése során a természet egyik legnagyobb találmányát, az emberi bordázatot másolták le. A bordák sorát feszes, de rugalmas izom- és bőrréteg tartja össze, vékony, de kellően erős burkolattal védve a tüdőt. A The Arc esetében a nyomott íveket feszített rácshéjak tartják a helyükön. A fejünk fölé boruló, leheletvékony struktúra intimitást és költői szépséget ad a térnek. Bár úgy tűnhet, hogy a héjak az íveken nyugszanak, valójában ők tartják azokat. A kifinomult geometriai tervezésének köszönhetően a tágas tér és karcsú szerkezet egyensúlyban van.

 

 

„A rácshéjak merevítik a tetőt, és megakadályozzák a parabolaívek kihajlását. A két rendszer együtt egyedülálló és rendkívül hatékony szerkezetet hoz létre, amely rugalmasan terhelhető. A szerkezet súlya eloszlik, enyhítve a boltívekre ható erőt” –  magyarázza Neil Thomas, az Atelier One igazgatója a technológiát:

Kezdettől a bambuszépítésben képzett szakemberek vettek részt a munkálatokban, akik az előzőleg az IBUKU mérnökei által elkészített méretarányos modellt reprodukálták, többnyire kézi munkával.

„A Green School  új épülete 19 méretes fesztávolságú, antiklasztikus rácshéjjal összekötött íveivel az organikus építészet új korszakát nyitja meg. Az új közösségi tér és tornaterem a különleges campuson Jorg Stamm és az Atelier One szerkezettervezők együttműködésével valósulhatott meg” – mondja Elora Hardy, az IBUKU alapítója

 

 

Építészet: IBUKU
Terület : 760 m²
Átadás éve: 2021
Fotó: Tommaso Riva
Szerkezet: Atelier One , Atelier One, Neil Thomas

 


Forrás: az Archadaily cikke nyomán

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Káli-medencétől Etiópiáig

A Káli-medencétől Etiópiáig

Baló Dániel, a Murum studio és a TIMBOO társalapítójának projektje a bambusz felhasználására.

Ív a Zöldben

Ív a Zöldben

Zöld iskola Balin.

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Új Bauhaus iskola létrehozását kezdeményezi az Európai Bizottság

Az építészetnek meg kell újulnia, fenntarthatóbb épületeket kell tervezni, ennek ösztönzésére pedig kell egy közös alkotói tér.

Hirdetés