Eredményt hirdettek az MMA Építőművészeti Tagozatának „Budakalász magja 2018” pályázatán

A Magyar Művészeti Akadémia Építőművészeti Tagozata „Budakalász magja 2018” megnevezéssel tavaly ősszel hirdetett nyílt, építészeti tematikájú pályázatot. A pályázat keretében tartalmi, építészeti-tájépítészeti eszközökkel megfogalmazott szellemmel átitatott gondolatok felmutatását és javaslatokat vártak a budakalászi Kálvária-domb hosszú távú kezelésére, élhető, közösségépítő hasznosítására. A felhívásra 27 pályamű érkezett, melyek közül Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám és Vadász Balázs terve nyerte el az első díjat.

Bajusz Csaba Ádám és Vadász Balázs - fotó: MMA

A Bírálóbizottság többszöri áttekintés, majd vita és elemzés után egyhangú szavazással hozta meg a végeredményt: a díjazásra rendelkezésre álló teljes összeg, azaz 5 millió forint felosztásáról döntött; egy-egy I., II. és III. díj kiosztása mellett öt elismerést is kihirdettek Budakalászon, a Kós Károly Művelődési Házban, ahol az ünnepélyes eredményhirdetést tartották és a pályaműveket bemutató kiállítás is megnyílt.

A pályázat eredményét Ferencz István építőművész, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja, a Bírálóbizottság társelnöke ismertette. I. díjat nyert és bruttó 1.100.000.- Ft díjazásban részesült a 9. sorszámú pályamű, melynek szerzői: Bajusz Csaba Ádám, Salacz Ádám és Vadász Balázs. Ez a pályázat a templom két kiemelt jelentőségű elemének, a szentély és a torony tömegének rekonstrukciójára tesz javaslatot, mely rekonstrukció „légies, könnyed, szimbolikus alkotás” – áll az értékelésben, kiemelve még, hogy „a rom környezetére tett javaslata jó, iránymutató.” A Bírálóbizottság a pályaművet nem a reális megvalósíthatóság, hanem a pályázat elvont poézisa miatt értékelte az első helyre.

II. díjat érdemelt ki bruttó 1.000.000.- Ft díjazással a 4. sorszámú pályamű, szerzője: Bódi Gergely Gergő.

"A pályázati terv szűkszavú, ennek ellenére nagyon erős kép. A benyújtott modell „drámai" erejű. Megismerve, azaz megfejtve a tervet, annyit jelent, mint méltón tisztelegni a múlt iránt, építeni itt olyasmit, ami jelzi a jelen erőt, megemeli a kitüntetett értéket. A vízszintes erejű kolonád rendezi a magaslatot. A terv lendítő erőt ad a továbbgondolásra, úgy, hogy egyben létrehoz egy új ünnepi térsort. A kolonád dimenziói kifogástalanok."

III. díjat kapott bruttó 900.000.- Ft díjazással a 17. sorszámú pályamű, szerzői: Boholy Ildikó, Németh Máté.

"A terv nyolc stáció addíciójával épül összefüggő egységgé. A „kaputól" a „toronyig" tartó folyamat bemutatása meggyőző. Az útvonalak vezetése, a tájépítészeti komponensek, az alkalmazott anyagok finoman húzzák alá a terv alapgondolatát. A változások valóban indikátorai lehetnek annak, hogy még több ember megismerhesse épített környezetének múltját, és megszerethesse ezt a helyet. A pavilon átgondolt elhelyezése és egyszerű formálása tartalmas. A fákkal való kapcsolata és a működési lehetőségek felvázolása szellemes. A torony realitásáról megoszlottak a vélemények, ám a Bírálóbizottság végül karakteresnek és érzékenynek, tehát jónak ítélte a jelszerű építményt. Komplex szemlélete, konzekvens gondolatmenete valamint verbális és vizuális egysége okán a pályaművet Bírálóbizottság III. díjban részesítette."

fotó: MMA

Elismerésben részesült bruttó 400.000.- Ft díjazással:

  • a 6. sorszámú pályamű, szerzője: Márkus Péter Kristóf
  • a 11. sorszámú pályamű, szerzői: Benedek Márton, Juhász Balázs, Kiss Márta Andrea, Turi Gergő, Váradi Balázs
  • a 20. sorszámú pályamű, szerzői: Csík Zsolt, Kutas Mátyás
  • a 22. sorszámú pályamű, szerzői: Rácz Anna, Sági Gergely
  • a 27. sorszámú pályamű, szerzői: Molnár Zsolt, Szigeti Vajk István

A Bírálóbizottság a benyújtott pályaműveket egytől egyig minőségi munkaként bírálta, külön említést érdemel a gondolatokat kifejező rajz és modell együttesének pályázati megjelenése. A tervek szerint a pályázati anyagokat a település lakói számára is bemutatják, hogy belelássanak abba, milyen szerteágazó szálakon születhet meg egy ilyen döntés és segítse a települést a közös gondolkodásban. A tervekben megfogalmazott építészeti gondolatok jó kiindulópontot adnak a továbblépéshez, melyeket lakossági fórumokon, nyíltan megvitathatnak a helyiek. 

A díjazott pályaműveket bemutató kiállítás 2019. február 11-ig tekinthető meg a Kós Károly Művelődési Ház és Könyvtár (2011 Budakalász, Szentendrei út 9.) emeletén az általános nyitvatartási időben (hétfőtől szombatig 8–20 óra között).

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Kortárs közösségi tér az épület eredeti atmoszférájával, nyitott terekkel és különleges tetőtérrel

Kortárs közösségi tér az épület eredeti atmoszférájával, nyitott terekkel és különleges tetőtérrel

A Deichler Jakab Stúdió 2. helyezett terve a Kommentár Alapítvány Tranzit Ház Közösségi Tér és Képzési Központ építészeti tervpályázatán.

Ikonikus és apró építészeti részletek megőrzése Tatán

Ikonikus és apró építészeti részletek megőrzése Tatán

Az FBIS architects és a Garten Studio győztes terve a Tata Szíve tervpályázatra.

Green Garden nyílt tervpályázat építészhallgatók és 30 év alatti építészek számára

Green Garden nyílt tervpályázat építészhallgatók és 30 év alatti építészek számára

A Masterplast és a Demján Sándor Alapítvány nyílt tervpályázata többszintes társasházi lakópark tervezésére

Nincs találat!

Hirdetés