Művészek tucatjait inspirálja egy Litván város modernizmusa.

Számos művészt inspirál a Litvána szívében fekvő Kaunas. Nem véletlen, hiszen a város modernista építészete turisták tömegeit vonzza, és szinte mindenkit levesz a lábáról, így a különböző művészeti ágak képviselőit is. Pezsgő kulturális életének köszönhetően Litvána második legnagyobb városa a 2022-es Európa Kulturális Fővárosa címet is magáénak tudhatja.

Kaunas olyan szokatlan és különös látványosságokkal tett szert nemzetközi hírnévre, mint a világ első láthatatlan tere, a George Maciunas tér, vagy az Ördögök Múzeuma.

A városba látogató bel- és külföldi turistákat elsősorban azonban a két világháború előtti egyedülálló modernista építészete vonzza, hiszen a közel hatezer modernista épület – melyek közül 44 viseli az Európai Örökség címet – lehetőséget nyújt az építészet ezen irányzatának testközelből történő megismerésére.

A koronavírus nem kedvez az országok közötti utazásoknak, így a 2020-as évben Kaunas sem fogadhatott annyi külföldi vendéget, mint korábbian. Az ország Turisztikai Fejlesztési Ügynöksége azonban idén is gondolt azokra, akik vágyakoznak az utazásra, és várják a korlátozások feloldását. Arra buzdítják az érdeklődőket, hogy a Kaunas által inspirált művészek munkáiban gyönyörködjenek, míg nem látogathatják személyesen a várost. 

Az, hogy Kaunas kortárs művészek kedvelt helyszínévé vált, és számos művészt megihlet, többek között annak is eredménye, hogy a Litvánia szívében fekvő város 2015-ben elnyerte az UNESCO által megítélt Design Városa címet.

Azóta a világ minden tájáról érkeznek művészek Kaunasba, hogy inspirációt merítsenek a város pezsgő hangulatából, nem utolsó sorban építészetéből.

A különböző művészeti ágak képviselői nagyszámban vesznek részt a Modernizmus a Jövőért Programban is, mely célja a város történelmi és kulturális örökségét megőrizni, és széles körben hírét vinni.

A Celsius 273 márkanév mögött álló Gerda Liudvinavičiūtė divattervező Beton város I Kaunas címmel hozott létre betonékszer-kollekciót, mely olyan nyakláncokból, fülbevalókból és mandzsettagombokból áll, melyeken Kaunas modernista épületei köszönnek vissza. 

„A nyakláncok egyikét Kaunas központi postaépülete ihlette.

A posta fából készült ablakait egy olyan litván minta díszíti, mely évszázadokkal ezelőtt a szövött anyagokon is megjelent. Ez a motívum igazán érdekessé vált számomra” – mondja Liudvinavičiūtė, aki ezt a mintázatot vette alapul ékszere megtervezése során.

A jól ismert liván street art művész, Timotiejus Norvila-Morfai szintén izgalmasan ragadta meg a két világháború közötti építészetet és annak sajátosságait.

A művész tíz olyan fából készült madárfészket alkotott, melyek egy-egy kaunasi art deco épületet mintáznak.

Morfai ornitológusokkal dolgozott együtt, hogy a madarak számára megfelelő fészekrakó-dobozokat hozzon létre. A körültekintő művészi munka eredményeként a város madarainak tucatjai találtak otthonra az art deco fészkekben.

„Igyekeztem megragadni az épületek egyedülálló részleteit, hogy a fészkelő-dobozokon ráismerjenek az emberek a stílusra és az adott épületekre is” – mondja Morfai.

Aki érdeklődik a korszak építészete iránt, annak érdemes figyelemmel követnie az ír Aideen Barry képzőművész rendezésében készülő Heterotipia című 45 perces film létrehozásának eseményeit is. A film, koncepciója szerint, a helyi közösségek szemszögéből meséli el Kaunas 20. század eleji történetét, illetve célja az akkor létrejött értékek továbbítása a jelen és jövő generációi számára.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

BEST OF OCTOGON online 2023 | Elszigetelt modernizmus a Duna közepén

BEST OF OCTOGON online 2023 | Elszigetelt modernizmus a Duna közepén

Lupa-sziget az OCTOGON online lencséjén keresztül

A stílus örök

A stílus örök

Villa a Haris Parkban

A 100 éves Bauhaus előtt tiszteleg a Leuchtturm 

A 100 éves Bauhaus előtt tiszteleg a Leuchtturm 

„Minden egy pontból indul”

Hirdetés