Hirdetés

A dán Dorte Mandrup építésziroda újabb terveket mutatott be a Bálna (The Whale) nevű épületéről, amely egyfelől olyan, mintha egy nagy palásttal fedték volna Norvégia északi partjainak szikláit, másfelől pedig mintha éppen egy óriási bálna bújna elő a vízből. A helyszín a világ egyik legismertebb bálnamegfigyelő helye Andenes város közelében.

A dán építésziroda ezzel a tervvel megnyert egy nemzetközi pályázatot, amelynek fő célkitűzése volt a környezet és a bálnák megóvása, mindez pedig egy olyan országban, amely lehetővé teszi a bálnavadászatot.

Az építészirodának azért tetszett különösen ez a pályázat, mert nemcsak egy épületet kellett tervezni egy egyébként nagyon figyelemre méltó tájba, hanem ezzel részt vállalnak a tengeri élet megőrzésében is. Az épület olyan, mintha egy óriás megemelte volna a földet, hogy aztán egy panorámás kilátással bíró teret hozzon létre, amelynek íves tetejét kövek borítják, és amely lehetővé teszik a mohák gondtalan elszaporodását. 

A 4500 négyzetméteres épület javarészt kiállítótér és megfigyelési helyszín lesz, de iroda, kávézó és ajándéktárgyat árusító üzlet is helyet kap benne. A belső térben a fa és a beton lesz a meghatározó, a lehető legminimalistább stílusban, hogy a megfigyelőtér minél jobban beleolvadjon a kinti környezetbe. A tervek szerint az központ 2022-ben nyílik meg.

A Bálna projekt
Tervezőiroda: Dorte Mandrup A/S
Tájépítész: Marianne Levinsen Landskab
Bálnakutató: Nils Øien
Vizualizáció: MIR

Forrás: Dorte Mandrup
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Íme, por és hamu vagyunk

Íme, por és hamu vagyunk

Szalai László Zoltán diplomaterve.

Múltból építkező jövő

Múltból építkező jövő

A Paradigma Ariadné, a Spacefor, a Lépték-Terv Tájépítész Iroda és Mihálffy Krisztinával közös, a Budapest Déli Városkapu pályázatra készült terve.

Küldd el nekünk a diplomamunkádat!

Küldd el nekünk a diplomamunkádat!

Van egy jó ötleted építészet, tájépítészet vagy design témakörben, sőt mindezt kifejtetted diplomamunkádban? Ha szeretnéd megmutatni a nagyvilágnak, akkor küldd el nekünk, hogy mások is megismerhessék!

Nincs találat!

Hirdetés