Hullámfelhő az ég alatt

Kávé tetején lebegő tejszínhab-szigetre emlékeztet az az organikus formájú, fehér beton könyvtár, amit a kínai MAD Architects tervezett Haikou tengerpartjára.

A Ma Yasong által alapított kínai MAD Architects hullámzó, amorf, légies építészeti világát tükrözi a tavaly átadott, fehér betonból öntött, íves-kanyargós vonalvezetésű könyvtár Hainan-szigetén. A tervekbe több művész és szakember ötletei is bekerültek, többek között Anis Kapoor, Kengo Kuma, Bjarke Ingels, Thomas Heatherwick, vagy a holland MVRDV építész stúdió fejlesztései.

 

 

A Cloudscape of Haikou fantázianevű 1000 nm építményét korábban „Wormhole Library” néven emlegették. A Century Parkban ez az első befejezett épület a Haikou-öböl fejlesztésére tervezett 16 pavilon közül. A ház sima felületű öntött beton, kívül-belül egymásba hullámzó ívek halmaza jellemzi, egyetlen egyenes falszakasz nélkül. Felületét az eget, a tenger végtelenjét és a szárazföldet látni engedő nagy, íves nyílások törik meg, melyeken keresztül a természetes fény és a friss levegő is bejut az épületbe.

 

 

„A spiritualitás az építészet alapvető értéke. Hozzátesz a városok emberközpontú légköréhez. (…) Szerettük volna, ha ez az épület részévé válik a városlakók mindennapjainak. Építészet, művészet, emberek, és természet találkoznak itt, és a látogatót egy újfajta szépség felé nyíló, képzeletbeli utazásra invitálják” – részletezi a projekt szellemiségét Ma Yasong építész.

 

 

Az épület formáját precíz CNC-maróval és 3D nyomtatással készült zsaluzattal, a padlón és a mennyezeten dupla rétegű kazettás födémmel hozták létre. A teljes villamosvezeték-hálózat és gépészeti csőrendszer a betonból előre kirekesztett üregekben fut, a könyvespolcokat a falakba süllyesztették.

 

 

A Cloudscape of Haikou-t hatalmas előcsarnokkal osztották két zónára – az egyik oldalon a könyvtár, a másikon a vegyes használatú épülettömb található. Ez utóbbi a parkba látogatóknak szánt egyfajta megálló: kávézó, mellékhelyiség, zuhanyzó, babaszoba és kerékpártároló is várja itt őket.

 

 

A könyvtár maga 700 négyzetméter, a központi, mintegy 10.000 kötettel felszerelt, fő olvasóterem körül recepció, iroda, rugalmasan alakítható olvasó- és rendezvénytér, valamint gyermeksarok fülkékkel, és a vízre néző, intim olvasórész található. A különböző helyiségeket a falakba csúszó ajtókkal lehet elszigetelni egymástól. A földszinten találhatunk még egy fehér homokkal körbevett medencét is, míg az épület tetején hatalmas tetőterasz kínál további kikapcsolódási lehetőséget.

 

 

Az épületet elnézve bizonyosan nem túlzó elképzelés a beruházó Haikou Tourism and Culture Investment Holding Group részéről, hogy a további 15 pavilon befejezésével, melyeket együttesen „Pavillons by the Seaside” (Tengerpati pavilonok) néven emlegetnek, a Haikou-öböl új élettel telik meg.

 

MAD Architects | Web | Facebook | Instagram

 

Forrás: dezeen

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

Az elmúlt két évtized 10 legjobb épülete

A világ első online építész magazinja szerint.

Hópelyhet idéz és a várost is szervezi egy új reptér Kínában

Hópelyhet idéz és a várost is szervezi egy új reptér Kínában

A harbini reptér leendő hármas terminálját az ember, a természet és a helyi igények funkcionális kiszolgálására tervezte a MAD Architects.
Variáció a veszprémi telefonközpont épületének új homlokzatára

Variáció a veszprémi telefonközpont épületének új homlokzatára

Jakab Zsófia pécsi doktorandusz hallgató terve a veszprémi Ranolder téren található volt telefonközpont épületének újragondolására.

Nincs találat!

Hirdetés