Néhány évvel ezelőtt el tudtuk volna képzelni, hogy a modern hőszigetelés nem fehér, hanem szürke…? És hogy egy vékonyabb, de hatékonyabb hőszigetelés használatával akár egy plusz kamrát nyerhetünk?

Sem a szakemberek, sem a hőszigetelést tervezgető építkezők ma már nem lepődnek meg azon, hogy a polisztirol hőszigetelés már nem csak fehér lehet. A funkció miatt különböző „tudású”, műszaki tartalmú, ezért egyébként is más színű hőszigetelő lap kerül a lábazatra vagy éppen a tetőre. De, ami megjegyzendő, hogy a megszokott homlokzati hőszigetelések között a leghatékonyabb a szürke. A szürke tehát „az új fehér”!

Tervezés ma a holnap szabályai szerint

Feltétlenül meg kell jegyezni, hogy a nagyon közeli 2020 után csak a közel nulla energiaigényű épületek kapatnak használatba vételi engedélyt. Ez azt jelenti, hogy aki számára most készülnek a tervek, annak esetében feltehetőleg a használatba vételi engedélyek ügyintézése során már az új szabályok szerint kell eljárni. Vagyis már ma úgy kell tervezni, hogy az a hamarosan éltebe lépő szabályoknak megfeleljen.

Mindennek egyik következménye, hogy jól át kell gondolni a felhasznált anyagok, műszaki megoldások az épület energiafelhasználására kifejtett hatását, így górcső alá kell vennünk a hőszigetelést is. Abban a szakemberek egyetértenek, hogy a járatos hőszigetelés vastagsága az új szabályok között akár 50 %-kal is nőhet. Jó hír ugyanakkor, hogy ez nem jelent automatikusan 50% költségnövekedést, ellenben 50%-os hatékonyságnövekedést természetesen igen.

A „szürke” matematikája

50 % vastagság-növekedés ide vagy oda, lényeg, hogy mindenképpen jobb értékekkel bíró, hatékonyabb hőszigetelést kell majd használni, ami nem csak ténylegesen nagyobb vastagsággal, de másként is megoldhat. Például a grafitszemcsékkel dúsított, azaz szürke színű homlokzati hőszigetelés alkalmazásával.

Ilyen a szürke színű BACHL EXTRAPOR RELAX, amely éppen úgy használható, mint a „normál fehér” polisztirol hőszigetelés, de azonos vastagsággal számolva 25 százalékkal hatékonyabb. Ez az előny az építkező számára akár könnyedén számszerűsíthető is, hiszen, ha korlátozott a telek beépíthetősége vagy felújítunk, ami sokszor jelent kötöttségeket, akkor már számít akár a hőszigetelő táblák vastagsága is.

Számoljunk egy kicsit, hogyan jelent ez helytakarékoskodást és akár pénzbeli nyereséget is. Egy közel 150 m2 hasznos alapterületű épületnél - ami eleget tesz a U‹0,13 W/ m2K hőátbocsátási szintnek és 30 cm nútféderes vázkerámia falazattal készül – egy 5 centiméterrel vékonyabb hőszigetelés, már az egész házra kiszámolva 3 m2 alapterület megtakarítást jelent. Ha hiányzott egy vendégmosdó vagy egy kis kamra, most megtaláltuk a helyét! Ami most praktikus kis helyiség, az az ingatlan értékesítésekor már forintosítható tétel, hiszen annyival nagyobb az alapterület. Az épület pedig ennek ellenére megfelel az energetikai előírásoknak.

A szürke színű, hozzáadott grafitszemcsékkel gyártott expandált polisztirol kiemelkedő műszaki tulajdonságokkal rendelkezik, és a hagyományoshoz viszonyítva, azonos vastagság mellett 25 százalékkal kedvezőbb a hővezetési tényezője. További érdekessége, hogy a táblák külső oldalán un. feszültségmentesítő bemetszések találhatóak, amelyek a beépítés során keletkező környezeti hatások keltette feszültségeket csökkentik. A BACHL EXTRAPOR szürke polisztirol lapokat elsősorban homlokzati hőszigetelésként ajánlják, megnövelt szilárdsági tulajdonságai miatt pedig olyan igénybevételnek jobban kitett felületek esetén is ajánlható, mint a járdák melletti homlokzat vagy akár egy iskolaudvar fala.

www.bachl.hu

 
Ha tetszett a cikk, és szeretne előfizetni magazinunkra, itt teheti meg.

Kapcsolódó

Az építészet megfagyott zene

Az építészet megfagyott zene

Ilyen munkahelyet még nem látott a világ: egy jazz zenész megálmodta, norvég építészek pedig megvalósították.

A Ludovika keleti kapujában

A Ludovika keleti kapujában

Skardelli György vezető tervezővel beszélgettünk a Ludovika Campushoz tartozó Sportközpont épületéről. 

Racionalitás és megépíthetőség

Racionalitás és megépíthetőség

Peschka Alfréd mesélt nekünk az NKE Rendészettudományi Karának új épületéről. 

„Fantasztikus, hogy milyen erőt sugároz ez az épület”

„Fantasztikus, hogy milyen erőt sugároz ez az épület”

Szalay Tihamér, az MD Studio vezető tervezője mesélt az NKE restaurált főépületéről.

Hirdetés