Háztáji otthon

A Nesting digitális rendszerével bárki szabadon megtervezheti otthonát a jövőben.

A japán Vuild építészeti technológiai start up tervezői az autonómia, az elosztás és együttműködés szemléletével állnak munkáikhoz. Hisznek az egyén által elindított változásban, a személyes alkotás elkötelezettjei. „Alapvető küldetésünk, hogy mindenkit tervezővé tegyünk” – e céljuk elérése érdekében az építőipar digitális technológiai fejlesztésével fordulnak. A vállalat az általuk kifejlesztett Nesting otthonteremtő felülettel készítette el Hokkaidón, Teshikaga városában a digitálisan gyártott ház prototípusát, a Nesting 0001-t.

 

 

A Nesting rendszerével a Vuild építészei megkérdőjelezik a Japánban jelenleg általánosan elterjedt építészeti gyakorlatot, és lehetővé teszik a megrendelők számára, hogy megtervezzék saját otthonaikat. A Nesting a tervek alapján valós idejű költségbecslést ad, amit az aktuális változásoknak megfelelően időről-időre frissít. A projekt alkalmazza a Vuild új kivitelezési munkatechnológiáját is: a Béquille-rendszer az építési folyamatok felgyorsításában és a költségcsökkentésben játszik fontos szerepet.

 

 

A Nesting 0001 prototípusát tervező ügyfél a Vuild építészeinek felügyelete mellett dolgozta ki az L-alakú ház terveit. A Nesting alkalmazás segítségével a kliens a különböző helyiségek funkciójának, a helyszín lehetőségeinek és személyes igényeinek megfelelően választhatta meg, illetve módosíthatta az alaprajzot. A Béquille-rendszer segítségével Shopbot vágta ki az elemeket, azokat egy kis csapat szerelte össze, ezt követően a kész egységet egy nap alatt a helyszínre szállították és felállították. A teherhordó falakat és a tolóablakokat további három nap alatt illesztették be a fő szerkezetbe.

 

 

A digitálisan gyártott teshikagai faház az Akan Mashu Nemzeti Park területén, 5,4 Celsius fokos átlaghőmérsékletű természeti környezetben áll. Az épület vastag faváz szerkezete – dacolva a régió zord időjárásával – igen hatékony (HEAT20 G2) hőszigetelési mutatókkal rendelkezik. A Béquille-rendszer szerint a formára vágott, vetemedésálló, 3x6-os furnérlemezt szabványos, laminált tömörfa lapokhoz rögzítették, majd készre szerelték. A szerkezetek maximális hossza 2,5 méter lehet, emiatt számos illesztési pont kialakítására volt szükség már egyetlen idom esetén is.

 

 

A hagyományos japán faépítészettel összevetve a Nesting 0001 falai sokkalta vastagabbak, nagy mennyiségű szigeteléssel készültek. A szigetelés további elemei a fakeretes, tripla üvegezésű ablakok, a kellemes belső hőérzetet a kis energiafelhasználással üzemelő, forró forrásvízalapú fűtőrendszer teremti meg. Az építészek napelemeket is beterveztek a Nesting 0001 épületébe, melyekhez saját akkumulátorrendszert is telepítettek, így az otthon független a villamos közműhálózattól.

 

 

A faház 2021-ben, az azt létrehozó szoftver új, webalapú, béta verziójának piacra kerülésével egy időben készült el. A Vuild fejlesztési terveiben szerepel a Nesting kiterjesztése, hogy az a jövőben a projektben általánosan, már a telek megvételétől kezdve, a tervrajzok elkészüléséig minél precízebb előzetes kalkulációkra is felhasználható legyen.

 

 

Vuild | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: Designboom, thewisewolf, Como Japan

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Háztáji otthon

Háztáji otthon

A Nesting digitális rendszerével bárki szabadon megtervezheti otthonát a jövőben.

„Sokat tanulok az építészektől”

„Sokat tanulok az építészektől”

Beszélgetés Polgárdi Ákos tervezőgrafikussal.

E=mc2

E=mc2

A gravitációnak hódoló, minimalista moduláris galériaágyat tervezett Jakob Glasner.

Hirdetés