Így fest az óceánpart, egy mező és egy tudatos családi ház triója Chilében.

A chile-i Gabrielli + Muñoz Arquitectura egy ökológiai szellemiségű közösség területén épített lakályos családi házat. Tunquén település kommunája a fenntartható, nyugodt életet keresi. Otthonaik és víkendházaik létesítésekor kiemelt figyelmet fordítanak a környezet megóvására, azokat minél kisebb behatással, a vegetáció és állatvilág átfogó védelmével hozzák létre. Ez a hozzáállás találkozott a megrendelők elvárásaival, kérésükre fokozottan gazdaságos költségvetéssel, két részletben épült meg a bővíthető vidéki ház.

 

 

A Csendes-óceánnal szemközt álló, fenntartható otthon hasznosítja a napenergiát, építése során főként fával dolgoztak, és igyekeztek elkerülni a fényszennyezés minden formáját. A költségvetés hatékonyságát azzal a megoldással növelték, hogy a létesítményt két részletben építették. Elsőként egy mindössze 32 négyzetméteres, dupla belmagasságú mini otthon készült el. Ebben az alapvető helyiségek – hálószoba, főzősarok, étkező, fürdőszoba – kaptak helyet, míg a fölötte lévő tetőtér beépítésével a hasznos területet igyekeztek növelni.

 

 

A beltér szűkössége a gyerekeknek egy játékház élményét adta, ami egyúttal a család minden tagjához közelebb hozta a természetet, és kedvező hatással volt a szabadban eltöltött idő mennyiségére is. Ahogy a gyerekek nőttek, igényeik változtak: három évvel később a megrendelők az épület bővítéséről döntöttek. Építészetileg igen egyszerű és tiszta volt a projekt első üteme, és ez nem változott meg a második szakaszban sem.

 

 

A bővítmény továbbvitte az alapok egyszerűségét, a geometria kockából téglatestté tágult. A beltér 100 négyzetméteresre növelt tereiben nappalit, további hálószobákat és kiszolgálóhelyiségeket alakítottak ki. A favázas ház külső falait jól szellőző, dupla rétegben épített furnérlemez, bitumenes membrán és fenyődeszkák kombinációja alkotja, kívül egybefüggő faburkolatot kapott. A falak beltér felőli oldala és a padló szálfából készült, vagy bordás fapanelek fedik.

 

 

A bővítménnyel a fa „gyerekház” felnőtt korba lépett, azonban megőrizte annak játékos részleteit: ezek továbbra is meghatározó elemei maradtak a ház külső megjelenésének, valamint az enteriőr alkalmazkodó, többfunkciós tereinek. A tunquéni ház nemcsak fenntartható, tudatos, hanem élhető és nyugalmas otthona is az ökoszisztémára érzékeny tulajdonosainak.

 

 

Gabrielli + Muñoz Arquitectura | Web

 

 

Forrás: ArchDaily

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ház két lépésben

Ház két lépésben

Így fest az óceánpart, egy mező és egy tudatos családi ház triója Chilében.

Ma bemegyünk az irodába

Ma bemegyünk az irodába

Beköltözött a BT a Budapest ONE irodaházba

Hirdetés