Az építészeti fotós házat épít – tízrészes sorozat az alapozástól a kész házig a Pyxis Nautica és a WOOD IS MORE közreműködésével. Kövessétek velünk egy álom megvalósulását!

Ahogy egy nagyon kedves kivitelező barátunk fogalmazta meg nekünk: „Sosincs jó idő építkezni!” Mindez persze ijesztő és megnyugtató is egyben. Ahogy alapból is minden építkezés stresszben gazdag, a miénket sem volt könnyű elkezdeni, de volt egy álmunk, amiért úgy éreztük, hogy mindent meg fogunk tenni, ami erőnkből kitelik – 99.9%-ig megterveztük mindent, amit csak lehetett és a többit a sorsra bízzuk, még ha tudjuk is, hogy biztos van olyan, amire nem gondoltunk. Mert mindig lesz valami, de ennyi rizikót meg vállalni kell.

Én Jaksa Bálint építészeti fotográfus vagyok, és ez a mi házunk építésének története.
 


Laikusként az embernek van egy tonna elképzelése, pár lehetetlennek tűnő vágya, hogy milyen házat szeretne magának. Aztán ezt megpróbálja átadni egy építésznek, és ha megvannak a tervek, akkor átad egy kazal pénzt pár szakembernek és azonnal megtér, hogy hitével is erősítse azt, hogy a ház időben elkészül, közben ne legyen kezelhetetlen probléma és minden porcikájával reméli, hogy a végén ki tudja fizetni, és közben a párkapcsolata is megmarad, meg úgy általában az életének pár szerethető része. De mint írtam, volt egy álmunk és nagyon akartuk azt!

Építész szakmában mozgó fotósként rengeteg dolgot láttam, megannyi történetet hallottam elkészült házak fotózásánál, hol jókat, hol horror filmekbe illőket. Szóval mindenkinek van egy „jó” sztorija, de többnyire elkészülnek a házak, amit aztán végül mindenki imád. Így döntöttük el még 2022-ben, hogy megvalósítsuk egy régi vágyunkat, és felépítjük az általunk megálmodott házat egy számunka nagyon kedves helyen. (Mikor ezt a szöveget írom, a ház alapja már félig elkészült, így időben kb. most vagyunk félúton ahhoz képest, mint amikor elkezdtünk telket nézegetni). 


Kértünk pár hetet összeszedni a pénzt, majd a határidőnk vége előtt két nappal felhívott az eladó, hogy úgy 25-en voltak eddig a telken, és ha mi nem, akkor van 3-4 fix ember, aki sorban áll azonnali vevőként – na, azon a napon derült ki, hogy lehet, nem is lesz meg a teljes összeg. Aznap egy órán belül vesztettük el az „A” opciónkat a telekár megszerzésére és találtunk új lehetőséget, így aztán mégis csak úgy alakultak a dolgok, hogy az utolsó utáni pillanatban ránk ragyogott a szerencse. Ebben a pár hétben váltakozva sírtunk és nevettünk 5 percen belül, olyan magasságokat és mélységeket jártunk meg, amit előtte csak hírből ismertünk, de menni kellett tovább, nem volt megállás. Már ekkor éreztük, hogy ez a hullámvasút hiába nagyon ijesztő, ha visszanéztünk az eddig megtett útra, a szívünk mélyén éreztük, hogy nem lehet olyan, amit ne oldanánk meg valahogy. Ott lebegett előttünk a kép a jövőbeli otthonunkról.

Nagyjából tudtuk, mire vágyunk, összeszedtünk egy rakat imádott házfotót, volt egy telkünk, de nulla releváns tapasztalatunk azon a téren, hogy a helyi szabályok mit engednek, milyen elvárásoknak kell megfelelni, milyen engedélyeket kell beszerezni, vizsgálatokat elvégeztetni, vagy úgy egyáltalán, mi kell téglán és malteron kívül egy ház megépítéséhez. Ki gondolna alapból olyan témákra, mint városképnek és övezetnek való megfelelés, telektömb szerinti ház elhelyezés vagy kerítéstől való távolság, ami mind-mind befolyásoló tényező?!

Annyit tudtunk biztosan, hogy jól benapozott, világos házat szeretnénk nagy ablakokkal, nagy terasszal, ahol a gyerekkel tudunk játszani a naplementében és csupa romantikus gondolat, amihez már csak pár lassított felvételes jelenet kellett, és kész is vagyunk a filmünkkel.

Tótszabó Tamás építész rajzai

De hát hogyan is lehetne egy házat szív nélkül megálmodni? Olyan érzelmek tömkelege egy otthon megtervezése, ami mindaddig teljesen ismeretlen terület, amíg át nem éled. Mint amikor látod megszületni a gyereked. Hiába mesélték el a barátok, hogy nekik milyen volt, amíg nem éled át, addig csak egy ábránd, egy elképzelés marad. De egy valamiben mindig biztosak voltunk, legyen akármilyen is az a ház mire elkészül, imádni fogjuk teljes szívvel, mert a mienk lesz!

Talán elmondhatjuk, hogy még messze nem volt szó az építkezésről, amikor már teoretikusan beszéltünk arról, hogy ha egyszer mégis belevágunk, kit kérnénk fel megtervezni – ebben nem volt kérdés: a Pyxis Nautica-t hívtam fel azzal, milyen ördögi tervünk van velük. Közben aztán volt egy olyan fotózásom a WOOD IS MORE-ral, ami után pedig biztosak lettünk abban is, milyen technológiával épül majd fel a jövendőbeli házunk, sőt, már jelöltünk is volt annak kivitelezőjére is a DRY FOR BUILD személyében.

Szóval, több szálon futott a sztori, alakultak az összetevők az amerikai romantikus/ kaland/ horror filmhez (majd a végén kiderül pontosan melyik lesz), kutyával és kisgyerekkel a stáblistán, így csak „pár ezer” döntésnyire voltunk a tényleges kezdéstől, és csak abban bíztunk és bízunk a mai napig, hogy happy enddel zárul a sztorink.
 

 

Jaksa Bálint | Web | Facebook | Instagram
Pyxis NauticaWeb | Facebook | Instagram
WOOD IS MOREWeb | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Megújul a bécsi Michaelerplatz

Megújul a bécsi Michaelerplatz

Zöldebb lesz az osztrák főváros egyik legismertebb tere

Romos pajtából étterem

Romos pajtából étterem

A fardaa reuse projektje egy skót szigeten

Ház a tónál – A CLT / Pyxis Nautica

Ház a tónál – A CLT / Pyxis Nautica

Jaksa Bálint cikksorozatát kiegészítve, a ház tervezéséről és megvalósulásáról Tótszabó Tamás / Pyxis Nautica, vagyis az építész nézőpontjából is olvashattok az OCTOGON online-on – íme a negyedik rész.

Hirdetés