Ötvenkét építész nyújtotta be a diplomamunkáját, közülük öten részesültek elismerésben.

Idén tizenhetedszer adták át a Hauszmann-díjakat. A Műegyetem kertjében tartott rendkívüli diplomaosztó ünnepélyen Alföldi György DLA dékán adta át az elismeréseket – írta a Közép.BME.

Bábműhely belső Kas Tünde Ildikó pályázatából - Látványterv: Kas Tünde Ildikó

2020-ban ötvenkét építész nyújtotta be diplomamunkáját a pályázatra. Kiemelkedően magas színvonalú diplomatervük elismeréseként díjat kaptak a Középülettervező tanszék frissdiplomásai: Kas Tünde Ildikó Kabóca bábszínház Veszprém c. munkájáért (témavezető: Kronavetter Péter DLA), Kurucz Csilla: Táncközpont Veszprém c. (témavezető: Kronavetter Péter DLA), Peitl Péter: Társasház, Miskolc c. (Lakóépülettervezési Tanszék, témavezető: Jancsó Miklós DLA) és Surján Borka: Jurányi közö/n/ség ház c. (témavezető: Szabó Levente DLA), valamint Szántó Hunor: Táj-restaurációs központ c. (témavezető: Vannay Miklós Ágoston) diplomatervéért.

A díj alapításának gondolatát 2001-ben Balázs Mihály DLA, a Középülettervezési Tanszék docense vetette fel az akkori dékán, Dr. Petró Bálint felé, aki támogatta a kezdeményezést. Maga az alapítás végül Lázár Antal DLA dékán nevéhez kötődik. A díjat először 2003-ban adták át, Hauszmann Alajos építész professzor Műegyetemi rektorrá választásának századik évfordulóján.

Hauszmann kétéves rektorságát követően később maga hozott létre alapítványt építész hallgatók támogatására, ez azonban a világháborúk sodrában elveszett. A 2003-as újraalapításkor a gondolat felébresztése volt a cél, hogy a legnagyobb múltú hazai építésziskola a díj által ismerje el és segítse a fiatal tehetségek kibontakozását.

A díjra diplomatervének záróvizsga bizottság általi minősítésétől függetlenül minden magyar és külföldi építész pályázhat, aki az adott évben a Műegyetemen szerezte meg diplomáját.

Szántó Hunor Albert: Táj-restaurációs központ

A díj az elmúlt közel két évtized során komoly megbecsülést vívott ki magának. A siker alapja mindenek előtt a hallgatók és témavezetőik magas színvonalú munkája, de a díj elismertségét az is nagyban növeli, hogy a háromfős Bíráló Bizottság olyan mértékadó személyiségekből áll, akik alkotói tevékenységük mellett kitűnő oktatók is valamely más egyetemen. A Bíráló Bizottság tagjai idén Marián Balázs DLA, Cseh András DLA és Török Dávid DLA építészek, a MOME, a győri Széchenyi István és a Debreceni Egyetem tanárai voltak. A díj ilyenformán az egyetemek közötti kapcsolatépítés lehetőségét is szorgalmazza.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Jön az első Placemaking Days Budapest

Jön az első Placemaking Days Budapest

Fókuszban a közösségi, fenntartható és inkluzív városi terek.

Építészek új utakon | Vidó Nóri

Építészek új utakon | Vidó Nóri

Új sorozatunkban azokat az alkotókat mutatjuk be, akik bár építészként indították karrierjüket, új utakat keresve, más-más kreatív területen találták meg számításaikat.

A tudományt és a művészetet összekapcsoló programot indít a BME

A tudományt és a művészetet összekapcsoló programot indít a BME

A pályázatok benyújtásának határideje 2022. március 25.

Hirdetés