Hirdetés

Ötvenkét építész nyújtotta be a diplomamunkáját, közülük öten részesültek elismerésben.

Idén tizenhetedszer adták át a Hauszmann-díjakat. A Műegyetem kertjében tartott rendkívüli diplomaosztó ünnepélyen Alföldi György DLA dékán adta át az elismeréseket – írta a Közép.BME.

Bábműhely belső Kas Tünde Ildikó pályázatából - Látványterv: Kas Tünde Ildikó

2020-ban ötvenkét építész nyújtotta be diplomamunkáját a pályázatra. Kiemelkedően magas színvonalú diplomatervük elismeréseként díjat kaptak a Középülettervező tanszék frissdiplomásai: Kas Tünde Ildikó Kabóca bábszínház Veszprém c. munkájáért (témavezető: Kronavetter Péter DLA), Kurucz Csilla: Táncközpont Veszprém c. (témavezető: Kronavetter Péter DLA), Peitl Péter: Társasház, Miskolc c. (Lakóépülettervezési Tanszék, témavezető: Jancsó Miklós DLA) és Surján Borka: Jurányi közö/n/ség ház c. (témavezető: Szabó Levente DLA), valamint Szántó Hunor: Táj-restaurációs központ c. (témavezető: Vannay Miklós Ágoston) diplomatervéért.

A díj alapításának gondolatát 2001-ben Balázs Mihály DLA, a Középülettervezési Tanszék docense vetette fel az akkori dékán, Dr. Petró Bálint felé, aki támogatta a kezdeményezést. Maga az alapítás végül Lázár Antal DLA dékán nevéhez kötődik. A díjat először 2003-ban adták át, Hauszmann Alajos építész professzor Műegyetemi rektorrá választásának századik évfordulóján.

Hauszmann kétéves rektorságát követően később maga hozott létre alapítványt építész hallgatók támogatására, ez azonban a világháborúk sodrában elveszett. A 2003-as újraalapításkor a gondolat felébresztése volt a cél, hogy a legnagyobb múltú hazai építésziskola a díj által ismerje el és segítse a fiatal tehetségek kibontakozását.

A díjra diplomatervének záróvizsga bizottság általi minősítésétől függetlenül minden magyar és külföldi építész pályázhat, aki az adott évben a Műegyetemen szerezte meg diplomáját.

Szántó Hunor Albert: Táj-restaurációs központ

A díj az elmúlt közel két évtized során komoly megbecsülést vívott ki magának. A siker alapja mindenek előtt a hallgatók és témavezetőik magas színvonalú munkája, de a díj elismertségét az is nagyban növeli, hogy a háromfős Bíráló Bizottság olyan mértékadó személyiségekből áll, akik alkotói tevékenységük mellett kitűnő oktatók is valamely más egyetemen. A Bíráló Bizottság tagjai idén Marián Balázs DLA, Cseh András DLA és Török Dávid DLA építészek, a MOME, a győri Széchenyi István és a Debreceni Egyetem tanárai voltak. A díj ilyenformán az egyetemek közötti kapcsolatépítés lehetőségét is szorgalmazza.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Eurázsiai díjat nyert egy magyar építészhallgató

Eurázsiai díjat nyert egy magyar építészhallgató

Kazi Zsolt Silver Diploma díjat kapott az Eurasian Prize nemzetközi versenyen.

Elindult a BME nemzetközi kutatási programja

Elindult a BME nemzetközi kutatási programja

A DANUrB+ Interreg program a regionális és települési fenntarthatóság erősítését szolgálja.

Bábszínház és Táj-restaurációs központ is kapott Hauszmann-díjat

Bábszínház és Táj-restaurációs központ is kapott Hauszmann-díjat

Ötvenkét építész nyújtotta be a diplomamunkáját, közülük öten részesültek elismerésben.

Nincs találat!

Hirdetés