Tanulságok az építészet természetéről 

A Média Építészeti Díja gála keretein belül idén 19. alkalommal ismerték el az év legkiemelkedőbb építészeti alkotásait. A szokásokhoz híven minden évben átadják a Mesterek Köszöntése című elismerést is, amelyet idén Finta József vehetett át. Kollégája, a Finta Stúdió egyik vezetője, Szabó Tamás János beszédében a Mester méltatása mellett tanulságos gondolatokat fogalmazott meg általánosságban is az építészet természetéről, az építész feladatáról, amelyet most teljes terjedelmében közlünk. Gratulálunk az elismeréshez, és sok sikert kívánunk a folytatáshoz.
 

Fotó: Darab Zsuzsa

2023-ban Finta Józsefet, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas építészt-, az MTA és az MMA rendes tagját köszöntötték Mesterként a 19. Média Építészeti Díja gáláján, az Uránia moziban. Finta Józsefet tanítványai nevében Szabó Tamás János DLA, Ybl-, Pro Architectura díjas-, valamint Csonka Pál emlékéremmel kitüntetett vezető tervező építész-, a magyar Művészeti Akadémia rendes tagja laudálta, az alábbi gondolatokkal:

 

Dr. Finta József, a Nemzet Művésze, Budapest díszpolgára, a Magyar Művészeti Akadémia és a Magyar Tudományos Akadémia tagja, az Amerikai Építészeti Intézet tiszteletbeli tagja, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steidl Imre- és Prima Primissa díjas építész, festő és verselő. Aligha akad olyan hazánkfia, aki ne ismerné őt épületein keresztül, de ma egy másik Finta Józsefről szeretnék mesélni; a hatalmas életmű négy alkotásán keresztül a házak mögötti GONDOLKODÓT és EMBERT szeretném közelebb hozni Önökhöz.


Hotel Duna Intercontinental

Finta József rajza

József az egyetem után a szakmát egy legendás modernista generációtól tanulta, majd alkotásai révén vált ő is annak teljes jogú tagjává. A „TEREMTÉS” generációja ez, melyet a jelen „MEGTARTÁS” generációjától markánsan megkülönböztet

hite, hogy alkotásaik legalább egyenértékűek az elődökével, és meggyőződése, hogy az organikus fejlődés részeként az elavult, meghaladott átadja helyét az újnak, korszerűnek.

Ez az ősi meggyőződés építette fel 500 évvel ezelőtt az akkor 1200 éves gyönyörű római bazilika helyén a gyönyörű reneszánsz Szent Péter-bazilikát. Ez a meggyőződés hozta létre a hangulatos és egységes klasszicista Pest helyén a hangulatos és egységes eklektikus Pestet. Meggyőződésekkel lehet vitatkozni, de hitüket csak irigyelni tudom.


Képviseleti Irodaház – Bajcsy-Zsilinszky út, József Attila utca sarka

Finta József rajza

A 80’-as évekre az európai történeti belvárosok Fukuyama-i pillanathoz érkeztek, a történelem számukra véget ért. „Borostyán börtönbe” zártuk a pillanatot, hogy dédunokáink is ugyanannak a városnak örülhessenek, mint mi. Finta József elsők között érzékelte ezt, amit a korabeli kritika emlékeim szerint így foglalt össze: óriási szerencséje a városnak, hogy a posztmodern Finta József épületével megérkezett Budapestre, így téglaburkolatos, ablaktalan modernista bütüfal helyett egy újszerűségében is tradicionális, ízig-vérig városlakó saroképület született. Mert Finta József nem csak házat tervez; a Várost építi. Ha a megrendelése egy bevásárlóközpontra szól a felhagyott MÁV területek helyén, megalkotja a Nyugati Pályaudvartól az Állatkertig, a Duna-parttól az Andrássy útig terjedő városnegyed fejlesztési koncepcióját.


Rendőrségi Székház

Finta József rajza

A high-tech építészet egyik magyar csúcsa. Hunyorítva nézve a hatalmas, csillogó üveghengert, felsejlik benne a minden újdonságra lelkesedni tudó, kíváncsi, kísérletező építész arcéle. Vagy ahogy József mondani szokta: „az építészet játék, és persze, mint minden játék, halálosan komoly. Ha észreveszed, hogy az épületedre felnőttként gondolsz, dobd el a ceruzádat”.
 

Finta József műterme, mai nevén a Finta Stúdió

Finta József rajza

Róth János, Kaszab Ákos, Ivády Zoltán, Herrer Caesar, Csizmár Gyula, Fekete Antal, Guczogi György, Szabó Tamás János, Csontos Györgyi, Peschka Alfréd, Puhl Antal. Tizenegy Ybl Miklós díjas építész, akik József mesteriskolájából kerültek ki. 

Jómagam is emberöltőnyi ideje műtermében tanulom és immár tanítom ezt a gyönyörű szakmát. Az évek során ebben a jó hangulatú kis közösségben speciális szerepet „könyököltem ki” magamnak: én vagyok a Stúdió Mikulás. Így évente, Szent Miklós napja környékén, amikor a rezidens kisgyerekes szülők az aprónépeket beterelgetik műtermünkbe, hogy mi, nagygyerekes- és leendő szülők sajátunkként örülhessünk nekik egy délután erejéig, én celebrálom az eseményeket. József szavajárása szerint „mi vagyunk az utolsó c’ocialista nagyvállalat”, de azt hiszem ebben téved; mi vagyunk az első családi nagyvállalat.

Tradicionális kis család a mienk, ha édesapja József, akkor édesanyja kétségtelenül Finta Zsuzsi.

Egy baráti beszélgetésünkkor említetted József, hogy ha rajtad múlik, a reformkor végén szerettél volna megszületni, hogy legtermékenyebb éveid a kiegyezés és 1914 közé essenek, Ybl-lel, Hauszmannal, Steidllel versenyezve a megbízásokért. Önző dolog, de szívem mélyén örülök, hogy nem így történt, és a kortársaid lehetünk.

Főnököm, Zsuzsi:  Isten éltessen Benneteket!
 

Budapest, 2023.11.10                        
Szabó Tamás János DLA
 

Fotó: Darab Zsuzsa
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásközpont nyerte az idei Média Építészeti Díját

Cserépváraljai templomfelújítás és Micélium tudásközpont nyerte az idei Média Építészeti Díját

Az eseményt az Uránia Nemzeti Filmszínházban rendezték meg

Megvannak az idei Média Építészeti Díja döntősei

Megvannak az idei Média Építészeti Díja döntősei

Döntött a nemzetközi előzsűri

Mindent Dylanről

Mindent Dylanről

Bob Dylan életének és karrierjének pályáján vezeti végig a látogatót a Bob Dylan Center Oklahomában.

Hirdetés