Hirdetés

Filmcity Stúdió Debrecenben

Tömöri Péter mesterdiplomája a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Építész szakán készült.

Tömöri Péter mesterdiplomájának témájaként a Debreceni Vagongyár egy régi csarnokának adott új életet azzal, hogy az izgalmas, ám pusztulásra ítélt térben annak bővítésével filmstúdiót és filmes oktatóközpontot hozott létre. A tervet a hallgató írásával mutatjuk be.
 


A Vagongyár 260 000 négyzetméter területen terül el, amelyből a terv egy csarnok és annak közvetlen környezetének felújításával, átalakításával foglalkozik. A régi épület nagyon erőteljes struktúrát képez, a belsőnek pedig nagyon kellemes, egyedi atmoszférája van, de jelenleg teljesen kihasználatlanul, az összedőlés szélén áll. Az új funkció filmstúdió, de a felső emeleten oktatórész is található. Erre többek között azért van szükség, mivel a régióban egyáltalán nincs filmes képzés, kizárólag Budapesten.  

 

Fotó: Oláh KrisztiánFotó: Oláh Krisztián

 

A meglévő épület alapterülete 9000 négyzetméter, ezt a terv 12 000-re bővíti ki. A bővítésre alapvetően azért volt szükség, mert a stúdiótereknek maguknak nagy belmagasságra van szüksége, (körülbelül 20-25 méter) amely a jelenlegi épületben nem volt megoldható. Ezért az épület keleti oldalára egy új tömeget építettem, amelyben ezek a stúdióterek kapnak helyet. Ez az új tömeg próbál egyszerű maradni, egyedül a tetőformák jelentenek rajta bonyodalmat, amik kesztyűként kerülnek rá a már meglévő épület tetőszerkezetére.

 


A meglévő épület belsejében a „stúdióváros” helyezkedik el, amely a belső tér erősségeire épít. A téren belül különböző méretű boxokba kerültek a funkciók, amik a lehető legnagyobb elvi tisztasággal kerültek megformálásra, belsejük a legalapvetőbb elemi igénykört szolgálja ki (mosdóblokk, lakatosműhely, stúdiótér stb.). A belső a régi stúdiók (stúdióvárosok) felépítési rendszerét képezi le, mindezt egy nagy belső térben, a város egy-egy épületének egy-egy box felel meg. A megérkezéshez legközelebb, felül, az étkező és vetítőterek kerültek be, középen egy nagy közösségi térrel, ami egy kvázi belső parkként jelenik meg a középső bejárati tengelyben. Lent, bal oldalt a sín mentén raktárak, felettük műhelyek kaptak helyet. Lent, a jobb oldalon egy belső kis stúdiótér található, kicsit zártabb kontextusban, körülötte irodák és a számítógépes feldolgozás terei. Az emeletre az oktatási funkciók, valamint a stúdió menedzsment és a könyvelés irodái kerültek. 

 


Az előzetes kutatás során kiderült, hogy az ilyen stúdióknál nagyon fontos szerepe van a beléptetésnek és a különböző terek szükség szerinti elkülönítésének. Ebből következett, hogy a különböző funkciójú téregységeket, „utcákat” külön lehatárolhatóvá tettem, ezzel biztosítva a privát szférát, de ugyanakkor lehetővé téve, hogy az egyes stúdiórészek alkalomszerűen megnyithatók legyenek.

 

 

A másik hozzáépítés az épülethez a megérkezés oldalnál történik, ahol egy nagy léptékű bejárat és kiállítótér kapott helyett, Az épület eredetileg nem rendelkezett ilyen bejárattal, hiszen csak egy gyártócsarnok volt a sok közül. Ennek megoldására a meglévő épület sorolásos, additív rendszerének elvei mentén hozzátettem még egy egységet, a bejárati árkádsort, amely mögött a kiállítótér található. 

 

 

 

További képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Filmcity Stúdió Debrecenben

Filmcity Stúdió Debrecenben

Tömöri Péter mesterdiplomája a Debreceni Egyetem Műszaki Karának Építész szakán készült.

Ismét jelentkezhetsz a DECODE pályázatra

Ismét jelentkezhetsz a DECODE pályázatra

Egyedülálló pályázati és kiállítási lehetőség építészek, valamint vizuális és alkalmazott művészek számára.

Rövidfilm készült Goldfinger Ernő híres épületéről

Rövidfilm készült Goldfinger Ernő híres épületéről

A lakóház lakásszövetkezetként működik, az építész eszméjét követve a szerényebb jövedelműeknek biztosít otthont.

Nincs találat!

Hirdetés