Hirdetés

A soproni Lővérek uszoda Tompos Csaba tervezésében. Cikkünk az Octogon magazin 171-es (2021/7-es) lapszámából.

Lővérek lankái mindig is kedvelt pihenőhelye volt a soproniaknak, a vonzó, fenyvesekkel övezett tájon a 20. század eleje óta működött fürdő-uszoda, amelynek története most új fejezettel folytatódik az új, korszerű, a város méreteihez képest grandiózus versenyuszoda megépülésével.

A Tompos Csaba rendkívül átgondolt és harmonikus tervei szerint épült Lövér uszoda új koncepciójába az építész belefoglalta, elrejtette a korábbi épületek históriáját, ezért ide idézem röviden a több mint száz év történetét.

„A Lővérekben Erdei Forrásfürdő néven épült 1908-ban az első strand(fürdő), terméskőből készült medencéjének vizét a Deákkúti forrás táplálta. Az uszoda életében fordulópont az 1934-es év. Ebben az évben modernizálták a Lővér uszodát. Megépült az uszodacsarnok bejárata, új napozót létesítettek, fakerítést építettek, padokat helyeztek ki a fürdőzők kényelmére, valamint öltözőkabinokat, ruhatárat építettek a hölgyközönség részére. Ekkor modernizálták a vízkezelés technológiáját is, vízforgató berendezést és vegyszeradagolókat telepítettek a megfelelő vízminőség érdekében. Ebből az időből való a strand területén máig álló, Bauhausra jellemző megoldásokat mutató ház is. A Lővér strandfürdőhöz kapcsolódóan a területén az első fedett uszoda 1977-ben nyílt meg. A 36-sokszög alapú kupolaépület magába foglalta a vendégfogadó aula részt, az öltözőket, medenceteret, gépészeti helyiségeket. A medenceteret Graboplast műanyag sátorral fedték le, amelyet a belső térben kialakított túlnyomás tartott a magasban. Az 1980-as évek második felében a sátortetőt egy faszerkezetű palatető váltotta fel, amely esztétikailag és műszakilag is megfelelőbb volt a medencetér lefedésére.”

 

A Lővérek elbűvölő természeti környezete kedvelt pihenőhelye a soproniaknak, amelyhez a fürdőzés is hozzátartozott és tartozik. E tevékenység kapott most új, korszerű, a tájhoz maximálisan alkalmazkodó fedett uszodaépületet.

Az épület rekonstrukcióra szorult az intenzív használat miatt, a felújítás helyett egy új, korszerű uszoda felépítése mellett döntött Sopron városa.

Tompos Csaba építész terve nagyvonalú, könnyed és elegáns épületet emelt a csodálatos tájba. Az építész szakított a fürdő- és uszodaépületek bezárkózó tömbalakításával, és koncepciója alapjául a nyitottságot, az átláthatóságot határozta meg. Ezáltal jött létre a közvetlen, szerves és harmonikus kapcsolat a természeti környezettel, amely már száz évvel ezelőtt is kedveltté tette a Lővéreket a soproniak körében.

Az épület tömege bekerült egy nagyvonalúan, elegánsan elgondolt hatalmas tető alá, amely szinte lebegni látszik az épületet körítő üveg függönyfal felett. Ez a szellemes és nagyszerű megoldás mind látványában, mind funkciójában teljesen transzparenssé teszi az épületet. A környezet maximális bevonása történik meg az épületbe, a kint és bent határainak elmosásával, a víztükör lebegése idéződik vissza a légies tetőszerkezetben, miközben a víz és az üveg kombinációja csak erősíti a reflexiókat a tér végtelenné tágításával.

 

A régi épület rekonstrukcióra szorult az intenzív használat miatt, s felújítás helyett egy új, korszerű uszoda felépítése mellett döntött a városvezetés

A transzparencia azonban nemcsak az atmoszférateremtés eszköze, hanem a szigorú funkcionalitáshoz is hozzátartozik, hiszen az uszoda szerves része a helyi sportéletnek, iskoláscsoportok és úszni tanuló gyermekek serege látogatja a létesítményt, és a felügyeletükhöz is egyszerűbb, kellemesebb hozzáférést biztosít az átlátható szerkezet.

Sopron város méretéhez „szokatlanul” nagy alapterületű építményben 50 és 25 méteres medence, tanmedencék, wellness részleg, konditerem, korszerűen felszerelt öltözők találhatóak, s mindehhez a versenyeket 1500 férőhelyes nézőtérről szemlélhetik az érdeklődők.

Az átgondoltan kialakított és vezetett „látogatói útvonalak” logikusan határolják el és irányítják az uszoda használóit, amelyben nagy szerepe van a külső/belső transzparenciának

Az átgondoltan kialakított és vezetett „látogatói útvonalak” logikusan határolják el a tereket és irányítják az uszoda használóit, amelyben nagy szerepe van a külső/belső transzparenciának. A belső térben is a nyitottság uralkodik, csak az van válaszfalakkal elkerítve, ami feltétlenül szükséges, különben szabadon bejárhatja a tekintet a grandiózus teret, ezáltal befogadhatóvá, emberléptékűvé válik az épület.

A megújuláshoz nemcsak az új fedett uszodaépület tartozik hozzá, hanem az eredeti strand(fürdő) funkció is új létesítményekkel gazdagodott: két 25 méteres medence, gyermekmedence és egy, az uszodaépülethez tartozó, a strand és uszoda funkciót összekötő, de a strandolók kényelmét önállóan is szolgáló hosszú zuhanyzófal-sor is felépült.

 

Az uszoda szerves része a helyi sportéletnek, iskoláscsoportok és úszni tanuló gyermekek serege látogatja a létesítményt

Az üvegfalon túlnyúló hatalmas tető átmeneti teret képez, menedéket nyújthat a strandolóknak a nap vagy az eső elől. A soproni faipari egyetemhez is kötődő, arra reflektáló, a korábbi fedett uszodaépületet megidéző faszerkezet is visszaköszön az új uszoda mennyezetén, amelynek meleg, a természeti környezetet megidéző színe szintén hozzájárul az otthonosság érzetéhez, miközben paneles struktúrája gépészeti elemeket rejt. A fenntarthatóság érdekében a hatalmas lapos tetőn napelemek sorakoznak a megújuló energiák hasznosítására.

Tompos Csaba építész tervei alapján olyan új fedett uszodával gazdagodott Sopron, amely épület szerves része az őt körülvevő természetnek, a városi fürdőtörténetnek – és minden elemében korszerű, megfelel a sokrétű elvárásoknak.
 

Az épület tömege bekerült egy nagyvonalúan, elegánsan elgondolt hatalmas tető alá, amely szinte lebegni látszik az épületet körítő üveg függönyfal felett

Tervezés éve: 2017
Megvalósítás éve: 2020–2021
Bruttó szintterület: 11 600 m2
Vezető építész tervező: TOMPOS CSABA (KÖZTI ZRT.)
Építész munkatárs: ÖKRÖSNÉ PERNESZ ÁGNES, MENCZE- LESZ DÁNIEL, LABÁDI ZOLTÁN (KÖZTI ZRT.)
Statika: GURUBI IMRE (KÖZTI ZRT.) ÉS OBORZIL GÉZA
Belsőépítészet: CZÉH JUDIT
Kerttervező: HAVASSY GABRIELLA
Generálkivitelező: WEST HUNGÁRIA BAU KFT.

 

 

Még több és nagyobb fotóért katt a képgalériára! 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Három épület egybenyitásával készül Sopronban a múzeumi negyed

Három épület egybenyitásával készül Sopronban a múzeumi negyed

A kisebb szerkezeti beavatkozásokon kívül a belső burkolatok, vakolatok újulnak meg.

Átépül a soproni Csik Ferenc Uszoda

Átépül a soproni Csik Ferenc Uszoda

Sokáig kérdés volt, hogy mi lesz a sorsa, végül áprilisban indult el a kivitelezés.

Acélrács és medúzaraj a designlámpákon

Acélrács és medúzaraj a designlámpákon

Márciusi designlámpa guide a Be Light!-tól.

Nincs találat!

Hirdetés