Felújítások sora zajlik a posztmodern 550 Madison toronyházban.

Az oslói és New York-i székhelyű Snøhetta építésziroda multikulturális csapata végezte az 550 Madison felhőkarcoló számos felújítási munkálatát. Az eredeti épületet Philip Johnson és John Burgee tervei alapján, az AT&T telekommunikációs cég számára építették, a jelenlegi tulajdonos a The Olayan Group befektetői vállalat. A környezettudatos szemléletű Snøhetta az átfogó rekonstrukció során megnyitotta a homlokzat egy részét, közösségi kertet telepített, és technológiai fejlesztéseket hajtott végre a 197 méter magas toronyban.

 

Alex Fradkin

 

Az épület 1984-es átadását követően a Chippendale becenevet kapta az azonos nevű angol gyártó bútoraira emlékeztető, háromszögletű oromfala miatt. A Snøhetta 2017-es homlokzatrekonstrukciós terveit ennek védelmében utasította el a városvezetés, azonban az oromfalat csak kis mértékben megbontó, módosított terveket már elfogadták. A munkálatok során az eredeti kő kis részét távolították csak el, és a kinyert anyagot a torony homlokzatának más részein újra felhasználtak, de a stúdió megtartotta a felső szintek márványlépcsőit is. A gránitborítású tömb beltereit több, kisebb irodaterületre bontották.

 

SnøhettaSnøhetta

 

A földszinti struktúra fellazítását a liftház áthelyezésével érte el a Snøhetta. Ez a megoldás teljes rálátást nyitott a Madison Avenue felől az előcsarnokon át a növényekkel teleültetett belső udvarra. A díszkert eredetileg átjáró volt a blokkok között, amit a stúdió vízeséssel és íves üvegtetővel tervezett újra.

„A kert látványos, buja vegetáción alapuló designja az ikonikus 550 Madison-t és a körülötte húzódó utcákat mindenki számára elérhető köztérré változtatta” – meséli a tájépítész Michelle Delk.

 

SnøhettaSnøhetta

 

„Rengeteg szó esett arról, hogy mennyi üveg kerüljön a homlokzatokra, még veszekedtünk is rajta. (…) Végül a torony kertekre néző, nyugati oldalát üvegeztük, így közelebb hoztuk egymáshoz a kül- és belteret, és sikerült több fényt juttatni a kellemes hangulatú, hívogató helyiségekbe” – ismerteti a munkálatok részleteit a Snøhetta társalapítója, Craig Dykers.

 

Fred CharlesNikolas Koenig

 

A szellőzőrendszer cseréjével jobb minőségű levegőellátást, hatékonyabb energiagazdálkodást és még több teret nyertek – és nyithattak meg – az építészek. A változtatás nyomán ráadásul az irodatér és a közlekedők belmagassága is megnőtt. Az előcsarnok áttervezéséért egy amerikai építésziroda, a Gensler felelt. A terem új terrazzo burkolatot kapott, a teret Alicja Kwade lengyel képzőművész hatalmas függőszobra uralja.

 

Nikolas KoenigSnøhetta

 

Bámulatos átalakuláson ment át az impozáns felhőkarcoló. Modern, kortárs, urbánus helyszínné vált, miközben hűen menti át a jövőbe múltbeli értékeit. „Olyan régen nem használták már ezt az épületet, hogy teljes megújulásra volt szüksége. Az egész hely napfényt, tágas tereket, a természet közelségét szomjazta, csakis így nyerhette vissza régi fényét. (…) A ház alsóbb szintjei igazi kihívást jelentettek. (…)

Ez egy remek épület, igazán közel áll hozzám. Mindig is szerettem, de most, hogy az alsó szintek még harmonikusabbak, az eddigieknél is jobban szeretem” – fűzi hozzá végezetül Dykers.

 

 

Snøhetta | Web | Facebook | Instagram

 

 

Forrás: DeZeen, Snøhetta

 

 

További képek és rajzok a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Déli Városkapu: helyi identitás, sokszínűség és példaértékű zöld-kék infrastruktúra

Déli Városkapu: helyi identitás, sokszínűség és példaértékű zöld-kék infrastruktúra

A Snøhettát kérdeztük a Déli Városkapu mestertervéről.

Labor a laboron belül és teljes pormentesség a PTE Általános Orvostudományi Karán

Labor a laboron belül és teljes pormentesség a PTE Általános Orvostudományi Karán

Az új, modern épületben összesen 12 ezer négyzetméteren vannak oktatási, kutatási és közösségi tevékenységre alkalmas terek.

Hirdetés