Hello Wood Builder Summit TOP 3+1

A Hello Wood idei Builder Summitjára lejutni már önmagában egy élmény volt: elhagyva a város zaját suhanni a Balaton felvidék árnyas utain, majd felérni a Halápra, a kibányászott tanúhegyre, ahonnan egyszerre nyílik kilátás a Balaton csillogó szürkészöldjére és a kráterből felsejlő bazaltorgonákra. Ezt a posztapokaliptikus teret foglalta el egy hétre a Hello Wood nemzetközi építőtábora, hogy újraértelmezzék a tátongó tájsebet, valamint az építés és bontás, alkotás és rombolás relációját.

 

A Hello Wood Building Summitra a világ minden tájáról lehet jelentkezni faépítmény tervekkel, amelyek közül a legjobbakat a tábor ideje alatt a nulláról építi meg egy lelkes, nemzetközi csapat. A látogatásunk során találkoztunk olyan projektvezetővel, aki már az ötödik táborára utazik Magyarországra eleinte Londonból, majd New Yorkból, hogy egy hétig átadja magát a közösségi építés izzasztó, mégis felszabadító élményének.
 


Idén  a szervezők 10 olyan projektet választottak ki a beérkezett pályamunkák közül, amelyek izgalmasan illeszkednek a helyszín adottságaihoz, valamint az idei tábor témájához: a bontáshoz és az újjáépítéshez, konkrét és absztrakt értelemben. Egy volt bánya a tökéletes „vászon” ehhez: érzékletesen mutatja meg a két fogalom ambivalenciáját, azt hogy az építőanyagok előállítása elkerülhetetlenül bontással jár. Valami új születése ilyen értelemben valami pusztulásán keresztül jöhet létre. A tábor gondolatisága ebből adódóan az építőipari bontásokon és építéseken túlmutatóan az élet és halál körforgására is utal. Ennek a spirituális töltetnek ágyaz meg a kráter kapujaként szolgáló installáció, a Torii. A torii kapu a keleti kultúrákban a világi és szellemi dimenziók közötti átmenetet jelöli. Küszöb a spirituális és materiális, természet és az ember alkotta, teremtés és pusztulás között. 
 


Az OCTOGON online Top 3-as ranglistáján azokat a projekteket emeltük ki, amik mondanivalójukkal és megjelenésükkel véleményünk szerint leginkább hozzá tudnának adni a helyszínhez azzal, ha a tábor végeztével sem kéne lebontani, vagy elszállítani őket. A jelenlegi álláspont szerint a központi építmény hosszú távon is maradhat Halápon, többi kapcsán pedig aktívan zajlik az egyeztetés a helyi önkormányzattal. 

 


SPACESHIP EARTH

Buckminster Fuller 1969-ben megjelent könyve, az Operating Manual for Spaceship Earth a földünkre a világűrben kerengő űrhajóként tekint, amelyhez nem kaptunk rendes használati utasítást. Fuller kimondja, hogy az űrhajónk véges erőforrással rendelkezik, és olyan útmutatást vázol, amivel fenntarthatóbbá válik a működése. A Spaceship Earth névre keresztelt installáció ebből a gondolatiságból fakad, miközben formanyelve egy másik fontos referenciára épül: Matti Suuronen Futuro házának fa átirata. A finn építész a hatvanas években tervezte az repülőcsészealjakra hasonlító, előregyártott nyaraló építményt, ami a világháború utáni optimizmust és a világűr legyőzését testesítette meg. Formabontó külalakja és repülőgépnyílásokat modellező bejárati ajtaja miatt a mai napig népszerű a gyűjtők körében. A falécekből és lemezekből épült Spaceship Earth célja, hogy belülről más perspektívából tudj felnézni az égre, kinézni a tájra, átgondolva az örökzöld honnan jöttünk és hova tartunk kérdéseket. Az építményben közben maga a fa anyaga is átlényegül: olyan könnyűnek tűnik, mintha bármelyik pillanatban magától felemelkedhetne a levegőben. 

 


 

KŐMOZI

A Kőmozi szembeülteti az embereket a kibányászott bazaltfallal, a tekintetet a bánya működésének sebeire irányítja, amelyek ma már a táj természetes részének tűnnek. Ezzel a gesztussal a természetes és az ember alkotta közötti határvonalat feszegeti, miközben előhívja a „kőarc szellemét”.  A faszerkezet hexagonokból épül fel, amelyek a bazaltorgonákat idézik. A helyspecifikus installáció egyben menedékhely a kráter szélén, ahol az építmény árnyékos szintjeire felmászva lehet elvonulni. Ez a funkció a tábor végeztével is hasznos adaléka lehetne a helyszínnek, pihenő a kirándulóknak. A mai ingerekkel túlfűtött viágunkban dedikáltan köveket bámulni meglepően frissítő kikapcsolódás. 
 HALF OF A HOUSE

Egy ház fele. A projekt az újrahasznosítás, a körforgásos gazdaság és a zero waste építkezés lehetőségeit vizsgálja. Az installáció a faanyag mellett egy másik természetes építőanyagot is beemel: a helyi talajból, hagyományos módszerrel kikészített döngölt földet. A döngölés nagyjából két napi munkát vett igénybe. A fa rész eredetileg a zsaluzat volt, a ház másik felének öntéséhez használták, majd vázat kifordították a tömör földből készült féllel szemben, gyakorlatilag tükrözve a ház felének alakját. A bontás és újrahasznosítás témája így egészen konkrétan képződik le az építményben: elbontás helyett az előállításához szükséges eszköz is beépül. A végeredmény túlmutat a technika száraz prezentálásánál, egy lírai designobjektum született. 

 


 

+1 a fentebb említett TORII KAPU
 A tíz installáció megkoronázásaképpen most először egy központi, a Hello Wood által tervezett építmény is elkészült. Az Építők Emlékművének fa lángnyelvei egy tábortüzet formálnak, és a tábor, majd később a Haláp közösségi központjaként hivatottak szolgálni. A lángnyelvek fa lécei nem véletlenül két színűek: a sötétebb faanyag az egykori Andrássy úti Balettintézet lebontott tetőszerkezete. A sötét, bontásra emlékeztető faanyag más installációkban is megjelenik. A szervezők a látogatásunk alatt azt is elmeséltek, hogy az idei Hello Wood tábor volt az első, ahol az alkotással kapcsolatos munkafolyamatok intuitívabban zajlottak. A precíz tervkövetés helyett több csapat átengedte magát az itt és mostnak, beemelve aktuális ötleteket és érzéseket az építmények továbbgondolásába. 
 

Fotó: Szécsi Noémi

 

Hello Wood Web | Facebook | Instagram

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A design és az építészet hatása a segélyszervezetek adománygyűjtési programjainak sikerességére

A design és az építészet hatása a segélyszervezetek adománygyűjtési programjainak sikerességére

A Cabin Talks, azaz a Max City x Hello Wood podcast-sorozat újabb epizódja.

Átadták az első Hello Wood Diplomadíjakat

Átadták az első Hello Wood Diplomadíjakat

A legkiemelkedőbb diplomaterveket díjazták az október 18-án megrendezett átadó ünnepségen a Hello Wood építésziroda kiállítótermében.

Hirdetés