Jövő nyáron összművészeti kulturális fesztivállal, a Builder Summittel tér vissza a Hello Wood.

Látványos, fából készülő alkotásokkal gazdagodik 2023 júliusában a Balaton-felvidék – nemzetközi építész tábort és land art fesztivált szervez a Hello Wood a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretén belül.


Jövő nyáron összművészeti kulturális fesztivállal tér vissza a Hello Wood – a Builder Summit fókuszában a bontás-építés áll, a résztvevők nemcsak az installációkat, hanem közösséget és önmagukat is építik majd a fesztivál 10 napja során. Az utolsó, régióban szervezett 2019-es Hello Wood Carnival alkotótábor óta ez az első alkalom, hogy újra a nemzetközi építész közönséghez szól a szervezői csapat.
 

 Fotó: Hello Wood – Darab Zsuzsa

A minden eddiginél több, legalább 200 résztvevőt váró, és nemzetközi építész sztárokat is felvonultató eseményt a Hello Wood a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa támogatásával a Zalahaláp melletti, Haláp hegy bezárt bazaltbányájában, egy posztapokaliptikus kráterben rendezi meg. 

„Első hallásra egy nemzetközi építőfesztivál nem hangzik úgy, mint a legkulturálisabb, legvagányabb esemény. De mi tudjuk, hogy az, és azt is tudjuk, hogy rengeteg embert lepünk majd meg vele és csalunk mosolyt az arcukra-” – írta Mike Friderika a VEB2023 EKF programfejlesztésért felelős igazgatója még öt évvel ezelőtt a kulturális év első programkönyvében.

A Hello Wood programjai sokat fejlődtek azóta, de a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa számára fontos alapelvek változatlanok: a fesztivál olyan környezetet ad, ahol a kreatív építészet és design szárnyalhat, tág tere van az építészeti párbeszédnek, kísérletezésnek, tanulásnak; itt gyakorló építészek, hazai és külföldi diákok jönnek, hogy különféle kreatív, innovatív alkotásokat, eszközöket építményeket és épületeket, vagy akár önironikus műveket hozzanak létre – és mindezeket természetesen fából. 
 

Fotó: Hello Wood – Szécsi Noémi

A fesztivál színterei, a bezárt, elhagyatott bányák egyfajta tájsebek, izgalmas helyzetet teremtenek: az építőanyag termelés óhatatlanul magával vonja a bontást. Az ember által elhordott hegy ambivalenciáját, a beavatkozás és a természetesség, a bontás és építés, a hiány, az üresség és a feltöltődés viszonyait vizsgálja jövő nyáron a Hello Wood művészeti fesztiválja. Mindennapi életünket alapvetően értelmezi át a világjárvány, háború, a gazdasági válság, a globális felmelegedés, ezért a bontás és újjáépítés kérdése nem csak építészetileg releváns, hanem a kialakult társadalmi helyzetre is reagál a Builder Summit.

„Európa legkülönlegesebb építész fesztiválját szervezzük jövőre a VEB2023 EKF támogatásával, külföldi építészeket tervezünk előadásra hívni, a fesztivál és a bezárt bazaltbánya központjaként pedig a »Monument of Builders« installációt építjük meg közösen, amely az építés szentélyeként, egyfajta spirituális helyként és rendezvénytérként funkcionál. A Builder Summit a jelenleg fejlesztett, részvételen és cselekvésen alapuló, alternatív oktatási módszertanunk, a Builder Method értékeit szorosan magában foglalja. A Builder Method három alappillére alapján projekteket, önmagunkat és közösséget építünk” – mondta Ráday Dávid, a Hello Wood társalapítója.

A módszertan célja, hogy olyan eszközöket adjon a hallgatók, oktatók, egyetemek és gyakorlatilag bárki kezébe, amivel a Hello Wood összművészeti táboraihoz hasonló eseményeket tudnak szervezni. A koncepció kitalálásától, a hallgatók megszólításán át az utolsó csavar behajtásáig mindenben segítséget nyújt majd a Builder Method a megvalósításban.
 

Fotó: Hello Wood – Glódi Balázs

A 10 napos „építőtábor” során szakemberek vezetésével építész-, formatervező-, képzőművész- és designer hallgatók csapatai – a központi installáció mellett – állandó jellegű installációkat is létrehoznak. A megépült építmények a későbbiekben egész éves turisztikai attrakcióként működnek tovább a Lesencevidéken található zalahalápi bazaltbányában. 

„A tervező és kivitelező stúdiónk piaci megrendelései mellett - melyek főként szálláshely- és munkakabinok tervezéséből, kivitelezéséből és nagyléptékű épületek tervezési megbízásaiból állnak - fókuszban tartjuk az edukációs projektjeinket. A korábbi nemzetközi és hazai építész táborok után az oktatási eseményeink szakmai és kreatív tartalmát ezzel a tíznapos fesztivállal még magasabb szintre emeljük” – árulta el célját Huszár András, a Hello Wood ügyvezetője.

Fotó: Hello Wood – Somoskői Gábor 

Hello Wood Builder Summit - Európa [jövő]építő fesztiválja
Időpont: 2023. július 6-15.
Helyszín: Zalahaláp

 

 

Forrás: sajtóanyag

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A tó ívén | Hello Wood

A tó ívén | Hello Wood

„Hol tartószerkezetként, hol burkolatként, hol pedig zsalumintának használtuk kedvenc építőanyagunkat”

A semmi mindig valami | Fülszöveg by Hello Wood

A semmi mindig valami | Fülszöveg by Hello Wood

Németh Rebeka, a Hello Wood junior projektmenedzserének könyvajánlója

Egy emberarcú élet lehetőségei | Fülszöveg by Hello Wood

Egy emberarcú élet lehetőségei | Fülszöveg by Hello Wood

Gyertyános Zoltán senior architect könyvajánlója

Hirdetés