A tavaszi Filmnapok hívószava a Reconnect lesz.

Kortárs Építészeti Központ idén is megszervezi a Budapesti Építészeti Filmnapokat, március 4-7. között a Toldi moziban, március 8-17. között a Távmoziban láthatod a filmeket. A fesztivál hívószava idén a Reconnect, avagy újrakezdés és újrakapcsolódás egyén és közösség, épített környezet és természet között, melyekre ebben az évben több mint egy tucat, díjakkal már elismert és újonnan debütáló film reflektál.

A tavalyi év a feje tetejére állította a világot. A 2020. március elején megrendezett 12. Budapesti Építészeti Filmnapok az utolsó nagy kulturális esemény volt Budapesten, és ami utána történt, azt az egyik bemutatott film sem tudta megjósolni.

A világ bezárult, a szolgáltatások leálltak, és miközben a kórházak lassanként megteltek, a négy fal (és otthoni képernyőink) közé szorultunk. 

A pandémia számos olyan jelenségre még élesebben hívta fel a figyelmet, amelyekkel a fesztivál rendszeresen foglalkozik. A megfékezhetetlen urbanizáció és a természetes élőhelyek elpusztítása eddig nem látott következményekkel állít szembe mindannyiunkat. A növekvő munkanélküliség, és a lejáró moratóriumok sok családban a kilakoltatás veszélyét jelentik. A turizmus-függő városoknak komoly gazdasági kihívásokkal kell megküzdeniük. A tehetősebb és szegényebb városrészek közötti egyenlőtlenségek most a korábbiaknál is erőteljesebben jelentkeznek, egyre jobban elszigetelve egymástól nemcsak az eltérő társadalmi státuszú csoportokat, de a különböző generációkat is. 

A lezárások ugyanakkor számos, régóta érő pozitív társadalmi átalakulást is felgyorsítottak, amelyekkel filmjeinkben már találkozhatott közönségünk.

Felértékelődtek a városi zöldterületek és a zöld technológiák; az utazások leállása, illetve a közlekedés visszaszorulása nyomán számos helyen javult a levegő minősége. Városvezetések gyakran saját kormányaikkal dacolva fenntartható közlekedési megoldások és demokratikus döntéshozatali folyamatok sorát vezették be. A társadalmi mozgalmakban megérett szolidaritási hálózatok nagyban hozzájárultak a pandémia átvészeléséhez: összetartó szomszédsági közösségek, jótékony ételosztási és egyéb támogató akciók segítették a leginkább sérülékeny csoportok helytállását a válságban.

Az elmúlt évek fesztiváljain pontos képet mutattunk az építészet, és a város átalakulásának legfontosabb problémáiról és lehetőségeiről. A 13. Budapesti Építészeti Filmnapok mottója: Reconnect, fő témái az

újrakezdés és újrakapcsolódás, az egyén és a közösség újra egymásra találása, a szolidaritás, a másokkal szembeni empátia, a természettel való tudatosabb, érzékenyebb viszony, a környezetszennyezés nélküli utazás, fenntartható fejlődés víziója.

A fesztivál küldetése, hogy évről évre körképet adjon a világot, a régiót és Magyarországot aktuálisan foglalkoztató építészeti kérdésekről, valamint találkozási pontként szolgáljon építészek, filmkedvelők és érdeklődők számára egyaránt. Az építészetet és városfejlesztést közös ügynek tekinti, ezért célkitűzése, hogy párbeszédet kezdeményezzen az épített és nem épített környezetről, továbbá gondosan válogatott programjával gondolkodásra és cselekvésre ösztönözze közönségét.

Házban laksz? Szereted a filmeket? Utazz helyváltoztatás nélkül San Franciscótól Koppenhágáig, Havannától Londonig, Marseille-től Dubajig. Találkozzunk március 4-7. között a Toldi moziban és március 8-17. között a Távmoziban!

13. Budapesti Építészeti Filmnapok

Offline időpont: 2021. március 4-7.
Online időpont: 2021. március 8-17.
Helyszín: Toldi mozi és Távmozi
Cím: 1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Honlap  I  Facebook  I  Facebook esemény  I  Instagram
 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Egy zseni, aki nélkül ma más lenne az építészet

Egy zseni, aki nélkül ma más lenne az építészet

Peter Rice emblematikus épületek egész során hagyta rajta a kéznyomát.  

Párizs szeme

Párizs szeme

Brassaï-ról készült egész estés magyar dokumentumfilm a Capa Központban.

Idén is jelentkezik a Friss Hús elsőfilmes fóruma

Idén is jelentkezik a Friss Hús elsőfilmes fóruma

Március végén rendezik a Budapest Debut Film Forumot, várják a film- és sorozatterveket. 

Hirdetés