Hirdetés

Merész funkcióváltáson és teljeskörű metamorfózison esett át a helyiség, ami ezzel együtt is emléket állít az egykori legendás étteremnek. 

Hirdetés

A keleti blokk vasfüggönnyel keretezett játszóterének budapesti grundján a hatvanas-hetvenes években a vendéglátóipar sorra nyitotta meg kultikus helyszíneit. A táncdalslágerek és az úttörődalok elhalkulásával, majd pedig a funkció- és tulajdonosváltás mindennapos gyakorlatának kialakulásával ezek a legendák sorra tűntek el a város térképéről. Ma, amikor a Bukarest éttermet, az Old Firenzét és a Nirvána presszót már csak a fekete-fehér vagy diapozitív felvételek vintage-lencséjén keresztül szerethetjük, mindig fájdalmas az újabb áldozatról szóló hír.

Az egykori utcafronti kiszolgálóhelyiség és a hátsó konyharész helyén két irodai egységet alakítottak ki

Így volt ez az 1969-ben alapított Pajtás Önkiszolgáló Étteremmel is, amikor a közétkeztetés vízivárosi csarnokának tulajdonosa közel 50 évnyi szolgálat után 2017-ben az egység bezárása mellett döntött. A helyiség az év végén gazdát cserélt, és megkezdődött a találgatás a Pajtás sorsáról. Arra azonban senki sem számított, hogy a 2019-ben lezajlott átalakítás során mind az új tulajdonosnak, mind pedig a megbízott tervezőirodának mennyire fontos és tudatos szempont lesz a hely szellemének megőrzésére.

A látszóbeton burkolat egy része a visszabontáskor jó állapotban talált betonfödém kiegészítése

Mivel az étteremből iroda lett, a funkcióváltás a belső terekben jelentős változásokat eredményezett. A Martig Kft. és a Sporaarchitects közös elképzelése, a lakberendező Bacsó Borival együttműködésben a fenntartható építészeti megoldások minél szélesebb körű megvalósítása volt egy modernizált környezetben. A komplett enteriőr átformálásával – a hajdani utcafronti kiszolgálóhelyiség és hátsó konyharész helyén – két irodai egységet alakítottak ki, melyeket jelenleg az Adventum Befektetési Alapkezelő Zrt. és a Hümpfner Ügyvédi Iroda bérel.

Az eredeti feliratok az Elektrotechnikai Múzeumba kerültek ugyan, de a homlokzatot imitáló fal (felirattal, és az üvegen átsejlő hajdani berendezéssel), mint a Pajtás mementója, az irodaház közösségi terének dísze lett. A fal erős szimbólum is a térben: egyrészt a tulajdonos főhajtása a ház történeti öröksége és urbánus mítosza előtt, másrészt a tervezőiroda részéről egy olyan szakmai magatartásról való tanúskodás, ami bemutatja, hogyan lehet újrahasznosítani a későmodern építészet gyakran zárványnak ítélt példáinak építészeti és eszmei értékeit.

Az ökotudatos tervezés számol a természetes növényzet domináns (zöldfal és szobanövények) jelenlétével

A merész funkcióváltáson átesett helyiségről szóló cikk eredetileg az OCTOGON 158-as lapszámában jelent meg, a teljes cikket pedig itt találjátok . 

Építészet-belsőépítészet:
HATVANI ÁDÁM, DÉKÁNY TIBOR
PAP SZABINA, TRESZKAI ANETT, KOSIK PÉTER, TÓTH MÁTÉ (SPORAARCHITECTS ÉPÍTÉSZETI KFT.)
Lakberendező: BACSÓ BORI
Fejlesztő: MARTIG KFT.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

The future of the world is defined by architecture and design

The future of the world is defined by architecture and design

Interview with Daniele Prosdocimo, founder of Archivibe.

A 3D nyomtatással készülő eszköz, amely a gyermekek mozgásfejlesztését segíti

A 3D nyomtatással készülő eszköz, amely a gyermekek mozgásfejlesztését segíti

A tárgy teljes mértékben a gyerek igényeire, méreteire szabható.

Kanye West nem adja fel, irányt mutatna a szociális építészetben

Kanye West nem adja fel, irányt mutatna a szociális építészetben

Eddigi próbálkozásai nem vezettek eredményre.

Hirdetés