Nyeső Enikő diplomamunkájában a stressz kezelésének két útját is megvizsgálta.

Nyeső Enikő idén diplomázott a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Építészmérnöki Tanszék Mesterképzésén. A diplomamunkájában a stressz kezelésének két útját (az adrenalinszint növelésére és csökkentésére fókuszálót) is megvizsgálta.

Bevezetés

A téma megalapozásaként egy szakdolgozatot készítettem. Ebben a dolgozatban különböző állapotok és környezet összefüggését vizsgáltam. Rájöttem, hogy az emberek körében rengeteg a le nem vezetett, elfojtott feszültség. Ez a világ bármely területén mindennapi társadalmi problémának is tekinthető, ami megoldásra vár. A rohanó hétköznapokban, egyre nagyobbak az elvárások az élet bármely területén, egyre többet és többet kell teljesítenünk, az egész napos túltöltöttség és a folyamatos stressz nem enged kikapcsolni és pihenni. A stressz kezelésének két útját vizsgáltam, az egyik út az adrenalin szint növelésére másik pedig az adrenalinszint csökkentésére fókuszál. 

Adrenalin

Az adrenalin termelődése különböző helyzetekhez köthető. A magasság-mélység kontrasztja nem új felfedezés. A vizsgadrukk is ismert fogalom mindenki számára. A hangok, fények, színek, hőmérséklet, sőt még a terek is mind olyan környezeti elemek, amelyek befolyásolják az adrenalinszintet. A stresszkezelés mindkét útjára találhatunk nemzetközi példákat. Gregor Schneider a félem keltésre és az adrenalinszint növelésére készít belső tereket és installációkat. Egy amsterdami iroda dolgozóinak pedig különböző elvonulási, illetve stresszmenetes helyeket terveztek, hogy csak pár példát említsek.

Helyszín

Helyszínemnek egy európai ország, második legnagyobb városát választottam. Az ország Magyarország és a város pedig Debrecen. Az országból hiányoznak a magasságok, a választott városban pedig szinte teljesen sík terület található. Egy felmérés során is fény derült, az itt lakók magasságra való vágyakozására.

Így egy olyan területre helyeztem az épületet, ahol a társadalmi fenntarthatóság és a közösségi követelmények is kielégíthetők. Olyan helyet kerestem, ahol megfelelően a környezetbe illeszthető a szomszédos épületeket és a tágabb környezetet is figyelembe véve, egy magas toronyépület. 

Debrecen főutcáján, a Nagytemplommal ellenkező irányba, ha a Régi városháza felé indulunk tovább, néhány méterre a belvárostól találjuk a Gambrinus közt, a választott tervezési helyszínemet. A terület különlegessége, hogy jármű nélkül gyalogosan, kapualjakon, árkádokon, és szűk sikátorszerű folyosókon lehet megközelíteni. A helyszínt a nagyvárosi szituáció is indokolta, mivel a stressz okozta probléma ott koncentrálódik legjobban. A torony felépítése önmagából fakad. Az adrenalinszint fokozódása is felfogható egy vertikalitásként. 

Az épületemet a kezdetektől fogva egy vertikalitásnak képzeltem el. A megfelelő épület arány megtalálása fontos szempont volt a tervezés során. Lefelé és felfelé szervezés után, a tömeget elvágtam, és a felső szakaszt elbillentettem. A billentéssel egy bizonytalanság érzést akartam létrehozni. A tömegből egy elemet kiemeltem, és egy közlekedőtornyot terveztem mellé, így reagálva a terület közvetlen környezetére. Az egész épületre egy sejtelmes külső burkot húztam. Az alsó tömeg zártabb, a felső tömeg felszabadultabb.

Koncepció

A funkció és a forma személyes indíttatás. Gyerekkori élményeimből emlékszem arra, hogy nekem nem volt megfelelő hely a feszültség levezetésére. Emiatt terveztem egy eszközt, ami arra szolgál, hogy a hétköznapi stressz levezetésnek két útját bemutassa, így megteremtve a használó belső nyugalmát. Ez egy innovatív program, ami ebben az országban még nagyon kezdetleges. Erre a problémára követendő példaként szolgálhatna az épület.

A kialakult elemet nevezhetjük egy funkciócsőnek vagy egy függőleges labirintusnak, ahol bemegy az input és kijön az output. 

Alapelv

Az épület felépítése alapvetően egy kéthéjú torony, amelynél belül a funkcionális mag található. A két héj közötti közlekedőben pedig történik az érzelmek, érzékek fokozása és befolyásolása. Továbbá itt történnek a téri játékok is. Többféle program közül választhatunk, ahol a szélsőséges elemek között találunk átmeneti részeket is. A torony lényege, hogy a látogató számára megfelelő rekreációs lehetőséget nyújtson, és alkalmazkodjon a különböző igényekhez.

Spirál

A torony legfontosabb eleme az útvonal. Az útvonal során különböző elemekkel hatásokkal történik az adrenalinszint fokozása. Minden belső térhez a hozzá legmegfelelőbb előkészítő útvonal lett tudatosan kialakítva. Ez az útvonal spirálként kering a belső mag körül, felfelé emelkedve a legfelső szinten kiteljesedik hasonlóan, mint az adrenalin.

Az útvonal során megjelennek dőlt, szűkülő, sötét, kontrasztos, néhol lebegő térelemek is. Áramló, tükröződő elemeken keresztül jutunk el a belső terekhez. Egy élménylift alternatív útvonalként szolgál a program zárásaként, a legfelső lebegő szinten.

Belső

Az épületben anger room, stresszmentes szoba, pihenő terem, virtuális tér, szabadulószoba, adrenalin tér, és egy adrenalin tető található. Csoportos és egyéni terek is találhatóak az épületben. A belső terek anyagai, színei, formái mind az adrenalin növelését vagy csökkentését idézik elő. A tudatos téralakítás így hatékonyan segít az érzelmek befolyásolásában.

Anger roomMeditáló/pihenő terem

Külső

Az épület kívülről egy sejtelmes, összemosódó tárgyként jelenik meg. Homogén világos torony, ami expandált lemezburkolattal készült. Egy felhőre hasonlít. Alsó tömege kisebb, mint a felső szakasz. A mozdítás fokozza a bizonytalanságot. Belülről a felső felszabadult szakaszon áttetszővé válik a burkolat, alul tömör. Az alsó elem utal a város alap magasságára, amiből a felső résszel a torony kiemelkedik, a város szerkezetéből.

Projekt név: Adrenalin Spirál
Helyszín: Debrecen, Gambrinus köz
Tervezés éve: 2020
Bruttó szintterület: 82 m2

Stáblista
Építész: Nyeső Enikő
Konzulens: Keller Ferenc
Opponens: Tarcsi László
Intézmény: Debreceni Egyetem Műszaki kar, Építészmérnöki tanszék, Építész MSc 2020

Kutatási előzmény
https://issuu.com/home/published/adrenalin_sprial_nyeso_eniko_szakdolgozat
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Vidámpark helyére kemping

Vidámpark helyére kemping

A diplomamunka tervezési területe Pécsen, a Mecseki parkerdő területén elhelyezkedő Dömörkapunál fekszik, a régi vidámpark területén.

A könyv pótolhatatlan kultúrahordozó tárgy

A könyv pótolhatatlan kultúrahordozó tárgy

Az Országos Széchényi Könyvtár új piliscsabai Archivális Raktára

A szobrász otthona

A szobrász otthona

Egy klasszikus házgyári lakás átalakítása Prágában

Hirdetés