Autómentes, nagyrészt önellátó, és szociális bérlakások is lesznek benne.

2016 óta zajlik a Marco.Broekman építésziroda irányításával egy városfejlesztési terv kidolgozása Utrechtben, amelyet várhatóan jövőre kezdenek el megvalósítani. A város délnyugati részén fekvő Merwede negyedben egy hatezer lakásból álló komplexumot építenének fel, ahol nem gondolkodnak autókban, a lakosok leginkább a biciklire vagy a gyalogos közlekedésre támaszkodnának.

A tervek szerint olyan negyedet hoznának létre, amely kialakításánál fogva lehetővé teszi Merwede lakosainak, hogy saját autó nélkül is szabadon mozoghassanak, ez pedig egészségesebb embereket és egészségesebb bolygót eredményez.

A lakónegyed kicsit olyan lesz, mint egy kis oázis a városban, felkínálja a közeli belváros pezsgését, de ugyanúgy lehetőséget ad a csendes kikapcsolódásra is. Ennek megfelelően a hangsúly a zöld területeken, parkokon, nyilvános tereken lesz, amelyek a várostervezők szerint a társadalmi interakciókat is erősíteni fogják. A lakásoknak ráadásul mintegy 30 százaléka a szociális ágazat kezelésében lesz, az energiaellátást pedig 75 százalékban önellátó módon oldják meg. A cél az, hogy a lakosokat a már említett közlekedési módok mellett az elektromos autók bérlése felé tereljék, ha mindenképpen szükségük lenne gépjárműre. 

Világszerte nagy a mozgolódás az autómentes övezetek létrehozására, és nem az utrechti lenne a világ első autómentes lakónegyede. Arizonában a tervek szerint már idén befejezik azt az ezer fő otthonául szolgáló komplexumot, amellyel a fejlesztők lehetőséget akartak adni egy olyan életstílusnak, amelyben nincsenek autók, csak az ember és a természet. Ezen kívül Freiburg környéke autómentes, Oslóban, Koppenhágában, Barcelonában és Madridban is vannak olyan területek, amelyeket teljesen elzártak az autók elől.

Forrás: Marco.Broekman
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bécsben nyílik a világ első autómentes IKEA-ja

Bécsben nyílik a világ első autómentes IKEA-ja

Csak azt lehet megvenni, ami gyalog, biciklin, vagy közlekedési eszközökön is szállítható.

Már az ötödik lakóépületet adták át Budapest legmodernebb városnegyedében

Már az ötödik lakóépületet adták át Budapest legmodernebb városnegyedében

Az újabb nemzetközi elismerést nyert BudaPart városnegyedben.

Hirdetés