Hirdetés

Autómentes, nagyrészt önellátó, és szociális bérlakások is lesznek benne.

2016 óta zajlik a Marco.Broekman építésziroda irányításával egy városfejlesztési terv kidolgozása Utrechtben, amelyet várhatóan jövőre kezdenek el megvalósítani. A város délnyugati részén fekvő Merwede negyedben egy hatezer lakásból álló komplexumot építenének fel, ahol nem gondolkodnak autókban, a lakosok leginkább a biciklire vagy a gyalogos közlekedésre támaszkodnának.

A tervek szerint olyan negyedet hoznának létre, amely kialakításánál fogva lehetővé teszi Merwede lakosainak, hogy saját autó nélkül is szabadon mozoghassanak, ez pedig egészségesebb embereket és egészségesebb bolygót eredményez.

A lakónegyed kicsit olyan lesz, mint egy kis oázis a városban, felkínálja a közeli belváros pezsgését, de ugyanúgy lehetőséget ad a csendes kikapcsolódásra is. Ennek megfelelően a hangsúly a zöld területeken, parkokon, nyilvános tereken lesz, amelyek a várostervezők szerint a társadalmi interakciókat is erősíteni fogják. A lakásoknak ráadásul mintegy 30 százaléka a szociális ágazat kezelésében lesz, az energiaellátást pedig 75 százalékban önellátó módon oldják meg. A cél az, hogy a lakosokat a már említett közlekedési módok mellett az elektromos autók bérlése felé tereljék, ha mindenképpen szükségük lenne gépjárműre. 

Világszerte nagy a mozgolódás az autómentes övezetek létrehozására, és nem az utrechti lenne a világ első autómentes lakónegyede. Arizonában a tervek szerint már idén befejezik azt az ezer fő otthonául szolgáló komplexumot, amellyel a fejlesztők lehetőséget akartak adni egy olyan életstílusnak, amelyben nincsenek autók, csak az ember és a természet. Ezen kívül Freiburg környéke autómentes, Oslóban, Koppenhágában, Barcelonában és Madridban is vannak olyan területek, amelyeket teljesen elzártak az autók elől.

Forrás: Marco.Broekman
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A lakókomplexum, ahol lemész a földszintre és kinyomtatod a saját használati tárgyadat 3D-ben

A lakókomplexum, ahol lemész a földszintre és kinyomtatod a saját használati tárgyadat 3D-ben

Nem folytatódhat a várostervezés úgy, mintha semmi sem történt volna.

Bécs döntött, szinte teljesen autómentes lesz a belváros

Bécs döntött, szinte teljesen autómentes lesz a belváros

Várhatóan ősszel vezetik be az intézkedést.

Hollandiában fejlesztik a világ legokosabb lakónegyedét

Hollandiában fejlesztik a világ legokosabb lakónegyedét

Főszerepben a lakosok véleménye és az adatelemzés. 

Hirdetés