Egy szállodából, társasházból és kaszinóból álló épületkomplexum készül.

Budapesten, a Duna-parthoz közel egy szállodából, társasházból és kaszinóból álló épületkomplexumot alakít ki a Market Építő Zrt. a BDPST Group és a Cretum beruházásában több műemléki épület védett részeinek megőrzésével.

Fontos mérföldkőhöz érkezett a főváros V. kerületében, a Vörösmarty tér és a Vigadó közvetlen szomszédságában épülő Hotel Dorothea: a szükséges bontások után a kivitelező a pincét mínusz 15 méterre mélyítette, ebből a mélységből épült fel a Moratus Szerkezetépítő Kft. közreműködésével a négy emeletnyi pince, amivel a kivitelezés újra elérte az utcaszintet.


 
A helyszínen 2019 júliusában kezdődtek meg nagy körültekintéssel és gondossággal az erősen leromlott állapotú épületekben (az egyik épületet statikailag életveszélyessé nyilvánították) a bontási munkálatok az építéstörténeti tudományos dokumentációnak és az építési engedélynek megfelelően, beleértve azoknak  az épületelemeknek az ideiglenes elbontását is, amelyek a speciális helyreállítást igénylő technológia miatt a helyszínről elszállítva szakműhelyekben lesznek korhűen helyreállítva, majd a helyszínen visszaépítve.

A megmaradó épületrészeket, valamint az önmagukban álló homlokzatokat az utcán és az épületeken belül elhelyezett, nagyjából mintegy 100 tonnányi, ideiglenes acélszerkezettel stabilizálták. Az értékes épületelemeket helyszíni védelemmel látták el, megóvva őket a kivitelezés során esetlegesen előforduló sérülésektől. Ezek az ütemterv szerint a kivitelezés későbbi fázisában kerülnek felújításra a helyszínen. A bontási munkálatokkal párhuzamosan megtörtént a meglévő alaptestek és a meglévő, de statikailag rossz állapotú szerkezeti elemek megerősítése is. Ezek a munkák szintén nagy körültekintést és speciális technológiákat igényeltek az épületek állapota, kora és az építési helyszín szűkössége és belvárosi elhelyezkedése miatt.

A bontási munkálatok során összesen mintegy 25 ezer köbméternyi épületszerkezetet távolítottak el, speciális megtámasztásokat és merevítéseket alkalmazva, és közel 20 000 köbméternyi földet emeltek ki és szállítottak el a pincetömbből. A projekt során eddig 11 ezer köbméternyi betont használtak fel, ami közel 1500 mixerfordulónak felel meg.

A legmagasabb színvonal jellemzi majd a hotelt és a társasházat is

A projekt keretében egy új, ötcsillagos hotel épül összesen 216 szobával a hozzá tartozó közösségi terekkel és kiszolgáló funkciókkal. A komplexumban helyet kap továbbá egy 28 lakásos luxus társasház, két étterem, két üzlet és egy új kaszinó is. A beruházást nemzetgazdasági szempontból kiemelt projektté nyilvánították.
 
„A beruházás végén összesen mintegy 26 ezer négyzetméternyi hasznos alapterületet adunk át” - jegyzi meg az építkezés volumenét érzékeltetve Metka Márton, a projekt műszaki igazgatója.
 
Az építészeti designt és a belsőépítészetet az olasz sztárépítész csapat, a Lissoni & Partners jegyzi. A hazai generáltervező, a TSPC Kft. munkáját is koordinálva, a kivitelezést egy közel 1000 oldalas, szigorú Marriott Autograph Standard szerint végzi a Market.

Különböző korszak építészeti stílusai keverednek

Az építkezés számos kihívást tartogat, három különböző korszak épületeit kapcsolja össze a kivitelező egy összefüggő tömbbé. Az Apáczai Csere János utca és a Vigadó utca által határolt részen helyezkedik el az úgynevezett Mahart-ház, a Vörösmarty tér felől a Futura vagy úgynevezett Münnich-ház, a Wekerle utca felől pedig az egykori Bank székház, vagyis a Weber-ház.
 
A három épület az 1900-as évek elejétől kezdődően készült, 10-20 éves időbeli eltolódásban. Ebből eredően a szerkezeti kialakításuk is különbözik egymástól, így különböző módszerekkel kell őket átépíteni is. Az épületek homlokzatait az utcafronton eredeti állapotuknak megfelelően állítják helyre, a belső udvart pedig egy 35 méter fesztávú, üveggel fedett belső átriummal alakítják ki. A három épületen egymással összhangban egy egységes, kortárs megjelenést kap a belső homlokzat.

A belső udvar a kívülről sokarcú épületegyüttes építészeti egységesítését teszi majd lehetővé. A belső tér a második emeleten fog egyesülni egy légtérré. Egyedi atmoszférát biztosít majd a hullámzó, strukturált lamellás homlokzat, a burjánzó belső kert és az üvegfallal transzparenssé tett öntöttvas szerkezetű műemléki lépcső.

A védett belső tereket és homlokzatokat a munkálatok során megőrzik és felújítják, a többi épületrész pedig a bontási munkálatok után újjáépül. Az épület külső homlokzata és belső lépcsőházai védettséget élveznek, ezért az építők folyamatosan konzultálnak a hatósággal a restaurálási feladatokat illetően.

Több egyedi kihívással néz szembe a kivitelező

A szerkezetépítés során 14 ezer köbméternyi új vasbetonszerkezetet épít a Moratus Kft., ebben külön kihívást jelent az újonnan épülő részeket a megmaradó épületszerkezetekkel összedolgozni. A kivitelezők számára a megvalósítás során kihívást jelent a munkaszervezés is, amelyet a szűk, épületek által körülhatárolt belvárosi környezetben kell koordinálni.

A tömb egyik épülete már 20 éve elhagyatott volt, így a falakon felütötte a fejét egy gombás fertőzés, melynek kezelése körültekintést igényel és módszeresen irtani kell, hogy később ne térjen vissza. A munkálatok során kiemelt figyelmet kell fordítani az építkezési terület közepén 24 órában nyitva tartó kaszinó zavartalan működésére is.
 
A projekt az ütemtervnek megfelelően halad, jövő év első negyedévében az acél tetőszerkezetek telepítésével a komplexum eléri a szerkezetkész állapotot, 2023 elején pedig sor kerülhet az átadásra.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Thaiföldi kutyahotel extrákkal

Thaiföldi kutyahotel extrákkal

Kutyabarát épületen osztozhat ember és eb Thaiföldön.

Új Accor hotelek Szántódon és Tokajban

Új Accor hotelek Szántódon és Tokajban

A világ vezető vendéglátóipari csoportja két ötcsillagos szállodát nyit Magyarországon.

Hirdetés