Így tartják a finnek, Helsinki központi könyvtára pedig bizonyítja is a tételt.

Az ABB Frozen Music című videosorozata innovatív épületeket, és az azokat megálmodó építészeket mutat be a világ különböző tájairól. A sorozat következő részében Finnországba vezet, ahol meglátogatunk egy újgenerációs középületet, Helsinki központi könyvtárát, az Oodi-t.

Maga a nagybetűs történelem és tradíció övezi a finn parlamenttel épp szemben álló Oodit. Az épület mind megjelenésében, mind funkciójában radikális és modern - egyáltalán nem kíván belesimulni környezetébe. Az épület nemcsak könyvtárként működik, hanem kulturális központ, találkozóhely és rendezvényhelyszín is egyben. 

Az Oodi ötlete a finn ALA cégtől ered, melynek három munkatársa, Juho Grönholm, Antti Nousjoki és Samuli Woolston számolt be a kísérletezés iránti szenvedélyéről. Egy jelentős, új középületnek nem szabad túlságosan a múltra támaszkodnia: új utakat kell nyitnia újszerű látásmóddal, áramló formákkal és meglepő megoldásokkal. Az ívelt fa homlokzat láttán azonnal megértjük, hogyan testesíti meg mindezt az Oodi. A lélegzetelállító látvány nem pusztán látványosság: ez az íves forma tette lehetővé, hogy az ALA tervezői „megnyújtsák” az épület térelhatároló szerkezetét, és ezáltal nagyobb belső teret hozzanak létre.

Kialakításának köszönhetően passzív fűtőhatása is van, mely hideg időben segít a belső tereket melegen tartani. Az épületen belül mindhárom emeletnek megvan a sajátos karaktere, ahol a csendesebb és a hangosabb tevékenységek egyaránt helyet találnak maguknak. A földszint a 100 méter hosszú „hídszerkezet” alatt terül el, így a látogatók az egész szintet akadálytalanul beláthatják.

Innen kettős csigalépcsőn juthatunk fel a zárt és bensőséges hangulatú középső szintre, abba a multifunkcionális térbe, ahol az emberek nemcsak olvashatnak, hallgathatnak és nézhetnek, de akár létre is hozhatnak médiumokat. Itt nincs kihasználatlan hely, minden négyzetméternek megvan a maga funkciója.

A legfelső emeleten valóságos „könyvparadicsomba” jutunk, plafontól padlóig érő hatalmas ablakokkal és egy finoman ívelt kültéri terasszal. Itt minden csendes elmélkedésre hív. Ha pedig kitekintünk az épületből, olyan mintha a végtelen térben ringatóznánk. 

Az Oodi nagyszabású építészeti projektjéhez az ABB is hozzájárult. A megvilágítást az ABB KNX technológiájával vezérelt, lefelé irányított fényforrások biztosítják. A cég Impressivo kapcsolói és világítótestei teljes mértékben idomulnak az épület és látogatóinak igényeihez. Kialakításuknál fogva nem vonzzák a tekintetet, ugyanakkor hibátlanul működnek, hogy tökéletesen átadhassuk magunkat a szemlélődésnek, az alkotásnak és a közösségi életnek. 

Juho, Antti és Samuli életük egyik nagy eseményeként írják le a könyvtár megnyitását. Az Oodival országos jelentőségű épületet hoztak létre milliók örömére, miközben egy pillanatra sem feledkeztek meg arról, micsoda élvezetet jelent egy-egy jó könyv.

A sorozat további részeit ezen a linken találod.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A Robert Gutowski irodát díjazták Helsinkiben

A Robert Gutowski irodát díjazták Helsinkiben

A Finn Nemzeti Múzeum bővítésére kiírt nemzetközi pályázaton megvételt nyert a Robert Gutowski Architects terve.

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Diploma előtt: középiskola és közösségi központ egy finn félszigeten

Krajnyák N. Bence Finnországban, az Oului Egyetem építészképzésén dolgozott ki egy projektet, amely ugyan még nem diplomamunka, ám érett, publikálásra érdemes dolgozat. Lássuk hát a Lammassaari Középiskola és Közösségi Központ tervét!

Szubjektív Makovecz jegyzetek

Szubjektív Makovecz jegyzetek

Építészeti szótár a makoveczi életmű kulcsfogalmaihoz

Nincs találat!

Hirdetés