Budapest egyik Jugendstil homlokzatú épületén volt egy komoly szépséghiba.

Egy fontos belvárosi épület egy részének átalakításáról közölt blogbejegyzést a Pyxis Nautica: a Deák téren álló Modern és Breitner áru- és lakóház a hatvanas években kapott egy új bejáratot, ami az elmúlt évekre már meglehetősen romossá vált. A mostani átalakítás az esztétikai-építészeti értékei mellett befektetésnek is bevált.

Budapest kevés Jugendstil homlokzatú épületeinek egyike a Modern és Breitner áru- és lakóház, amelyet az építtető posztó nagykereskedőkről – Stern Alfréd, Modern Lőrinc és Breitner L. Zsigmond – nevezett el a köznyelv még az 1912-es átadás után – írta a Pyxis honlapja. – A hatszintes szecessziós épület a város közepén, a Deák téren áll, korábban több ismert művész lakta (Iványi Grünwald Béla, Medvecky Jenő és Kmetty János festőművészek, Ferenczy Noémi gobelinművész). Viszont a 60-as években kialakított kapualjra már ráfért egy alapos átalakítás.

Innen indultunk

A kulcs természetesen a lakógyűlések hosszú sorozata volt, amelyeken anyagi, ízlésbeli és műszaki kérdések sokaságán kellett átrágnia magát a társasház bérlőinek. Erről az időszakról bővebben is ír a blog, a lényeg, hogy végül egyezség született, megvalósult az átalakítás, méghozzá kevés kompromisszummal.

„Magyarországon nagyon kevés Jugendstil stílusú épület található, nálunk ez az irányzat egészen másfelé mozdult el a szecesszióval. Viszont a Deák téri ház tervezőire, Révész Sámuelre és Kollár Józsefre a korabeli német formanyelv hatott, így jöhetett létre ez az épület – írják. – Magát a Deák Ferenc utcáról (avagy Fashion Streetről) nyíló kapualjat viszont a 60-as években alakították ki, amikor a ház lakásait felaprózták. A mostani felújítás előtt roskatag villamos elosztószekrények, kilógó kábelek, az egykori telefonközpont újabban porfogónak használt szekrényei fogadták az érkezőket.”

A felújítás célja egy kortárs, a ház karakteréhez diszkréten idomuló enteriőr kialakítása volt, figyelembe véve a használhatóság, és az egyszerű karbantarthatóság igényét is.

Elvetették a könnyen szennyeződő, nehéz, és rendkívül drága márványburkolat használatát, és „mivel nagyon pici térről van szó, igyekeztünk a legapróbb részletekig mindenre gondolni, egészen a revíziós ajtófogantyúkra is.”

Az apró részletek

A keskeny, folyosószerű kapualj összeköti az utcai és az udvari kijáratot, és oldalról kapcsolódik a lépcsőházhoz, valamint onnan nyílik egy tároló is. A zegzugos teret a lehető legjobban leegyszerűsítették álmennyezettel, a falak kiegyenesítésével, beépített szekrényajtókkal és postaládákkal, az összes elektromos berendezés elrejtésével. Végeredményként egy nyugodt, egyszerűen értelmezhető teret kaptak.

A szűk tér világos burkolatokat igényelt. Meghatározó a melegszürke terrazzo padló és a akvarell-szerű márvány mintázatú kerámia falburkolat, illetve a világos melegszürke lett a postaládák, az új udvari kapu, az új rács és az elektromos szekrényeket takaró fal árnyalata is. A világításról az eredeti épület korából ihletet merítő art deco jellegű falikarok és függesztékek, egy alkonykapcsolóra kötött, álmennyezetbe süllyesztett LED profil lámpa, és a lábazatokat megmosó rejtett LED-szalagok gondoskodnak. A domináns világosszürke eleganciáját tökéletesen egészítik ki sárgaréz elemek: a lábazat, a faliújság, a cégtábla, az ajtóhúzók betétje, és erre rímelnek a világítótestek fém szerelvényei is.

A végeredmény

A tipikus belsőépítészeti projektekkel ellentétben itt nehézséget jelentett, hogy nem egy megrendelő, hanem a közösség igényeire kellett ráhangolódni; másfelől ennek lett egy komoly hozadéka is, túl az építészeti szempontokon. Ahogy a bejegyzésben írják, ugyan „nem volt olcsó a felújítás, de ezt nevezhetjük akár befektetésnek is, elvégre minden lakás értéke nőtt két-három százalékkal, ami bőven fedezi a bekerülési költséget, továbbá a házban lévő nagy presztízsű irodáknak (jellemzően ügyvédi irodáknak – a szerk.) különösen fontos, hogy hová érkezik az ügyfél. És persze létezik egy pénzben nem kifejezhető érték: az érzés, ahogyan mindennap hazaérkeznek a lakók, egy olyan helyiségen át, amit nyugodt szívvel tarthatnak az otthonuk kiterjesztésének.”
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Ház a tónál – A telek, az adottságok, a tájolás | Pyxis Nautica

Ház a tónál – A telek, az adottságok, a tájolás | Pyxis Nautica

Jaksa Bálint cikksorozatát kiegészítve, a ház tervezéséről és megvalósulásáról Tótszabó Tamás / Pyxis Nautica, vagyis az építész nézőpontjából is olvashattok az OCTOGON online-on – íme a második rész.

Ház a tónál 2. rész – 3...2...1... Start!

Ház a tónál 2. rész – 3...2...1... Start!

Engedélyek, izgalmak, kalkulálás, újratervezés, bontás és indulhat az építkezés! Az építészeti fotós házat épít – tízrészes sorozat az alapozástól a kész házig a Pyxis Nautica és a WOOD IS MORE közreműködésével. Kövessétek velünk egy álom megvalósulását!

Ház a tónál – az építész szemével | Pyxis Nautica

Ház a tónál – az építész szemével | Pyxis Nautica

Az elkövetkező hetekben – Jaksa Bálint cikksorozatát kiegészítve – a ház tervezéséről és megvalósulásáról Tótszabó Tamás / Pyxis Nautica nézőpontjából is olvashattok majd itt, az OCTOGON online-on.

Hirdetés