Hirdetés

Jövőre megnyitja kapuit a Párisi Udvar

Budapest egyik ikonikus épülete az 1976-ban műemlékké nyilvánított Párisi Udvar évekig állt kihasználatlanul.

Hirdetés

Budapest egyik ikonikus épülete az 1976-ban műemlékké nyilvánított Párisi Udvar évekig állt kihasználatlanul, de a Párizs Property Kft. tulajdonos megbízásából a Mellow Mood Hotels - a készülő szálloda jövőbeni üzemeltetőjeként - gőzerővel dolgozik azon, hogy a legapróbb részletekig visszaállítsa a ház eredeti pompáját, és 2018 nyarától mindenki megcsodálhassa a város egyik legkülönlegesebb épületét.A teljes felújítás 14 hónappal ezelőtt kezdődött, de a műemléki homlokzat részletes felmérése csak a homlokzati állvány megépítését követően vált lehetővé. Az épület kivitelezése során a tervezőket és a kivitelezőket is a megmaradó műemlékileg védett szerkezetek, az előre nem látható részletgazdagság és a megóvásra érdemes elemek állítják nagy kihívás elé. A szükséges megerősítések tervezése során a védett szerkezetek restaurálásával és rekonstrukciójával kell kialakítani az épületet az új funkciónak és a több száz év alatt megváltozott előírásoknak megfelelően. A kiemelten védett épületrészek közé tartozik az utcai homlokzat, a passzázs, a kettős lépcsőház, a háromkarú főlépcsőház, a poligonudvar egyes részei és a tetőfelépítmények mázas kerámia burkolatai. Ezek helyreállításáról, pótlásáról, esetleges rekonstrukcióiról restaurátori tervek készültek. A munkálatok a műemléki tereket, utcai homlokzatot, mint a ház legfőbb értékeit nem befolyásolják és összhangban vannak az építéstörténeti tudományos dokumentáció-értékleltárában leírtakkal.Hermesz János, a Párizs Property Kft. projekt menedzsere, a felújítást végző csapat vezetőjeként elmondta, „Az épület engedélyezési és kiviteli terveit az Örökségvédelmi Hivatal (Forster Központ) szigorú felügyelete mellett készítették el a tervezők. A ház műemlékileg kiemelt szerkezeteit felmérték, készítésének körülményeit megkutatták. A felújítási munkák a hatóság felügyelete és konstruktív segítsége mellett, szakrestaurátorok által készített restaurátori tervek alapján történnek. Ilyen tervek alapján készülnek az ólomüvegek, vasöntvények, fa portálok, homlokzati, tetőszinti-, belső kerámia és mettlachi burkolatok, üvegmozaikok, rézlemez dombor-borítások, kovácsoltvas elemek, luxfer üvegdíszek tisztítás és pótlása, valamint a helyszíni és a műhelyben végzett felújítások. Az épület érzékeny részleteit adó, restaurálandó műemléki elemeket többségében pedig Budapesti és vidéki restaurátori műhelyekben újítják fel.”

A renoválás projekt menedzsmentjeként, és a nyitás után az épület üzemeltetőjeként a Mellow Mood Hotels ötcsillagos luxusszállodává varázsolja az épületet. Ahogy az építés korában a szakma jeles képviselői hozták létre ezt a különleges épületet, úgy a felújítás során is hozzáértő kezek gondozzák. A Market Zrt., az Archikon Kft. és az Óbuda-Újlak Zrt. szakembereinek segítségével a Párisi Udvar hamarosan újra régi fényében ragyoghat. A legfontosabb mérnöki, tervezői és kivitelezői feladat, hogy a műemléki kérdések és a mai kor mérnöki, gépészeti statikai, tűzvédelmi feladatai, valamint a luxusszálloda technológiai elvárásai észrevétlen természetességgel alkossanak egy egészet. Az épület legdíszesebb, leglátványosabb része a passzázs, ezért a szálloda főbejáratát itt helyezték el, a Petőfi Sándor utca felől, gépjárművel elérhető módon. A hatszögű kupolás központi tér természetesen fogadja be a közönségforgalmi és lobby funkciót. A csatlakozó bár, étterem és kávézó életet lehel az egykor nyüzsgő térbe, közvetlen kapcsolattal a Ferenciek tere közönségével, a passzázs így a szállodai előtér funkció mellett az utca embere számára is elérhető lesz. A passzázs és az utca között két szinten üzletek várják majd a vásárlókat.

Fazekas Tamás a jövőre nyíló szálloda majdani igazgatója elmondta: „A Párisi Udvar és passzázsa építészeti, iparművészeti kincs, ornamentális részletei, díszei a saját korában is elkápráztatták a látogatókat. A kiváló lokáció, a belvárosi forgatag, a tökéletes enteriőr luxusszállodaként eszményi otthont ad a világ bármely tájáról érkező vendégnek. A 110 szoba - ebből 18 lakosztály - nagy része a belső udvar köré szerveződik. Az udvar lefedésével hangulatos lounge szintet hozunk létre, melynek kristály-felülvilágítója méltó kortárs párja a passzázs üvegfedésének. A hátsó szárnyban hotelszobákat, spa-t, masszázst és wellnesst, illetve egy konferenciaszintet tervezünk. A sarkokon, valamint a különleges hatszög alakú terekben egyedi lakosztályokat alakítunk ki, a szállodaszobákat pedig 5 szinten helyezzük el. A nap minden órájában nyitva tartó passzázson nyíló éttermek és kávézók pedig nemcsak a vendégeket, hanem mindenkit sok szeretettel várnak majd.”
Az összesen 28 hónap felújítási és rekonstrukciós munkálatait követően, 12,5 milliárd forintos tervezett beruházási költség mellett, a 2000 m2 alapterületű (közel 12000 négyzetméter beépített területű) Párisi Udvar előre láthatólag 2018 májusában-júniusában újra megnyitja kapuit.

A ház rövid története

A Párisi Udvar története építészeti és belsőépítészeti kialakításához hasonlóan kalandos. A ház helyén a XIX. században a város egyik első passzázsos, kétszintes üzletháza, a Brudern-bazár működött. A Belvárosi Takarékpénztár Rt. 1906-ban vette meg Budapest legdrágább ingatlanát, és a bazár épületét elbontották, hogy új székházat, üzletházat, műtermeket és bérlakásokat építsenek. A Párisi Udvar építkezése ezután kezdődhetett el, és 1909-1914 közötti években zajlott.  Az építész Schmahl Henrik volt, aki egy egyedi, arab, mór és gót stílusjegyekkel bíró szecessziós épületet tervezett. A házon a kor legnevesebb mesterei dolgoztak, Zsolnay kerámiák, Róth Miksa üvegablakok, Villeroy & Boch mettlachi, Haas és somogyi féle Luxfer üvegek, Jungfer Gyula műhelyében gyártott kovácsoltvas korlátok és kapuzat díszítik az épület számos pontját. A passzázs portálszerkezeteinek gyártója pedig az az angol cég volt, amelyik a londoni Harrods üzletház kirakatait is készítette. 

A házat a század folyamán többször átalakították, 1921-től az IBUSZ használta. A világháborús és az 1956-os sérüléseket 1961-1963 között állították helyre, a passzázsból a szomszéd épület passzázsába vezető átjárót pedig 1984-ben építették ki. Az elmúlt száz évben rengeteg belső átalakításon esett át az épület, melyet változó stílusú és minőségű falburkolatok, álmennyezetek, elfalazások jellemeztek. Kiemelten fontos, hogy e patinás épület a hagyományok szem előtt tartása mellett úgy kap új funkciót, hogy az ötcsillagos szálloda, illetve a passzázs a budapestiek életének újra aktív részese lesz.

forrás: sajtóközlemény

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A fürdőszobában landolhat a felújítási támogatás

A fürdőszobában landolhat a felújítási támogatás

Budapesten az országos átlagnál jóval többen terveznek hang- és vízszigetelési munkákat.

Jó ütemben halad a Corvin megfiatalítása

Jó ütemben halad a Corvin megfiatalítása

A Corvinban minden szinten, szinte minden volt és úgy tűnik lesz is.

A lakásfelújítási program fehérítheti az építőipari szektort

A lakásfelújítási program fehérítheti az építőipari szektort

Sokan nem kötnek írásos szerződést a kivitelezőkkel sem.

Hirdetés