A portugál Paulo Merlini architects munkája

A portugál Paulo Merlini architects egy öreg parasztházat tervezett át, újított meg a Casa Rio projekttel. Amellett, hogy a mai kor igényeinek kielégítésére fókuszáltak az építészek, egy korábbi kor emlékeit is megőrizték az épület átalakítása során. Ennek eredménye egy modern, mégis tipikus vidéki portugál ház.

A homlokzat lebontása során az építészek felfedezték, hogy az épület valójában három kisebb házból áll, melyek az egykori tulajdonos formálódó igényei szerint épültek fel az idők során. Ez a felismerés vált a tervezési folyamat kulcsává.

Az eredeti, különálló épületrészek szerkezetét megőrizve, azokat a földszinten egyesítve hozta létre a megújuló épület tömegét az építésziroda. Az eredmény egy kerttel körülvett, napfénnyel átjárt épület lett.

Az építészeti elképzelés szerint erős kontraszt jött létre a földszint és az emeleti szintek között. A földszint rusztikusabb anyaghasználata erős kapcsolatot alakít ki a környező kerttel és az ott fellelhető anyagokkal. A felső szintek kialakítása során a három eredeti épületrész megtartásával  fénnyel átjárt, tiszta geometriájú fehér egységek jöttek létre, egy korábbi korszak emlékeit megőrizve. A végeredmény egy tipikus portugál vidéki ház.

Casa Rio
helyszín: Gondomar
Projekt év: 2020
Épírészet: Paulo Merlini Architects
Fotó: Ivo Tavares Studio
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Casa Rio: régi parasztházból menő vidéki lak

Casa Rio: régi parasztházból menő vidéki lak

A portugál Paulo Merlini architects munkája

Öt kabinház, ahol kivárnánk a tél végét

Öt kabinház, ahol kivárnánk a tél végét

Régen a netre menekültünk a valóság elől, ma a valóságba a net elől. Csak megfelelő helyszín kell.

„Az építészet ugyanolyan, mint a klasszikus zene”

„Az építészet ugyanolyan, mint a klasszikus zene”

Frank Gehry a közelgő 91. születésnapja alkalmából adott interjút.

Hirdetés