A Bogyó utcai társasház tervpályázatán 2. helyezést nyert Konkrét Stúdió koncepciója.

Védett, de nyüzsgő, városias belső udvarral, praktikus lakóegységekkel alakított ki társasházi koncepciót a Konkrét Stúdió a Bartók Béla útra nyíló Bogyó utca foghíjtelkén. A Proform Ingatlanbefektetési Zrt. meghívásos ötletpályázatán 2. helyet nyert tervet az iroda leírásával mutatjuk be.

A terület Buda gyorsan fejlődő főutjánál, nagyon izgalmas, heterogén közegben fekszik. A nagy forgalmú Bartók Béla út felől a Bogyó utca rövid szakaszán, modern stílusú társasházak finoman formált homlokzatai mentén jutunk a területre, amelyet délről egy tízemeletes szalagpanel határol, és egyben védi a zajtól. Északról egy főforgalmú vasútvonal húzódik, annak túloldalán ipari területek fekszenek. A távolban észak-nyugat felé a Sas-hegy látványa tárul fel. A környezet most még rendezetlen: egy furcsa kihasználatlan tömbről beszélünk, a főút és a vasút közé szorulva, jó adottságokkal.

Koncepciónkban a tervezett építészeti struktúrával ezen környezeti adottságokra reagáltunk és igyekeztünk a teljes zóna beépítésének első – mintaadó – elemét elhelyezni. A vasút által leginkább terhelt északi sarokban helyeztük el az irodaház magas tömbjét, amely így védelmet nyújt a belső udvarnak. A Bogyó utca folytatásában a – kiíró szándékainak megfelelően – széles sétányt alakítottunk ki, létrehozva egy városias nyüzsgő közeget a tömb belsejében. A terepszint alatt két parkolószintet terveztünk, a földszinten és részben az első emeleten közösségi, kereskedelmi, vendéglátó és stúdió funkciókat telepítettünk.

Ezek az egységek a tömbök között létrejövő közösségteremtő belső udvarokat élettel töltik meg, biztosítva az itt élő több száz lakó sokszínű ellátását. Mindez lehetőséget teremt a környékről és az irodaházból érkező vendégforgalom igényeinek kiszolgálására is.

A beépítési vonalak és a sétány által kirajzolódó, szinte szabályos téglalap alakú területen egy tipikus 55 m2-es lakóegységet, és annak különféle szituációkban alakított, kisebb-nagyobb alapterületű mutációit felhasználva képeztünk szabad kontúrral tömegeket. Az ismétlődő – ezáltal gazdaságosan építhető – elemekből sikerült organikus, mozgalmas, izgalmas városi sziluettet adó közeget formálnunk, amely a csatlakozó épített környezetre is képes reagálni, azzal párbeszédet kezdeményezni. A zárószinteken nagyméretű privát teraszokkal, és sok-sok zöldtetővel rendelkező penthouse lakásokat alakítottunk ki.

A struktúrának köszönhetően akár egy épületen belül is rugalmasan lekövethetőek különféle lakásméret igények is. Ezt igyekeztünk helyenként bemutatni a tervben.

A beépítési mutatók legjobb kihasználhatósága érdekében szabadon alakítható a befoglaló tömeg, az igényeknek megfelelően a rendszerhez könnyedén hozzátapasztható vagy elvehető alapterület, anélkül, hogy sérülne az építészeti koncepció.

A homlokzat meghatározó anyagai a tömör felületeket adó, magas minőségű – egyedi módon megmunkálható, perforálható – táblás szálcement homlokzatburkolat és árnyékolórendszer; illetve a hézagokat kitöltő nagyméretű üvegfelületek. A struktúrát a vízszintes felületen ötödik homlokzatként telepített zöldtetők és konténeres növények buja zöldje és színei töltik meg.

(A Nanavízió I. díjat nyert tervét ebben a korábbi cikkünkben mutattuk be.)

Nagyobb méretű képekért kattints a galériára!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így nézne ki az Országos Széchényi Könyvtár új épülete az A4 Stúdió tervei szerint

Így nézne ki az Országos Széchényi Könyvtár új épülete az A4 Stúdió tervei szerint

A koncepciót beválasztották a S.ARCH nemzetközi építészeti konferencia döntősei közé.

Magyar építészek koncertterme a legjobbak között

Magyar építészek koncertterme a legjobbak között

A Robert Gutowski Architects tervét a nemzetközi pályázaton a hét legjobb közé választották Vilniusban.

EQUITONE: egyszerű és dinamikus

EQUITONE: egyszerű és dinamikus

Kreatív és minőségi megoldások a szálcement homlokzatburkolati anyag használatában.

Hirdetés