Az ősi és a kortárs kapcsolatát vizsgálja a Carlana Mezzalira Pentimalli stúdió.

Michel Carlana, Luca Mezzalira és Curzio Pentimalli, három egykori egyetemi diáktárs – ma ugyanott óraadó oktató –alapította a traviso-i Carlana Mezzalira Pentimalli építészirodát. A stúdió 2010 óta végzi várostervezési és építészeti gyakorlatát. Egyszerű, precíz, minőségi projektjeik alapvető célja az egyes helyek újraértelmezése. Az új Brixen Public Library projektjükben emberi kapcsolatok, kultúrák, korosztályok keverednek – emberileg és építészeti szempontokból egyaránt.

 

 

A közintézményt 1984-ben alapították és több, mint 36.000 kötet otthona. Ezzel a gyűjteménnyel az egész Isarco-völgy meghatározó létesítménye. A stúdió ebből kiindulva formálta meg a tanulás és információcsere új közösségi színhelyét, Brixon „kortárs nappaliját”.

Az építészek újrafogalmazták a már meglévő helyszíneket, a gyalogosok számára két bejárati zónát létesítettek az egykori Pénzügyminisztérium északi és déli oldalán, valamint egy teljesen új parkot is telepítettek a püspök hajdani magántelkén. Ami a bővítést illeti, a helyreállítási munkálatok mellett felépítettek egy teljesen új épületet is a két régi tömb közé.

 

 

Az új létesítmény tisztelettudóan simul környezetébe, a bíróság és a pénzügyminisztérium egykori épületei közé. A Carlana Mezzalira Pentimalli építészetileg is ráerősített a könyvtár régit az újjal összekötő szerepére, és egy fához hasonló struktúrájú létesítményt tervezett, ahol a fa betonból készült ágai az új ház „törzse” felől a két hajdani, meghatározó városi épület felé nyújtóznak. A tervezők ennek kapcsán „Kulturbaum, avagy a kultúra fája” néven kezdték emlegetni a projektet.

 

 

A kortárs könyvtár könnyen alakítható tereit kifejezetten rugalmasan kezelték a designerek. Ebben a bibliotékában nem a klasszikus, könyvektől roskadozó, sűrű sorokban álló polcrendszerekkel találkozunk. A Carlana Mezzalira Pentimalli csapata úgy tervezte az épületet, hogy a külső betonfalak és a beltéri fapanelek között kialakuló terület adjon helyet a legfőbb funkcióknak. Így vált lehetségessé, hogy a falak mentén futó rendszer fogadja magába az asztalokat, a padokat, a köteteket, és még a mosdók függőleges tagolása is ehhez a falkialakításhoz igazodik.

 

 

A könyvtár a gondos tervezésnek köszönhetően sokoldalú helyszín lett. Néhány stratégiai ponton a megfelelő átalakítással az épület egyes szintjei részben, vagy akár teljesen átjárhatóvá tehetők. Mind az épületek, mind a külső terek önállóak, és ilyenformán alkalmasak arra is, hogy szükség szerint egymástól függetlenül, különböző rendezvényeknek és eseményeknek adjanak helyet. A három tömb magasságkülönbségét az új „ágak” enyhe lejtéseivel küszöbölték ki. A kültér és beltér valódi városi, közösségi tér, jól érzékelhető közöttük a folytonosság – amit még a külső, formatervezett elemek is erősítenek.

 

 

Az egész komplexum mozgásban van, és úgy változik, mintha önálló, érzékeny organizmus volna, ami folyamatosan reagál a környezetre és annak igényeire. A felújítás felerősítette a régi épületek történelmi karakterét, tereinek nagyfokú rugalmassága a közösség számos tevékenységéhez hozzáigazítható. A könyvtáron beül gondoltak a gyermekekre is, számukra könyvekkel, játékokkal egy egész különálló részleget alakítottak ki a volt bírósági épület egy félreesőbb részén. Az olyan jellegzetes építészeti részletekre, mint például a homlokzati alkóvok, kortárs átértelmezésben bukkanunk.

 

 

A természetes világításra is kiemelt figyelmet fordítottak a tervezők – a fény kezelésében az olvasáson túl a könyvek megóvása is elengedhetetlen szempont. A déli falon át nem juthat be fény, kialakítása szándékosan zárt, míg belülről teljes falmagasságú polcrendszer uralja, akárcsak „a tudás kincsesládája”. A ház hatalmas ablakait a legforgalmasabb területeken a közvetett fény bejutásának kedvező módon helyezték el. A tetőablakok által bejutó napfény az eltolt födémeknek köszönhetően a teljes épületen áthalad, és a földszintig deríti a környező helyiségeket.

 

 

A Brixen Public Library a város szívében áll és annak két fő látványosságára, a Fehér toronyra, és a harangtoronyra tekint. Egyik oldalról a székesegyház, a másikról a Püspöki Palota határolja. A két erkély kívülről az épület térfogatát növeli, terüket az északi építészetnek megfelelően olvasásra, vagy megpihenésre szolgáló, szép kilátással bíró alkóvokkal tagolták. A Közkönyvtár olyan nyilvános helyszín, melynek részleteit Brixen építészeti jellegzetességei ihlették, ahol a régi táplálja az újat és fordítva. A Carlana Mezzalira Pentimalli épülete a környezet és az építészet szoros kapcsolatának újabb úttörő példájaként áll a brixeni főtéren.

 

 

Carlana Mezzalira Pentimalli | Web | Instagram

 

 

Forrás: sajtóanyag

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Brixon „kortárs nappalija”

Brixon „kortárs nappalija”

Az ősi és a kortárs kapcsolatát vizsgálja a Carlana Mezzalira Pentimalli stúdió.

Búcsú a Gellérttől

Búcsú a Gellérttől

A Danubius Hotels különleges kampánnyal búcsúzik a szállodától a 6 hetes Gellért Grand Finale keretében.

Bemutatkoznak a SHARE Budapest előadói – Etan Kimmel / Kimmel Eshkolot Architects

Bemutatkoznak a SHARE Budapest előadói – Etan Kimmel / Kimmel Eshkolot Architects

Találkozz Izrael egyik legelismertebb építészeti irodájának társalapítójával a SHARE Budapest 2021 rendezvényén!

Hirdetés