Hirdetés

Brazília nyerte a legjobb nemzeti részvételért járó Arany Oroszlánt

Gabriela de Matos és Paulo Tavares által rendezett Terra [Föld] című brazil pavilon nyerte el a 2023-as Velencei Építészeti Biennálé legjobb nemzeti részvételért járó Arany Oroszlánt. A zsűrit neves építészek és kurátorok alkották: Ippolito Pestellini Laparelli, mint elnök, Nora Akawi, Thelma Golden, Tau Tavengwa és Izabela Wieczorek.

Indoklásuk alapján a brazil pavilon a múlt újragondolását javasolja a lehetséges jövők megtervezése érdekében, előtérbe helyezve az építészeti kánonok által elfeledett szereplőket, párbeszédben az idei biennálé kurátori koncepciójával, a Jövő laboratóriumával.

 

A Terra Brazília múltjára, jelenére és jövőjére reflektál, és a földet állítja a középpontba, amely a kiállítótér költői és konkrét elemeként egyaránt jelen van. A kurátori csapat az egész pavilont földdel borította be. A közönség ezáltal közvetlen kapcsolatba kerülhet az őslakos és quilombola hagyományokkal, valamint a kandomblé vallási gyakorlattal is.

 

 

„A kurátori koncepciónkban Brazíliáról, mint földről gondolkodunk. Föld mint talaj, mint trágya, mint padló és mint terület. A földre továbbá globális és kozmikus értelemben is gondolunk, mint a bolygó és minden emberi, illetve nem emberi élet közös otthonára. A föld mint emlékezet, mint jövő és mint múlt, valamint az örökség szemléltetése jelenik meg a kiállításon, annak érdekében, hogy kiterjesszük az építészet territóriumát a legégetőbb városi, területi és környezeti kérdésekre” – Gabriela de Matos és Paulo Tavares.

 


A jövő laboratóriuma című nemzetközi kiállítás legjobb résztvevőjének járó Arany Oroszlánt a DAAR (Alessandro Petti + Sandi Hilal), míg A jövő laboratóriuma című nemzetközi kiállítás ígéretes fiatal résztvevőjének járó Ezüst Oroszlánt Olalekan Jeyifous kapta. Különdíjat kapott a „Dancing Before the Moon” nevet viselő brit nemzeti pavilon.

 

Forrás: Archdaily
 

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Hogyan élhetünk együtt az építészeti örökségünkkel? - A Velencei Biennálé magyar pavilonja

Hogyan élhetünk együtt az építészeti örökségünkkel? - A Velencei Biennálé magyar pavilonja

Kovács Dániel Othernity című pályázata valósulhat meg a 2020-as Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálén.

Egyszülős Központ, Biennále és gyapjú ház az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Egyszülős Központ, Biennále és gyapjú ház az idei Highlights of Hungary jelöltjei között

Drón, robot, gyapjúház vagy esetleg egy közösségi tér lesz a nyertes? Inspiráló alkotások a hazai kreatív világból, január 28-ig lehet szavazni.

Mit Miskolc adhatott…

Mit Miskolc adhatott…

Beszámoló a kétnapos, az 1960-70-es évek modern építészetének örökségéről szóló konferenciáról

Hirdetés