Hirdetés

Borjúvásárcsarnokból loft iroda Pesten

Az 1927-ben épült Máriássy Ház újjászületése.

Az átépítése, kibővítése után Máriássy Házként ismert, eredetileg 1927-ben borjúvásárcsarnoknak épült tágas piactér 2004-ben nyerte vissza valódi építészeti léptékét. Ekkor a Schüller Ferenc tervezte nagyvonalú, egyterű, némiképpen indusztriális, loftos karakterű belső tér, hosszú hányattatás után alkalmassá vált az egyik vezető hazai ingatlanfejlesztő vállalkozás, a WING Zrt. irodai és részben reprezentatív funkcióinak befogadására. Tizenöt év hosszú idő. Megváltozott a munkakultúra, a munkahelyi ökoszisztéma globális szerkezete, ahogy a munkatársak elvárásai is – cikkünk az OCTOGON 151-es lapszámából, amelyet teljes egészében is letölthetsz.

Tizenöt év távlatában indokolt tehát az irodák terének felfrissítése, átgondolása. Ez alatt az idő alatt kiemelten fontossá váltak az irodai közösségi terek, a rugalmasan átalakítható, co-working tevékenységre alkalmas, flexibilis munkaterek. Noha az open space-rendszerek radikális meghaladása még sehol sem történt meg, sokat finomodott, sokat differenciálódott a közös térhasználat egész rendszere az elmúlt másfél évtizedben. A funkcionalitás megőrzése mellett a jobb irodai terekben a munkavállaló, a munkatárs került a folyamatok fókuszába. 

Ezekre az új trendekre és igényekre kerestek és adtak választ a LAB5 architects munkatársai. A valóban progresszív cégek kultúráját egy biológiából, természettudományból kölcsönzött műszóval, „ökoszisztémának” szoktuk nevezni. Ez a szó a sokféleségre, a (bio)diverzitásra, a sokféle érték mentén együttműködő önálló entitások rendszerére utal, ami nagyszerű metaforája mindannak, amiben mi emberek, az emberi faj jól érzi magát, még akkor is, ha a munkáját, munkaterét, városait már meghatározó módon mesterséges környezeti elemek dominálják. Természeti lények vagyunk tehát, akik a modern tömegtársadalomban, zárt terekben is folyamatos vágyat éreznek a természet közelségére: egy kicsi zöld, élő foltra, egy kis zöld oázisra.

Így vált a belsőépítészet egyik legfrissebb és legerősebb új trendjévé a szobanövények, belső kertekkel berendezett enteriőr, ami a Wing irodaterének is meghatározó eleme.

Tehát az asztalcsoportok összevonása, az irodai alaprajz kitisztítása, a teakonyha, étkező átalakítása, a természetes fényt felerősítő világos reflex felületek alkalmazása, akusztikai panelek kiépítése, a tárgyalók, üvegfalak átgondolása mellett, a galériával, lépcsőkkel kiegészített nagyvonalú loft tér tagolását egy „absztrakt rácsostartóval” oldották meg, amire szobanövények özönét helyezték el. Ez a szerkezet a csarnok belső vertikális rendjére, tágasságára, léptékére hívja fel a figyelmet amellett, hogy áttörten, organikusan, lazán alakít ki a növények segítségével vizuális elhatárolást. Az eredeti acélszerkezetre rímelő rácsszerkezet virágfalai üde, harsogóan friss hatást keltenek. 

Az egykori borjúvásárcsarnok rendkívüli adottságait a természetes fény, a növények, az áttörtség dominálja, miközben némileg több munkahely működik most itt úgy, hogy az az érzésünk: szellősebb, élhetőbb az új tér a réginél. Végeredményben a tervezők nem csak a szó átvitt értelmében „leheltek új életet” az irodai térbe, hanem valódi életet, valódi lüktetést, növekedést költöztetek, ültettek be a munkatársak legnagyobb örömére.

Építtető: WING Zrt.
Tervezés: 2018
Megvalósulás: 2019
Lépték: ~2000 m2

Tervezők (2018-as felfrissítés): LAB5 architects | Erdélyi Linda, Dobos András, Korényi Balázs, Gáspár Virág Anna, Sipos Rebeka, Tóth Annamária

A korábbi átalakítás és felújítás tervezője (2004): Vezető tervező: Schüller és Tsa Kft., vezető építész tervező: Schüller Ferenc, munkatársak: Déry Judit, Hoffman Tamás, Kovács Balázs | Generál tervező: Aspectus Architect Zrt, építész tervező: Billing Tamás, építész munkatárs: Hönich István

Az épület eredeti tervezője (1927): Riva József




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Bérlakások mentették meg az USA első vásárcsarnokát

Bérlakások mentették meg az USA első vásárcsarnokát

Az 1828-as műemléképület sosem működött jól piacként, és többször is kis híján lerombolták. 

Várhatóan 2025-re fejeződik be a füzéri vár felújítása

Várhatóan 2025-re fejeződik be a füzéri vár felújítása

A felújítás első üteme óta 280 ezer látogatója volt a várnak, ami évi 70 ezer fizető vendéget jelent.

Fantasztikus album készült Sanghaj ismeretlen magyar építészéről

Fantasztikus album készült Sanghaj ismeretlen magyar építészéről

Gonda Károly jelentős épületekkel járult hozzá Sanghaj világhírű art deco örökségéhez.

Hirdetés