Egyszerű geometria, sokoldalú működés.

A Kaszpi-tengerre néző, dongákkal fedett villa tervezése során a KRDS iroda az iráni építészet hagyományos elemét, a boltívet alkalmazta korszerű anyaghasználattal és formai megoldásokkal. A tradicionális építészeti forma megsokszorozásával a környezeti, időjárási viszonyokhoz alkalmazkodó, nagyvonalú kortárs villaépületet sikerült felépíteni.
 

 

A tervezők előtt két cél lebegett. Egyrészt az iráni építészeti hagyományban jelentős helyet elfoglaló boltíves formák megjelenítése, másrészt a lehető legteljesebb harmónia kialakítása a helyi körülményekkel. A félköríves dongák alkalmazása a villaépület felsőbb szintjein mindkét követelményt kielégíti. 

A Boltíves Villának elnevezett ház a Kaszpi-tenger mellett fekvő Royan város villanegyedének szélén épült. A szél itt mindig a tenger felől fúj, az épület tömegének kialakítása során ezt is figyelembe vették. A félkörös dongákból álló szerkezet megépítését a korszerű technológia, a vasbeton alkalmazása tette lehetővé. A szerkezet erőjátéka eltér a hagyományos dongaboltozatokétól.

Az egymásra terhelő, kettős boltozatok gyakoriak Irán hagyományos építészetében, de a tervezők csavartak egyet a dolgon, és a dongákat egymáshoz képest derékszögben elfordították. Az így kialakuló húzóerőt csak acélgerendák tudják felvenni. Az erőjáték az épület külsejéről egyértelműen leolvasható, és nagy szerepe van a ház esztétikájában.  

Ami a környezethez adaptálást illeti, az épületet a legjobb benapozás és szellőzés érdekében az észak-déli tengelyre tájolták. A szél a tenger felől fúj, az átellenes oldalon kialakított nyílások megindítják a légáramlást, és hűtik a házat. A keleti és nyugati oldal amennyire lehet, zárt. A napfény vándorlása a dongák palástján hőmérsékletkülönbséget teremt, ami szintén a természetes légáramlást fokozza az épület körül, és segíti a belső tér hűtését. A gyakori eső ellen véd az épület alapfalainak cementvakolata és meredek teteje. 

 

Építészet: KRDS
Terület: 440 m²
Átadás éve: 2023
Vezető építész: Kourosh Rafiey
Fotók: Mohammad Hassan Ettefagh

 

Forrás: Archdaily

 

KRDS | Web | Instagram


 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Boltívek Iránból

Boltívek Iránból

Egyszerű geometria, sokoldalú működés.

Színpompás földkupolák

Színpompás földkupolák

Pozitív társadalmi változás egy „színes” építészeti projekttel

Mit keres a Louvre üvegpiramisa egy iráni ősi épület felett?

Mit keres a Louvre üvegpiramisa egy iráni ősi épület felett?

A fotómontázs-sorozat rámutat arra, hogy jobban kellene óvni a történelmi örökségünket.

Hirdetés