Összesen 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a nyertes társasházaknak és lakásszövetkezeteknek az OTP Bank Társasházi Pályázatának zsűrije. 

Összesen 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást ítélt oda a nyertes társasházaknak és lakásszövetkezeteknek az OTP Bank Társasházi Pályázatának zsűrije. Az immár kilencedik alkalommal kiírt pályázaton a hagyományoknak megfelelően 10 lakóközösség beruházási tervéhez adott vissza nem térítendő támogatást az OTP Bank, ami összesen több mint 1600 lakó életminőségét javíthatja a jövőben. A beérkezett pályázatok alapján idén is a biztonsági kérdések bizonyultak a legfontosabbnak a lakóközösségek számára, azonban a költségkímélő, illetve közösségépítő beruházásokra is nagy igény mutatkozott – emelik ki az OTP Bank szakértői.

Budapest, 2017. augusztus 29. A mai díjátadón immár kilencedik alkalommal hirdetett nyerteseket a magyarországi társasházak és lakásszövetkezetek felújítási, korszerűsítési terveit, közösségi élet javítását támogató OTP Társasházi Pályázat. A pénzintézet által februárban kiírt felhívásra összesen 715 pályázat érkezett, amelyek közül a szakmai zsűri kategóriánként 3-3 jelentkezőt részesített vissza nem térítendő támogatásban, összesen 9 millió forint értékben. Emellett idén is volt különdíj, amelyet a Házfórum Facebook-oldalán megrendezett szavazáson a legtöbb like-ot gyűjtő pályázat nyert el, a díjjal járó további 1 millió forinttal együtt. A támogatásban nem részesülő pályázóknak sincs oka csalódásra: az első 500, érvényes pályázatot benyújtó lakóközösség ugyanis egy éves Társasházi Háztartás szaklap előfizetést kapott. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a biztonság kérdése volt a legfontosabb a pályázók számára, amely mellett számos energetikai vagy épp közösségépítő felújítási terv is beérkezett.

„A pályázatok 40 százaléka az Ezermester kategóriában érkezett be. Ezek közül is számos beruházásnak a liftek vagy a lépcsőházak felújítása volt a célja. Emellett az is kitűnik a projektek leírásából, milyen komoly szolidaritás él a lakóközösségekben. Hiszen rengeteg anyagban olvastunk arról, hogy a tervezett felújítások milyen mértékben segítenének a gyermekes családok vagy épp az idősek mindennapjaiban, ami rendkívül pozitív üzenete a pályázatnak” – emelte ki Csonka Tibor, az OTP Business ügyvezető igazgatója.

A Biztonság kategóriában legtöbben modern, kóddal, illetve kulcs helyett úgynevezett proxy-val működő digitális kaputelefont szeretnének felszereltetni, de idén is komoly volt az igény a kamerarendszerek telepítésére. Emellett a lépcsőházi lépcsők balesetmentesítését, a liftek karbantartását, valamint a bejárati ajtók cseréjét kívánták a legtöbben megvalósítani az elnyerhető támogatásból. De több olyan pályázat is érkezett, amelyek az elavult vagy hiányzó villámvédelmi rendszer problémáját akarták megoldani.

Az Ezermester kategóriában ezúttal is a költségmegtakarítást eredményező felújítások voltak a legnépszerűbbek. Ezek között azonban a szigetelés helyett a közös területek megfelelő megvilágítását elősegítő LED-rendszerekre pályáztak a legtöbben. Továbbá számos lakóközösség tervezi az épület homlokzati felújítását, a lépcsőházak szebbé tételét, az elektromos hálózatok időszerű felülvizsgálatát. 

A Közösségépítés témájában pedig a kertesítés, a társasház környezetének zöldítése, az udvari szabadidős berendezések beszerzése voltak a legnépszerűbb projektcélok. A lakóközösségek egyre inkább törekednek a zöld, környezetbarát megoldásokra, illetve az egészséges életmód támogatására. Ezt hivatottak szolgálni az olyan beruházások, mint a szabadtéri kondiparkok, játszóterek és kerékpártárolók létesítése a közös tulajdonban lévő, társasházhoz tartozó területeken.

„Az OTP Bank továbbra is elkötelezett a társasházi és lakásszövetkezeti közösségek támogatása iránt, ezért igyekszünk támogatni évről évre a fentiekhez hasonló életszínvonalat javító tervek megvalósulását. A 2018-as lehet a jubileumi tízedik év, amikor elindítjuk a pályázatot, ezért már idén fontolóra vesszük azokat a lehetőségeket, hogy hogyan nyújthatunk még hathatósabb támogatást a lakóközösségeknek a pályázattal” – mondta Csonka Tibor.

Az energia megtakarítást eredményező korszerűsítési tervekkel rendelkező társasházak és lakásszövetkezetek az újonnan megnyílt OTP „MFB Pontok”-nál is forráshoz juthatnak.  

A lakóközösségek, a következő hónapokban összesen 163 OTP bankfiókban kamatmentes hitelkonstrukciókat is igényelhetnek az MFB Pontokon - az Európai Unió által biztosított önálló hitelprogramok segítségével. 

Az OTP Társasházi Pályázat 2017-es nyertesei:

Ezermester kategória
1. helyezett (1 500 000 Ft): Óbuda XV. Sz. Lakásfenntartó Szövetkezet, Váradi utca 10-14., Budapest – lépcsőházi és alagsori nyílászárók cseréje
2. helyezett (1 000 000 Ft): Társasház Szerencs Gyár út 5,  – omlásveszélyes erkély, lodzsa, bejárati előtető felújítása
3. helyezett (500 000 Ft): Nagy Imre út 100-102. Társasház, Pécs – napelemes rendszer bővítése, fűtőszálas akadálymentesítés
Biztonság kategória
1. helyezett (1 500 000 Ft): Társasház Harminckettesek tere 2., Budapest – akadálymentesített lépcsőházi lift
2. helyezett (1 000 000 Ft): Társasház Kazinczy tér 5., Tapolca – Bejárati ajtó cseréje, postaládák lecserélése, alkonykapcsoló telepítése, mozgásérzékelős lámpák kihelyezése
3. helyezett (500 000 Ft): Nádastó park 22. Lakásfenntartó Szövetkezet Nádastó park 22., Budapest – akadálymentesítés (rámpaépítés)
Közösségépítés kategória
1. helyezett (1 500 000 Ft):  Budapest XVI. kerület Rezgőfű u. 1. Társasház – közösségi helyiségek felújítása, fejlesztése
2.helyezett (1 000 000 Ft): Széchenyi István Lakásfenntartó Szövetkezet, Karczag László utca 1. (Karczag László utca 5.), Szolnok – kerékpártároló kialakítása
3. helyezett (500 000 Ft): Társasház József Attila tér 7-8., Budapest – belső udvari játszótér felújítása
Közönségszavazás
A Közönségszavazás nyertese (1 000 000 Ft):Kecskemét Pákozdi csata u. 14-24. Társasház, Kecskemét – radiátorcsere

forrás: sajtóközlemény
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Aláírásgyűjtés indult a balatoni „lakóparkszörny” ellen

Aláírásgyűjtés indult a balatoni „lakóparkszörny” ellen

92 lakásos társasházat terveznek Balatonvilágos egykori aligai részére.

Minden tető terasz az Escher szellemét megidéző társasházban

Minden tető terasz az Escher szellemét megidéző társasházban

A Nanavízió újbudai díjnyertes terve.

Változatos egység budai környezetben

Változatos egység budai környezetben

Az SA43 társasház projekt.

Hirdetés