Hirdetés

Bemutatják a Budai Várnegyed fejlesztéseit

Rekonstruálják a Budavári Palota déli szárnyát, fejlesztik a Várkerteket a Nemzeti Hauszmann Programban.

Hirdetés

Elindult a 2014-ben kezdődött Nemzeti Hauszmann Program honlapja, amely térképen mutatja meg a Budai Várnegyed leendő fejlesztéseit. A projektek bemutatására Youtube-csatorna is indult.

Az NHP keretében összesen tíz projekt zajlik, ezek közül a Karmelita épületegyüttes felújítása már befejeződött, ahogy részben a Csikós Udvar fejlesztései is: Lovardát, a Főőrség épületét és a kettőt összekötő Stöckl-lépcsőt már felújították-visszaépítették, míg most következik a Hauszmann-féle rámpa, amely korabeli fotók és tervek alapján épül újjá, és a Csikós udvar akadálymentesítését szolgálja majd, továbbá a Karakas Pasa Tornya, amelynek felújítása turisztikai szempontból fontos, de a tervek szerint megújul az Ybl támfal is.

Megújul a Stróbl Alajos tervezte Mátyás-kút is, illetve a Halászó fiú szökőkút – mindkettő a Palotanegyed turistalátványosságai közé tartozik.

Ahogy Fodor Gergely, a Budai Várnegyed területén megvalósuló kormányzati beruházásokkal kapcsolatos egyes feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos írja, az építkezésekkel párhuzamosan „zajlik a lerombolt épületek újratervezése; valamint a Budavári Palota teljes felmérése annak érdekében, hogy az épület lehetséges rekonstrukciójáról és hasznosításáról kellően megalapozott javaslat születhessen.”

Jelenleg is zajlik a Budavári Palota déli szárnya és a Szent István-terem – a századforduló magyar iparművészetének kiemelkedő teljesítménye – rekonstrukciója. A Vár körüljárhatóságát biztosítja majd a Gyilokjáró teljes kiépítése a déli falkorona mentén. Ezen kívül rekonstruálják az Erzsébet-pergolát is, amellyel „egy újabb, lenyűgöző látványt biztosító kilátópont nyílik meg a város felé”.

Előkészítés alatt áll a Dísz tér délkeleti sarkán álló egykori Külügyminisztérium újjáépítése.

„Az új épület külső jegyeiben korhűen követi majd a sarokkupolákban végződő eklektikus, ötszintes, közel 2600 m2-es eredetit.

Az intézményi és irodai funkciókat befogadó ingatlan belső kialakítása is megjeleníti majd azokat az építészeti jegyeket, amelyeket a korabeli épület magán hordozott. Belsőépítészeti, épületgépészeti és üzemeltetési szempontból ugyanakkor kortárs, modern megoldásokat alkalmaz” – írja a honlap. Ugyancsak előkészítés alatt áll a Honvéd Főparancsnokság újjáépítése: az első emelet magasságáig visszabontott neoreneszánsz épület az eredeti magasságában születhet újjá, modern turisztikai és kulturális funkciókkal, kiállító- és rendezvényterekkel. Szintén az előkészítés fázisában van a József főhercegi Palota újjáépítése. 

A program több kertterület komplex fejlesztését is tartalmazza.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Izgalmas drónfelvétel készült a budai Vár újjászületett épületeiről

Izgalmas drónfelvétel készült a budai Vár újjászületett épületeiről

A Nemzeti Hauszmann Program Facebook-oldalán osztotta meg a videót. 

Egy pincéből kerültek elő a Halászbástya elveszettnek hitt szobrai

Egy pincéből kerültek elő a Halászbástya elveszettnek hitt szobrai

A budai Várnegyed megújítását célzó Nemzeti Hauszmann Program során kerültek elő.

Új sportág és design díj egy gyerekkori élményből

Új sportág és design díj egy gyerekkori élményből

Néhány éve még spaniferrel körbetekert faasztallal kísérleteztek, ma már nemzetközi sportág lett a Teqball.

Hirdetés