Az új CEU campus az Év Irodája

A CEU campus-újjáépítése nyerte “Az év tervezett projektje” kategóriában “Az Év Irodája” versenyt

 A Közép-európai Egyetem (CEU) campus-újjáépítésének 2016 nyarára tervezett első fázisa nyerte „Az év tervezett projektje” kategóriában az ingatlanokra specializálódott médiacsoport, az iroda.hu által meghirdetett „Az Év Irodája” versenyt. A győzteseket az Iparművészeti Múzeumban február 11-én megrendezett VI. iroda.hu Díjátadó Gálán hirdették ki.

“Nagy örömmel tölt el bennünket, hogy az Egyetem újjáépítésének első fázisát már az építési szakaszban esztétikus, magas minőségű munkahelyet, tanuló- és közösségi teret ígérő projektként ismerték el” – mondta Baross Pál, FRICS, a CEU campus-újjáépítési projektjének igazgatója. „Nagyon várjuk, hogy új közösségi térrel járulhassunk hozzá Budapest gyönyörű belvárosához.”    

Az Egyetem újjáépítési projektjének első fázisa során új épület épül a Nádor utca 15. szám alatt, a Nádor utca 13. szám alatti épületet pedig felújítják és átalakítják. A merész, mégis nyitottságot sugárzó új campust belül tágas, egymásba kapcsolódó terek jellemzik. A legmodernebb technológiával felszerelt, rugalmasan átrendezhető osztálytermek, és a csoportos tanulásra és együttműködésre tervezett terek nyílt eszmecserére és vitákra ösztönöznek.

A CEU elkötelezett a fenntartható fejlődés és építkezés mellett. Az ebben a szellemben megvalósuló újjáépítési projekt „Nagyon jó” minősítést kapott a Building Research Establishment Environmental Assessment Methodology (BREEAM) szakembereitől, akik a világ vezető tervezési és értékelési módszerét alkalmazzák a fenntartható épületek felmérésére. A CEU a kontinentális Európában a második felsőoktatási intézményként, Közép- és Kelet-Európában pedig elsőként kapta meg ezt az elismerést. A terv környezetbarát elemei többek közt az energiahatékony berendezések és épületgépészeti rendszerek, a hozzáadott ökológiai értéket képviselő, két épületet is lefedő, kétezer őshonos növényfajnak otthont adó tetőkert, a bőséges biciklitároló kapacitás, valamint a természetes fény és az árnyékolás optimalizálása a campuson belüli munkakörülmények és a hatékony energiafelhasználás javítása érdekében. 

Az iroda.hu tájékoztatása szerint a nyerteseket egy független ingatlanpiaci szakértőkből álló zsűri választja ki a közönségszavazás lezárultával. Az elbírálási folyamat két részből áll: a meghatározott kategóriákban a közönség szavazatai, valamint a zsűri illetékes tagjának bírálata alapján születik a döntés, egy előre meghatározott, objektív kritériumrendszer alapján.  

A CEU újjáépítési projektjét a díjnyertes dublini székhelyű építésziroda, az O’Donnell & Tuomey magyar partnerével, az M-Teampannon Kft.-vel közösen tervezte; az építési munkálatok első és második szakaszát a MARKET-STRABAG konzorcium kivitelezi.

A tervezőkkel készült interjúnk az Octogon magazin 2015/6-os lapszámában jelent meg.

forrás: sajtóközlemény

 

 




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Fából űrhajót - így tanítsunk gyerekeknek a térről

Fából űrhajót - így tanítsunk gyerekeknek a térről

Cseh András, a CAN Architects építésze magával ragadó TED-előadást tartott a térről való gondolkodás megismertetéséről.

Sheila O'Donnell 2019 legjobb női építésze

Sheila O'Donnell 2019 legjobb női építésze

Az ír O’Donnell + Tuomey építész iroda vezetőtervezője a CEU budapesti kampuszának megtervezéséért kapta az elismerést. 

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma
  • 2018-12-11 11:07
  • Deco

Megjelent az Octogon Deco 2018/6-os lapszáma

Készüljünk együtt az ünnepekre! 

Hirdetés