Június 9-ig tekinthető meg a kiállítás, amely belsőépítész hallgatók tervezési projektjeit, valamint egy építészet jövőjéről szóló filmet mutat be.

A Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a FUGA Budapesti Építészeti Központ egyfajta közös párbeszéde ez a kiállítás, amely az építészet és a FUGA jövőjével kapcsolatos kérdésekre keresi a választ. A METU Belsőépítész tervező művész MA és Építőművész MA - belsőépítész tervező specializációs hallgatói egy fél évig vizsgálták a FUGA építészeti átalakítását. 

A tervezési feladaton keresztül a hallgatók párhuzamosan gondolkodtak a FUGA jelenlegi hagyományairól, kulturális és történelmi gyökereiről, valamint a jövőképéről. Az épület városi, illetve történelmi adottságait illeszthették át tervezett vízióikba. Mit jelent a FUGA, mint ikonikus kulturális intézmény, mint multifunkcionális helyszín? Mit jelent az építészeti párbeszéd, amelynek teret és otthont ad? Hová tart ma a FUGA és mi az irány a jövőben? Hogyan lehet a mai fiatal generációnak (még) vonzóbb hellyé tenni? Ezeket a kérdéseket feszegeti a kiállítás. 

Egy, az építészet, az építész oktatás, illetve kultúra jövőjéről szóló film is kíséri, melynek készítésében a METU Mozgókép Tanszék, Építőművészet BA és Környezetkultúra BA képzéseinek hallgatói is részt vettek. A filmben a METU hallgatói a belsőépítészeti szakma helyzetére és személyes megéléseikre reflektálnak.

Mi a jövő építészének szerepe a társadalomban? Mi az az emberi tényező az építészetben, amit a mesterséges intelligencia nem lesz képes kiváltani? Lehet-e fenntartható az építészet? Hogyan tekint magára egy építész: tervezőként, szolgáltatóként vagy inkább alkotóként?

A május 16-án rendezett megnyitó eseményen a film témájában egy kerekasztal beszélgetés is megrendezésre került, amelyen Vincze László DLA épitész, Asbót Kristóf, a FUGA produkciós vezetője, valamint a METU Belsőépítész tervező művész MA és Építőművész MA - belsőépítész tervező specializációs hallgatói, Finta Orsolya, Graf András, Huszti Nikolett és Vasi Lili beszélgettek ezen kérdések mentén. A beszélgetés moderátora Demeter Nóra építész, a METU oktatója volt.

A kiállítás 2024. június 9-ig, szerdától vasárnapig 14.00-19.00 óráig megtekinthető a FUGA Budapesti Építészeti Központ Zalotay Elemér termében (1052 Budapest, Petőfi Sándor u. 5.).

Forrás: METU
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Miért kell tudnunk, ki volt Gio Ponti?

Miért kell tudnunk, ki volt Gio Ponti?

A FUGA e héten nyíló kiállításán kiderül

Cíviskultúra Budapest belvárosában

Cíviskultúra Budapest belvárosában

Debreceni cívisházak egykor és most – fotókiállítás a FUGÁban

/A MINTA / az eredeti MÜPA reliefek

/A MINTA / az eredeti MÜPA reliefek

Jovánovics György kiállítása a FUGÁban.

Hirdetés