Őrfi József alkotásról, hatásról, hitről, építészetről és blogolásról.

Visszatekintő videót készített a Highlights of Hungary Őrfi Józseffel, aki három évvel ezelőtt VIII. helyezést ért el a Highlights díjkiosztóján a piliscsabai Meseházzal, az otthonával. A mostani videóban Őrfi elmondja, hogy „csak” építészettel kevésbé tudna hatni, ezért ír is róla, mesél a hitről, az alkotásról, az Égigérő Építész blogról, a holisztikus látásmódjáról és a jelenlegi tevékenységeiről is.

A Meseház komoly visszhangot váltott ki a maga idejében: Őrfi saját maga által épített háza elnyerte a Média Építészeti Díja 2017 Fődíját, az Europa Design Belsőépítészeti Különdíját, az Index.hu Közönségdíját, és bekerült a Magyar Építőművészek Szövetsége Visegrádi Négyek Családi Házai 2017 válogatásába. Az olcsó anyagokból, egyszerű technikákkal, saját kézzel készült ház a piaci ár harmadába került, így kiváló példa arra, hogy szűkösebb anyagi keretek között is lehet megalkuvásmentes, fenntartható, személyre szabott és tetszetős házat létrehozni.

„Őrfi építészetkritikusként és az organikus építészet elkötelezett híveként is ismert fiatal mérnök, aki saját házának megalkotása során egészséges távolságot volt képes tartani a merev dogmáktól, hogy végül a egy sajátos önmitológiából táplálkozó hajlékot hozzon létre

– írta a 2017-es Highlights of Hungary nagyköveti méltatásában az épületről Martinkó József, az Octogon főszerkesztője. – Minden részletmegoldásában, lélekbe mártott alapanyagban, meghúzott csavarban ott látjuk az Égigérőt, ahogyan önmagát nevezi.”

Őrfi Józseffel, az OCTOGON magazin legújabb, 163-as lapszámában közöltünk interjút.

A fejléckép forrása: egigeroepitesz.blog.hu
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

A természet folyamataira reflektál ez a Dunakanyarban található családi ház

A természet folyamataira reflektál ez a Dunakanyarban található családi ház

Elszórt sziklatöredékek a tájban, melyek hézagjaiban új növényzet, új élet sarjad. Ez a meghatározó látvány, ez a karakter győzte meg építészünket szóban forgó megbízásának telkén – méghozzá a felejthetetlen Dunakanyarban. Cikkünket a 187-es, 2023/7-es lapszámból közöljük.

Árnyékot vet, otthont arat

Árnyékot vet, otthont arat

Családi ház Budakalászon

Őrfi József „Égigérő” családi házai

Őrfi József „Égigérő” családi házai

Egy időben szinte már közhelyessé vált a hazai építészetben a függőleges lécváz. Ez a motívum a népi építészetből ismerős, józan és hasznos szerkezet, nem utolsósorban pedig megjelenésével kellemes asszociációkat ébreszt.

Hirdetés