A németországi Bayreuth városának közösségi helyszíne masszív, de mégis otthonos.

Természetközeli helyszín, madárcsicsergős reggel, friss levegő. Ha ifjúsági szállókról van szó, legtöbben a régi típusú, szabványosított, ódivatú épületekre asszociálnak, azonban manapság a legtöbb, kifejezetten fiatalokra specializálódott szálláshely modern, jól felszerelt és fenntartható módon épül. A korábbi évszázad trendje újfent felszállóágban van.

A klasszikus értelemben vett diákszállók világszerte kiemelt népszerűségnek örvendenek, ugyanis fiatalok tömegei veszik birtokukba nyaranta a hangulatos helyszíneket kikapcsolódás céljából. Magyarországon is évtizedes hagyománya van a diákszállóknak, olykor jólesik kiszakadni a rohanó mindennapokból és a városi környezetből az érintetlen természetbe, amely során az olcsó szálláslehetőségek is fontos szerepet játszanak.

A németországi Bayreuth városában található, a helyiek számára ikonikus jelentéssel bíró ifjúsági szállás valódi modern, új és fenntartható arculatot kapott.

A kivitelezők a közösségi életet tartották szem előtt, akik nem mindennapi módon egy áttetsző és szokatlan kialakítású, magas központi helyiséggel rendelkező komplexumot álmodtak meg.

A bayreuthi új épülethez egy y-alakú alaprajzot választottak, melynél a hosszú és a két rövidebb szárny egy több emeletet átfogó központi helyiségben ér össze, s melyben minden funkcionális zóna megtalálható, a közösségi összejövetelek kézenfekvő helyszíne. A látványos átalakításból a Hörmann is kivette a részét, a vállalat alumíniumból készült tűz- és füstgátló ajtóelemeit használták fel. 4 db T60 tűz- és füstgátló alumínium ajtó választja el a kétemeletnyi magas központi helyiséget a földszinten és az emeleten a két szárnytól, ahol az ifjúsági szálló vendégszobái helyezkednek el. A biztonság is központi szerepet játszott, ugyanis a termék maradéktalanul megfelel a tűzgátlási követelményeknek és igazodnak a környezet igényes építészeti megoldásaihoz.

Az áramló formákat mi sem bizonyítja jobban, mint az a különleges kivitelezés, amely az épületet több ferde szinttel köti össze, mintegy akadálymentes rámpák sorát eredményezve, s így kapcsolódik össze a külső és belső tér, elkerülve a 45 szoba egyhangú egymás melletti elrendeződését.

A jövőbe illő ifjúsági szálló belső tereinek mottója: „masszív, de mégis otthonos”. Az ingatlan egyszerű, de minőségi és innovatív megvalósítását a kifogástalan alapanyagok tették lehetővé, amelyekkel a tervezők elkerülték a túlzott komplexitást és érzékenységet arra nézve, ahogyan a fiatalok használják ezeket. A felső-frankföldi szálló könnyű szerrel felveheti a versenyt bármelyik sikkes világvárosi hostellel és száműzi a több mint százéves berögződéseket a diákszállók állapotáról.

Forrás: Hörmann


  • Helyszín: Universitätsstr. 28, 95447 Bayreuth, Németország
  • Építtető: Deutsches Jugendherbergswerk e.V.
  • Építész (terv): LAVA – Laboratory for Visionary Architecture, Berlin, NémetországHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Garázskapuk, mint kaméleonok
  • 2020-09-26 16:00
  • Deco

Garázskapuk, mint kaméleonok

Ha kell, észrevétlenül belesimulnak a környezetükbe, de ha kell, akár a homlokzat meghatározó részei is lehetnek.

Higiénikus megoldások nyilvános épületekhez

Higiénikus megoldások nyilvános épületekhez

Hogyan tehetünk óvintézkedéseket olyan tereken, ahol tömegek mozognak? Erre kínál megoldást a Hörmann.

Az elmúlt évszázad trendje ismét felszállóágban: egyre több ifjúsági szálló épül

Az elmúlt évszázad trendje ismét felszállóágban: egyre több ifjúsági szálló épül

A németországi Bayreuth városának közösségi helyszíne masszív, de mégis otthonos.

Hirdetés