Elindult az Auditórium építészeti podcast második évada. A Magyar Építőművészek Szövetsége (MÉSZ) műsorában a fenntartható építészetről Zubreczki Dávid műsorvezető beszélget neves magyar tervezőkkel, a sorozat első részében Erő Zoltánnal, Budapest főépítészével.

„A Magyar Építőművészek Szövetségének meggyőződése, hogy az építészetnek fontos szerep jut az ökológiai problémák megoldásában. A házak, terek, települések tervezőinek nemcsak alkalmazkodniuk kell a változó környezethez, de aktívan részt is kell vállalniuk annak alakításában. A 21. század építészeinek olyan szempontokat is figyelembe kell vennie tervezés közben, amilyeneket elődjeinek soha nem kellett. Erről pedig nem csak a szakmán belül kell beszélni, hiszen a megváltozott feltételeket a felhasználóknak, a megrendelőknek is ismernie kell” – állítják a készítők a műsor koncepcióját összefoglaló credójukban. 

Az Auditórium első évadában az újrahasznosítás volt a központi téma, hogy miért is fontos megtartani egy régi épületet, ahelyett, hogy lebontanánk, és egy újat építenénk a helyére. Röviden: mit is jelent a fenntartható építészet? A téma ősszel sem változott, csak épp hátra léptek egyet, hogy messzebbről vizsgálhassák a kérdést. Már nemcsak egyetlen épület, de egy köztér, egy városrész, egy város, sőt akár egy egész megye szintjén nézik meg, mit is jelent a fenntarthatóság. És persze azt is, mit tehetünk az élhető környezetért ezeken a szinteken. A podcast a MOL Limo támogatásával készül a Madaz Podcast gyártásában. 

Erő Zoltánnal indul a második évad

A második évad első vendége október 19-én Erő Zoltán Budapest főépítésze, a Kortárs Építészeti Központ alapító kurátora. A műsorban főleg az urban sprawl fékezéséről esik szó, azaz arról, hogy miért is olyan nagy probléma az, hogy a nagyvárosok szétterülnek. 

Az új részt itt lehet meghallgatni.

A műsor további vendégei lesznek Fajcsák Dénes, az Arkt Építész Stúdió alapítótagja, Heves megye állami főépítésze, aki az elnéptelenedő falvak, és velük együttjáró lakatlan házak problémáját veti fel, Tihanyi Dominika, tájépítész, az Újirány csoport alapítója, aki a közparkok létesítésének egy lehetséges módjáról beszél, amikor bevonja a közös gondolkodásba a parkot használó közösséget is. Smiló Dávid a Paradigma Ariadné iroda társalapítójaként hívja fel a figyelmet a sűrű beépítettségű Terézváros problémáira és megoldási lehetőségeire, végül pedig Szabó Levente, a Hetedik Műterem vezetője a fenntartható emlékművek és a fenntartható emlékezet problémáját világítja meg.

Az új epizódok keddenként érkeznek a lejátszókba: a podcast műsort a Google, az Apple és a Spotify felületein valamint minden nagyobb podcastlejátszóban meg lehet hallgatni, valamint a MÉSZ és a gyártó MADAZ oldalán is. 

Az Auditórium podcast a Magyar Építőművészet Szövetségének megrendelésére készült: a 120 éves szervezet elkötelezett abban, hogy határozott véleményt formáljon építészeti kérdésekben. A műsorral hangsúlyozottan a nagyközönség felé szeretnének nyitni, ezért is kérték fel műsorvezetőnek Zubreczki Dávidot, aki 15 éve foglalkozik építészeti témákkal cikkekkel, könyvekkel, rádió- és tévéműsorokban: az Auditórium az első podcastja. 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az RTL új stúdió épületét a WORKUP kivitelezi (X)

Az RTL új stúdió épületét a WORKUP kivitelezi (X)

A piacvezető médium új székhelyét a WING tulajdonában lévő Liget Centerben és a hozzá tartozó Auditóriumban alakítják ki.

„A minősítési rendszer egy nagyon jó sorvezető”

„A minősítési rendszer egy nagyon jó sorvezető”

Elérhető a Bánáti + Hartvig Építész Iroda podcast-sorozatának legújabb epizódja.

Hirdetés