Hirdetés

A természet és az architektúra összhangjának újjáteremtésén fáradozik a Pérez Palacios Arquitectos Asociados.

Pablo Pérez Palacios alapította a nevét viselő mexikói építészstúdiót. Az iroda kreatív, intelligens projektek megvalósítására törekszik, a kapcsolódási pontokat kutatja az ember és környezete között. Az Egyesült Államokban, Bentonville-ben létrehozott áttetsző struktúrájú installációjuk a PPAA szakmai hitvallását szemlélteti.

 

 

A stúdió megfogalmazása szerint a jövő lakhatási megoldásának vizsgálata közben néha érdemes hátratekinteni, hátha esetleg időközben szem elől tévesztettünk valami fontosat. A jövő otthonainak a ma elérhető technológiák segítségével a fenntarthatóságot kell szolgálnia. Az építészetnek ismét „meg kell érkeznie”, hogy ott és akkor és úgy létezzen, ahogy épp szükséges. Meglátásuk szerint, habár a Földön manapság bárhol bármely építőanyag beszerezhető, a mesterséges és természetes környezet összhangja érdekében legcélszerűbb a helyi erőforrásokat és építési megoldásokat előnyben részesíteni.

 

 

A kortárs építési megoldások igen változatosak, ezek közül a PPAA az egyik legáltalánosabban alkalmazhatónak a vázszerkezetes kialakítást találja. A bentonville-i installációban is szerepeltetett rendszer sokoldalúsága mellett kevesebb kézzel elvégzett munkát igényel. A struktúra és az általa létrehozott tereket lezáró anyag típusa jól igazítható a helyben elérhető erőforrásokhoz és építési módokhoz, ami ismét csak a természet és az architektúra kapcsolatát erősíti. „Az építészetünkben azt igyekszünk elérni, amit a természet évszázadok óta tökéletesített” – mondja az alapító a Pérez Palacios Arquitectos Asociados (PPAA) művészi szándékairól és eredményeiről.

 

 

Az alkalmazott építészet egy időben teljesen kizárta a környezetet. A PPAA szerint e helyzet orvoslása különösen fontossá lett most, amikor a Földön élő ember jogos helye a természetben erősen megkérdőjelezhető. Véleményük, hogy itt, ezen a ponton lehet és kell is kulcsszerepet juttatni az építészetnek:

az embert a fenntartható architektúra képes visszavezetni természetes élő környezetébe. A természeti táj, a benne gondos tervezéssel létesített humán menedék és az ott élő ember szoros kölcsönhatása minden szereplő számára alapvetően meghatározó.

 

 

A technológiai fejlődéssel egy időben az egyén léte, szükségleteinek tere, kiemelten a városokban – a pesszimistább felfogás szerint – egyre csökken. A Pérez Palacios Arquitectos Asociados az élethez szükséges minőségi volumen megteremtését tűzte ki céljául, ennek megalapozásán, elérésén fáradozik. Olyan környezetet fejlesztenek, ahol a térszerkezet, a fenntartható építészet, és az egymásnak teret engedő urbánus rendszer minden résztvevője – lakosok, házak, szomszédság, valamint az épített, és a természetes táj – aktív, pozitív hatású egészet alkot.

 

 

A jövő útja az enteriőr rugalmas kialakítása, a rendelkezésre álló technológia felhasználásával az egyén pillanatnyi szükségleteihez igazítható, többfunkciós helyiségek megfogalmazása. A kortárs által gyakran elfelejtett hangsúlyos arányok, színvonalas kültér, konkrét, intim beltér, minőségi megvilágítás – ezek a PPAA számára meghatározó szempontok. Ahol a ház egy rendszer elemeivel együtt, annak részeként, az épített és természetes környezet egyenjogú tagjaként létezhet. A PPAA küldetése az, hogy „megtörje a paradigmákat és új építészeti megfogalmazásban, az építészeti és kapcsolati struktúrák átfogalmazásával hozzájáruljon egymás minél tökéletesebb megértéséhez” – vonja le a következtetést Pérez Palacios.

 

 

 

Pérez Palacios Arquitectos Asociados | Web | Facebook | Instagram

 

 

 

Forrás: ArchDaily, GQ

 

 

 

További képek és rajzok a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átlátható építészet

Átlátható építészet

A természet és az architektúra összhangjának újjáteremtésén fáradozik a Pérez Palacios Arquitectos Asociados.

Rendkívüli fórumot rendez a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa hazai bizottsága

Rendkívüli fórumot rendez a Műemlékek és Műemlékhelyszínek Nemzetközi Tanácsa hazai bizottsága

A Műemlékvédelmi Nyári Egyetem idei eseményeit vezetik fel.

Ellátási gondok hőszigetelési és más építőkémiai termékeknél

Ellátási gondok hőszigetelési és más építőkémiai termékeknél

Új beszállítókat keresnek az építőkémia iparág szereplői.

Hirdetés