Több mint tucatnyi sportág űzhető három és fél hektáron.

Átadták az új Városligeti Sportcentrumot, Budapest legsokoldalúbb új sportközpontját – jelentette be Gyorgyevics Benedek, a Városliget Zrt. vezérigazgatója. A helyszínen a klasszikus sportágak mellett extrémsportokat is művelhetünk, így mászófal, pumptrack pálya, teqball- és pingpong-asztalok is vannak, míg a street workout nagyjából kétszerese egy átlagos városi testvérének. Az Ajtósi Dürer sor - Dózsa György út kereszteződésénél kialakított 36 000 m²-es sportközpontot már a tesztüzemben is sokan felkeresték, szerdától viszont várja a látogatókat.

A Liget Budapest Projekt újabb család-, gyermek-, és sportbarát fejlesztését hivatalosan kedden adták át, és bő három és fél hektáron több mit egy tucatnyi sportágat próbálhatnak ki a látogatók. A sportolók a legmodernebb és legbiztonságosabb körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek a Ligetben, a kényelmüket női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják.

„Megújult a teljes zöldfelület is, amelyet a tervpályázat keretében kiválasztott Garten Studio tervezett, és végül 60 fát ültettek, illetve több ezer évelővel és cserjével gazdagodott a terület. Sok elbontható elem volt itt, aminek a helyén több lett a zöld – mondta az átadáson a Városliget Zrt. vezérigazgatója. – Már a felújítás alatt is sokan jártak ide sportolni, elsősorban futni, de nyilván most kompaktabb lesz a park.”

A terület mindenkié, de vannak bérelhető pályák (műfüves foci, gumiborítású kosárpálya), melyeket 14-ig a környékbeli iskolák (Szent István Gimnázium, Radnóti Gimnázium) használnak majd. Mint Gyorgyevics megjegyezte,

az alapsportok (futás, foci, kosár) mindegyikére lehetőség van, de amire különlegesen büszkék, azok az extrémsport-pályák, így a pumptrack, a félcső, a különböző falmászó építmények. Ezek kialakításához egyeztettek a sportági szakszövetségekkel is.

A Városliget rekreációs szempontból fontos szerepet tölt be a környező kerületekben élők számára, éppen ezért a Liget Budapest Projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítanak az egészséges életmódra ösztönző sportolási és kültéri játszó funkciók erősítésére, bővítésére. Ebben a folyamatban az Ifjúsági Sportpályák 2018-as átadása után a mostani a legfontosabb állomás.

Van számos különlegesség is, például a műfüves focipályát fedett cserepadokkal, lelátóval, illetve wifi-vel rendelkező, mobilról irányítható digitális eredményjelző táblával is ellátták. Az eredményjelző így az eredményt is mutatja, illetve a hátralévő időt is méri, valószínűleg ha kispályán lenne les, sípolna is ezeknél az eseteknél. A bérelhető sportpályákat a Liget Budapest Projekt honlapján lehet lefoglalni, kedvező áron. Mindezek mellett három kisebb, ingyenesen használható multifunkciónális sportpályát is kialakítottak a területen, melyeken focizni, kosárlabdázni, röblabdázni, tollaslabdázni és lábteniszezni lehet.
 
„A Városligeti Sportcentrum kialakítása során különös hangsúlyt fektettünk arra, hogy az egyenlő hozzáférés jegyében valamennyi új pályát, sporteszközt és szolgáltatást úgy alakítsunk ki, hogy azokat a mozgássérültek és fogyatékkal élők is biztonsággal igénybe tudják venni” – hívta fel a figyelmet a Városliget Zrt. vezértigazgatója, majd a további újdonságokról is beszámolt: „Igyekeztünk a városligeti hagyományokból is minél többet visszahozni, hiszen például évszázados múltra tekint vissza itt a szabadtéri sakk – elég csak a legendás hírű Ligeti sakk-körre gondolni –, ezért

a területen 13 sakkasztalt helyeztünk el, melyek egy részét kerekesszékkel is lehet használni. Szintén a városligeti sport tradíciókat idézi az a négy pingpongasztal is, melyet a sportág szerelmesei használhatnak a területen.”

Egy több elemből álló kondiparkot is kialakítottak, mely speciális eszközeivel a kezdő felhasználók és a professzionális street workout versenyzők számára is megfelelő nehézségű gyakorlatok elvégzésére biztosít lehetőséget. Mindezek mellett a világszerte egyre nagyobb népszerűségnek örvendő magyar találmányból, a Teqballból is két darabot elhelyeztek a centrumban. A sportolók kényelmét női, férfi és akadálymentesített öltözők, illetve ivókutak, kerékpártárolók szolgálják.

Szász Kitti freestlyle-oz a műfüvesen - Fotó: Városliget Zrt.A teqball-asztalokat mozgássérültek is használhatják - Fotó: Városliget Zrt.

Kimondottan az extrémsportosok kedvéért készült a Terep Ügyességi park, mely domborzati adottságai révén egy egyedi, organikus formavilágú mászófallal, és rollerezésre, görkorcsolyázásra, BMX-ezésre tervezett izgalmas pályákkal várja a sportolókat. A Terep Ügyességi park különlegesége a Pumptrack, ami egy hullámokkal és kanyarokkal teletűzdelt kerékpáros ügyességi pálya, mely a biciklisek számára kifejezetten izgalmas lesz.

„Már a Városliget Sportcentrum tervezési fázisában is folyamatosan egyeztettünk a Ligetbe járó sportolókat képviselő szervezetekkel annak érdekében, hogy valóban a használók igényei szerint alakítsuk az új sportpályákat és eszközöket, a lehető legjobb minőségben. Itt azonban nem álltunk meg, hiszen nagyon fontosnak tartottuk, hogy a végeredmény is tükrözze a tervezésnél elhangzottakat, ezért megkértük az érintett célcsoportokat, hogy az elkészült sportparkot még a nyitás előtt – a Liget Budapest Projekt korábban átadott parkfejlesztéseihez hasonlóan – alaposan teszteljék le. A tapasztalataik és részletes visszajelzéseik alapján pedig elvégezzük a szükséges finomhangolásokat” – mondta el a vezérigazgató.

Gyerekek a mászófalon, Rippelék a workouton - Fotó: Városliget Zrt.

A Városligeti Sportcentrum tesztelésében többek között közreműködtek a Rippel fivérek, és akadémiájuk növendékei, Szász Kitti négyszeres freestyle-foci-világbajnok, a Face Team Akrobatikus Sportszínház kosárlabda show-jának tagjai, Blázsovics Ádám és Bányik Csaba Teqball világbajnokok, illetve a fejlesztés akadálymentes elemeit a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) tagjai véleményezték.

Az új sportcentrum megnyitása után tovább folytatódik a Városliget parkfejlesztésének második üteme, idén ősszel további család- gyermek- és sportbarát fejlesztések várják majd a látogatókat, köztük a két kilométer hosszú, kivilágított futókör, egy újabb kutyás élménypark, a hangulatos, új városligeti promenád Ajtósi Dürer sor – Damjanich utca közötti szakasza és megújul a Kis Botanikus kert is a parkban. Tekintettel arra, hogy az Országgyűlés törvényi úton feloldotta a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt és zöldfejlesztési stopot eredményező városligeti változtatási tilalmat, ennek köszönhetően a mostani parkfejlesztési ütemben 93 000 m²-nyi zöldfelület újulhat meg és több mint 200 lombos fát is elültetnek.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Néhány lépéssel közelebb az autómentes Városligethez

Néhány lépéssel közelebb az autómentes Városligethez

Közbeszerzést írtak ki P+R-parkolóházak tervezésére és kiderült, a Speciálterv tervezi a Rákosrendező fölötti, Szegedi úti új felüljárót.

Folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása

Folytatódik a Városliget tájépítészeti megújítása

Bővül a Városligeti Promenád, megújul a Rondó, összekötő parkrész lesz az MZH és a Néprajzi Múzeum között.

Egy új építészeti paradigma születése

Egy új építészeti paradigma születése

Interjú a Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettesével, Sághi Attilával.

Hirdetés