Átadták az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság műemlékek felújításáért és gondozásáért odaítélt díjait a műemléki világnaphoz kapcsolódó ünnepi rendezvényen.

Az UNESCO műemlékvédelmi szervezetének magyar bizottsága hat elismerést ítélt oda: ICOMOS-díjat kapott a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza, a budajenői magtár, az I. kerületi, egykori budai városháza és a gacsályi református templom felújítása. Példaadó műemlékgondozásért díjat vehetett át Rédai Zsolt, a füzérradványi kastély gondnoka, valamint Hajtó Géza és a nagylózsi egyházközösség a nagylózsi templom tíz éven át tartó helyreállításáért.

Tuzson Bence, a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára az ozorai várban rendezett eseményen hangsúlyozta: "a műemlékek hidat jelentenek a múlt és a jövő magyarsága között, ezért ezeket az épületeket felelősséggel kell felújítani." Beszélt az idén másfél milliárd forintos kerettel meghirdetett Népi Építészeti Program fontosságáról is, mint mondta, a népi épületeket úgy kell megmenteni, hogy azok "a jövőbe mutassanak", és ösztönözni kell a tulajdonosokat arra, hogy modern épületeket építsenek, de emeljék át a múlt építészeti örökségét is. Magyarországon egykor 7000 kastély és kúria állt, ma kb. 4500, melyek közül a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretein belül 39 műemléken végeznek jelentős rekonstrukciós és állagvédelmi beruházást.

Fotó: Bujnovszky Tamás

A balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Háza - építész: Sugár Péter DLA (Radius B+S), Varga Piroska (Grafit Műterem)

"Kevés olyan projekttel találkozni, ami a pusztulás, a soá emlékezete mellett képes bemutatni azt a zsidósághoz kötődő hatalmas kulturális kincset, tudományos, művészeti gazdagságot, folklórt, zenét, ami mindmáig velünk él, kitörölhetetlen létezőként van jelen múltunkban és jelenünkben. Az európai, így a magyar, és a világ zsidóságát nem holtként, üldözöttként, áldozatként mutatja be, hanem élőként, létezőként. Erre a megközelítésre találtak rá a füredi zsinagóga, illetve kulturális központ programalkotása során a tervezők, együttműködők − a műemléki és újépítésű elemek példás kölcsönhatásban fogant végeredménye pedig
építészeti szempontból igencsak figyelemreméltó."
- írja Martinkó József az OCTOGON Magazin 2018/143. lapszámában.

 

Fotó: Csóka Balázs

A budajenői magtár - építész: Csóka Balázs DLA

A felújított műemléki magtár a magyarországi németek történetének állít emléket. De nem csupán az épület újult meg, hanem annak környezete is a negyedik, utolsó ütemben. A település kulturális és közösségi életének fontos szereplőjévé váló késő barokk stílusú műemléképület felújításának második ütemében ifjúsági- és zarándokszállást alakítottak ki, második emeletén pedig egy állandó kiállítást, amely bemutatja a Kárpát-medencei nemzetiségek zarándoklásait. Csóka Balázs építész az épület letisztult, végiggondolt helyreállításáért Pro Architectura-díjat kapott. A magtár megjelent az OCTOGON Magazin 2019/1. számában.

 

Fotó: Danyi Balázs

A budai városháza megújulása - építész: Szabó Levente DLA (Hetedik Műterem)

"A házat lehetetlen határozott jelzőkkel leírni: ezernyi apró történeti és kortárs részletből áll. Az étterem alatt újra megnyitott egykori börtöncellák, a meglepő helyeken előbukkanó középkori pillérek, barokk freskótöredékek, az egykori kápolna és kincstárának mennyezeti stukkói önmagukban nem meghatározó, de összességükben izgalmas rétegét adják az épületnek. Ugyanez mondható el a most beépült kortárs elemekre: a szemináriumi termek beépített fogasfalára, az autentikusság érzetét keltő Berker porcelánkapcsolókra, a nagy figyelemmel kiválasztott burkolati anyagokra. A kitisztított műemléki terek mellett a legizgalmasabbak azok a pontok, ahol az évszázados falak különösebb erőlködés nélkül váltanak kortárs elemekre." - írja Kovács Dániel az OCTOGON Magazin 2018/146. számában.

Gacsályi református templom

A templom egyik érdekessége, hogy több, jól elkülöníthető építési periódusra bontható: a 14. század eleje, a 16. század második fele, 1734-1759 közötti újjáépítés, majd 1902-1911 között a Forster Gyula által vezetett Műemlékek Országos Bizottsága végezte felújítás. 2013 és 2014 között zajlott le a templom legfrissebb helyreállítása. Az egykori középkori arányok visszaállítása érdekében fölmagasított falkoronára került az újjáépített tetőzet. A munka során minden részletében megújult a torony és a hajó. A templom új téglaburkolatot kapott, amelyet a nyugati karzat alatt az eredeti középkori szintre süllyesztettek, a hajóban pedig a burkolatban jelezték a régi templom alapfalait. A belső falfelületek vakolatát úgy képezték ki, hogy azok mutassák az építéstörténeti periódusokat. A déli falon lehetőség nyílt a nyugati gótikus ablak rekonstrukciójára, a szentélyt pedig a későgótikus szentségház ékesíti. 

Nagy Gergely, az ICOMOS bizottság elnöke megjegyezte: az idei műemléki világnap időszakában átalakul a hazai műemlékvédelem, ami reményt jelent, azt, hogy "értékeinket értékén tudjuk kezelni és megőrizni". Míg Arnóth Ádám, a díjak odaítéléséről döntő bizottság elnöke kiemelte, hogy a balatonfüredi egykori zsinagógát kortárs építészeti eszközökkel kulturális funkcióra tették alkalmassá. A budajenői magtár épületét természetes anyagokkal újították fel, az épületben jól megfér egymás mellett a kiállítótér, a közöségi terem és a zarándokszállás. A volt budai városháza az átfogó műemléki helyreállítás során vendéglátó és üzleti terekkel született újjá, míg a 14. századi alapokon álló gacsályi református templom felújításakor tiszteletben tartották a múlt örökségét, bemutathatóvá tettek több részletet, mások mellett a mennyezetkazettákat.

 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Atombunkerből átalakított múzeum kapott rangos elismerést

Egy apró skót falu, Gairloch múzeuma kapta meg az Art Fund Év Múzeuma díját.

Kiosztották 2020 építészeti Nívódíjait 

Kiosztották 2020 építészeti Nívódíjait 

Debreceni családi ház, a budapesti Metrodom-Panoráma lakópark és a szentendrei Ferences Gimnázium kapták az elismerést.

Bábszínház és Táj-restaurációs központ is kapott Hauszmann-díjat

Bábszínház és Táj-restaurációs központ is kapott Hauszmann-díjat

Ötvenkét építész nyújtotta be a diplomamunkáját, közülük öten részesültek elismerésben.

Hirdetés