Hirdetés

A Nádasdy-család titkaiba is betekintést kapnak a látogatók.

Átadták a felújított Nádasdy-kastélyt Nádasdladányban. A korabeli és korhű bútorokkal, dísztárgyakkal berendezett szobák élethűen idézik a családi és társasági hétköznapokat, a vizuális eszközök pedig a Nádasdy család titkaiba, történeteibe is betekintést engednek a látogatónak.

Az átadáson Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter hangsúlyozta, hogy a Nádasdy család története rendkívül elismerésre méltó, hiszen a legnehezebb helyzetekben is kitartottak az ország mellett, többek között ők bújtatták IV. Bélát a tatárjárás idején. A kastély megújításával olyan helyet hoztak létre, amely valóban méltó emléket állít a családnak.

A fejlesztéssel visszaállították azt a gazdagságot, amelyben a főúri családok élhettek, s ezt most már a helyiek és az egész ország megtekintheti - mondta a miniszter.

Gulyás Gergely jelezte, hogy a kormánynak van még egy tartozása a Nádasdy-család felé: Sárváron a Nádasdy-várat eredeti formájában helyreállítani.

A történelmi család képviseletében gróf Nádasdy Borbála úgy fogalmazott, hogy „az állam elvette, de a nemzet visszakapta a kastélyt”.
Glázer Tamás, a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram keretében 1,723 milliárd forint uniós és 212 millió forint hazai forrás felhasználásával, 1,935 milliárdból valósult meg a fejlesztés. Glázer Tamás elmondta, hogy az augusztus 3-ától újra látogatható Nádasdy-kastély fejlesztése során megvalósult a 29 hektáros kastélykert revitalizációjának első üteme, amely közvetlenül érintette a megújuló tavat, a körülötte lévő sétányt. A kétezer négyzetméteres kastélyépületben befejeződött a földszint rekonstrukciója, elkészültek a gombamentesítési feladatok, korszerű múzeumshop, vetítőterem, kávézó és múzeumpedagógiai foglalkoztató létesült.

Virág Zsolt, a Miniszterelnökség Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa közölte, hogy 38 év után újult meg az épület, amelynek az államosítást követően igen hányatott sors jutott.

A legfőbb attrakciók, érdekességek:

  • Az Ősök csarnokába restaurálás után visszakerültek az eredeti, a Nemzeti Múzeum Történelmi Képcsarnokában őrzött portré festmények, ezzel teljes egészében hitelesen helyre lett állítva az impozáns tér, Magyarország legszebb ősgalériája.
  • A portrékon szereplő családtagok története rendkívül izgalmas, bemutatásra érdemes, így a legérdekesebbeket animációs filmen mesélik el a szereplők a látogatóknak. A gyönyörű történeti tér integritását megőrizve ezt a vetítést az Ősök csarnoka alatti, pincei apszisba helyezték, ahol a projection mapping technológia és a speciális fényviszonyok keltette térélmény segítségével a látogató részesévé válik a történetnek.
  • Az eredetihez hasonló enteriőrök és a modern, digitális technológia révén a látogató betekintést nyerhet a kastély történetébe, mindennapjaiba, használhatja a replika bútorokat, lapozhatja a korabeli újságok másolatát, kávét, süteményt fogyaszthat az egykori ebédlőben, mintha csak vendégségben járna a családnál.
  • A festményeken szereplő ruhák másolatait felpróbálhatja a látogató, valamint a ház korszerű műszaki felszereltségét megidéző eszközöket (beszélőcső, telegráf) is használhat.
  • A könyvtárban a kastély tervezéséhez felhasznált korabeli angol mintakönyveket és az eredeti tervrajzok másolatait lapozgathatjuk, illetve egy applikáció segítségével magunk is „megépíthetjük” a nekünk tetsző kastélyt a megadott elemekből.
  • A gyermek látogatókat korabeli játékok kipróbálható replikáival berendezett játszószoba várja, a gyermekcsoportok részére jól felszerelt múzeumpedagógiai tér és foglalkozások állnak rendelkezésre.
  • Az óratorony tetőkilátója külön jeggyel látogatható, itt nemcsak a kilátásban gyönyörködhet a látogató, hanem egy kronoszkóp eszköz segítségével felülről „beleláthat” az archív fotók alapján megelevenedő századfordulós szobákba.
  • A látogatást visual guide eszköz is segíti, bérelhető tableteken, illetve a látogató telefonjára letölthető változatban. Ezeken – a kiállításban egyébként nem elérhető – plusz érdekességeket, virtuális időutazást, audio guide funkciót találhat a látogató.
  • A megújuló kastélyparkban újjáéledt a park kiszáradt tava. A tavon csónakázási lehetőség és kipróbálható vitorlásmodellek várják a látogatókat. A kertben interaktív tanösvények vezetnek be a park történetébe és az azt benépesítő növények és állatok világába, gyermekek számára egykori fotók ihlette, húzható kiskocsi és tricikli, illetve a nagyobbaknak nyugágy is bérelhetők. A park területén, több helyen fára szerelt, különféle hinták, hintaágyak várják a felnőtteket és a gyerekeket. A megszépült park rendezvényeknek, családi kikapcsolódásnak ad színteret a Nádasdyak egykori otthonába vendégségbe érkezőknek. 

A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében, a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinációjában, összesen 60 milliárd forintból nyerik vissza régi szépségüket Magyarország jelentős műemléki helyszínei. A program keretében egyszerre valósul meg az épített örökségi értékek megőrzése és a műemlékek hiteles bemutatása.  A Nemzeti Kastély- és Nemzeti Várprogram első ütemében 30 műemlék – 18 kastély és 12 vár – újul meg nemcsak régi szépségüket nyerve vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodva, hogy adottságaikhoz méltó módon megfeleljenek a mai kor turisztikai igényeinek. 

A nádasdladányi Nádasdy-kastély keddtől vasárnapig látogatható, 10 és 18 óra között.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Átadták a felújított Nádasdy-kastélyt Nádasdladányban

Átadták a felújított Nádasdy-kastélyt Nádasdladányban

A Nádasdy-család titkaiba is betekintést kapnak a látogatók.

Lenyűgöző képek érkeztek a hamarosan elkészülő Nádasdy-kastélyról

Lenyűgöző képek érkeztek a hamarosan elkészülő Nádasdy-kastélyról

A nádasdladányi műemléképület a Nemzeti Kastély- és Várprogram keretében újul meg.

Ingyenes közlekedhetsz Budapesten a Föld napján

Ingyenes közlekedhetsz Budapesten a Föld napján

Április 22-én tedd le az autódat, de vidd magaddal a forgalmit!

Hirdetés