Hirdetés

Átadták a DECODE pályázat díjait

A Faur Zsófi Galériában tartott ünnepélyes eseményt itt is végignézheted! 

Hirdetés

Kedd este a Faur Zsófi Galériában kihirdették az idei, immár harmadszor kiírt DECODE díjpályázat győzteseit, egyben megnyitották a DECODE - The Space for ARThitecture kiállítást. A díjpályázatra az eddigi legtöbb, 77 jelentkezést regisztrálta a DECODE Kortárs Építészeti és Művészeti Alapítvány, és a szervezőket külön örömmel töltötte el, hogy egyre több csapat pályázott.

UPDATE: a nyerteseket és pályaműveiket ebben a cikkünkben mutatjuk be részletesen!

Bordás Péter és Pém Ildikó, a BORD Építész Stúdió alapítói a díjátadón

Az ünnepélyes eredményhirdetésen résztvevők számát a jelen helyzetre való tekintettel a lehető legkevesebbre szűkítették. Az eseményen kizárólag meghívásos alapon lehetett részt venni, online azonban bárki számára követhető volt, mint ahogy utólag is megnézhető:

Természetesen a középpontban a pályaművek állnak, illetve az azokból készült kiállítás, amely virtuálisan is bejárható lesz egy teljes évig a DECODE Alapítvány honlapján keresztül. A díjazott fiatal tehetségek munkája mellett az idei kiállítás különlegessége, hogy a japán sztárépítész, a Magyar Zene Házát is tervező Sou Fujimoto a szervezők meghívását elfogadva szintén részt vesz a kiállításon.

Bordás Péter, a DECODE zsűrielnöke az ünnepélyes megnyitón egy új dimenziónak, jó lehetőségnek nevezte az online kiállítást, amennyiben a DECODE „így már nemcsak egy hétről, hanem egy teljes évről fog szólni”. Pém Ildikó, a DECODE alapítvány kuratóriumi tagja elárulta, hogy az alapítvány létrehozásával „szeretnének komolyan, hosszú távon gondolkodni a díjról.

A kiállítással szeretnénk befogadhatóvá tenni a kortárs építészek és művészek munkáját, szeretnénk felhívni a figyelmet az értékteremtésre, illetve párbeszédet kezdeményezni építészek és a társművészeti ágak képviselői között”.   

Az ünnepélyes díjátadó

Idén Építészet kategóriában a fődíjat Fehér Anna Ditta Hajlék című alkotása kapta, amely a zsűri értékelése szerint „egyfajta élettani útikalauz, és egyben vándorlási kísérlet egy hatodik kerületi albérlet és egy erdei helyszín között.” 

A Művészet kategória fődíját Nagy Eszter kapta a Genius Loci című alkotásáért. A videó „játszi könnyedséggel halad előre a néző számára olykor nehezen követhető asszociációk mentén, ám ezen az úton végül a terek, a felület feszültségét és poézisát is képes megmutatni.”

A Be Light! által támogatott Spotlight díjat a Plexiplay csapata nyerte. A pályázat a nagyváros és a társadalmi változások témakörét boncolgatja: „a társadalom szociális érintkezései, felgyorsult változásai tárgyiasult elemét mint talált tárgyat használja fel a szeparációt létrehozó plexi alapján. A világ ma már elképzelhetetlen ilyen tárgyak nélkül.”

A beérkezett pályaművekről szakmai bíráló bizottság döntött, mely a következő tagokból állt:

  • Bordás Péter, BORD Építész Stúdió, alapító, zsűrielnök
  • Szabó Levente DLA, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, BME Építészmérnöki Kar, Középülettervezési Tanszék, tanszékvezető egyetemi tanár
  • Anthony Gall Phd, Ybl- és Pro Architectura díjas építész, Óbudai Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar Építészmérnöki Intézet, egyetemi tanár és megbízott dékán
  • Golda János Ybl-, Pro Architectura- és Príma-díjas építész
  • Kálmán Borbála Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum, kurátor, művészettörténész
  • Etentuk Inemesit kulturális menedzser, Artlocator applikáció és Artlocator Magazin, alapító
  • Kukla Krisztián, az Art Quarter művészeti vezetőjeHa tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Díjat kapott az ibis Styles Budapest Airport

Díjat kapott az ibis Styles Budapest Airport

A szállodát a neves Európai Ingatlan Díj 2018 díjjal ismerték el.

 

Áprilisban SHARE Architects Days, az európai építészek vására

Áprilisban SHARE Architects Days, az európai építészek vására

A 2021. április 13. és 16. közötti esemény összehozza az iparág összes szereplőjét.

Ismét lehet pályázni a világ egyik legkomolyabb téglaépítészeti elismerésére

Ismét lehet pályázni a világ egyik legkomolyabb téglaépítészeti elismerésére

A pályamunkákat április 8-ig lehet benyújtani a zsűri számára.     

Hirdetés