Megújult Budakeszi egyik városkapuja. 

Egy település mindennapjainak talán legfontosabb helyszíne a piac. Szükséglet, találkozóhely, egy kompakt intézmény, ami nélkül szinte elképzelhetetlen lenne az élet. A vásárcsarnok-építészet hazánkban nagy múltra tekint vissza, de szép számban akadnak olyan klasszikus, nyitott piacaink is, melyek az elmúlt időszakban estek át jelentős felújításon, átépítésen. Így történt ez Budakeszin is, ahol a déli városkapuként működő Dózsa György téri piac épült újjá teljes egészében. A 2021 decemberében befejeződött fejlesztés terveit a Bártfai-Horváth Építészműhely Kft. jegyzi. Cikkünk az OCTOGON magazin 175-ös (2022/3-as) lapszámából.

 

A Budakeszi központjában található Dózsa György tér régóta ad otthont a piacnak, azonban sokáig csak építészetileg és frekventált városképileg kezeletlen, elhanyagolt épületek jellemezték a helyet. Ezen változtatott Bártfai-Szabó Gábor és Horváth Zoltán építészek terve, mikor egy funkcionálisan jól kihasználható és építészeti szempontból progresszív, formabontó városi agorává fejlesztették tovább a meglévő piacteret.

A Bártfai-Horváth Építészműhely számára nem ismeretlen a terep, hiszen több munkájuk (köz- és magánépületek) is megtalálható a városban, köztük a Budakeszi Egészségügyi Központ épületei és családi házak egyaránt. Bártfai-Szabó Gábor 13 éve költözött Budakeszire, és már a kezdetektől fokozottan érdekelte a település fejlődése, az egykori Zichy-birtokból kialakult falu, majd kisváros élete. Mindez jól megmutatkozik abban is, hogy Okrutay Miklós építésszel, műemlékvédelmi szakmérnökkel közösen értékvédelmi tanulmányt is készített Budakeszi védendő értékeiről.
 


A Dózsa György tér, illetve a buszvégállomás rendezése mindig is hangsúlyosan jelen volt a helyi közbeszédben, megoldatlan feladatot jelentett a városvezetés számára. 2018 nyarán jelentkezhettek az önkormányzatok a „Helyi piacok fejlesztése Pest megye területén” elnevezésű, a Pénzügyminisztérium által finanszírozott pályázatra. A városközpont területén üzemelő piac fejlesztésére kiírt pályázatot végül a Bártfai-Horváth Építészműhely nyerte meg, a megújításhoz készült vázlatterveket 2018 augusztusában szavazta meg Budakeszi Város Önkormányzatának képviselő-testülete. A tervezés során figyelembe kellett venni a piac környezetében levő épületek által alkotott térfalakat és városszerkezeti elemeket.

Budakeszi közlekedése Páty és Budaörs felől a Dózsa György tér alatti csomópontba torkollik, a terület átmenő autóforgalom szempontjából Budakeszi nyugati kapuja. Centrális szerepe ellenére viszont a városrészt építészetileg és településképileg kezeletlen, nem városközponti helyzethez méltó épületek sokasága határolta. A sorból csupán az okmányiroda, a rendőrség, illetve a CBA épülete emelkedik ki, amelyek városi léptékűek ugyan, közvetlen környezetük rendezett, a közlekedési tengellyel való viszonyuk azonban meghatározásra várt.

A Budakeszi piac tervezésének elsődleges feladata tehát nem feltétlenül egy térlefedés elkészítése, hanem a terület építészeti és városképi kezelése, komplex rehabilitációja volt.

A téren mára kialakult aktivitások számára tehát meg kellett teremteni a modern városi infrastrukturális keretet; a szükséges piaci funkciók teljesítése mellett korszerű és kreatív javaslatokat tenni a térkapcsolatok és az utcakép megnyugtató kialakítására. A tervezési koncepciót – habár sok tekintetben nem egyezett az eredeti elvárásokkal, hiszen azok kizárólag a piac felújítására irányultak – támogatta a testület, és bizalmat szavazott az építészirodának. A csomóponton keresztül naponta több mint 40.000 autós közlekedik, így a tervezett épületek elsőszámú vizuális fogyasztói a buszvégállomásra érkezők és indulók mellett az ingázó autósok, a területen keresztül vezető gyalogos útvonalak használói és persze a hétvégi piac árusai és vásárlói. A tér kialakításánál fontos szempont volt, hogy a buszforduló a későbbi tervek szerint elkerülhet innen, ezért az épületegyüttest úgy kellett kialakítani, hogy az átjárhatóság biztosítása mellett a továbbiakban képes legyen egy új középülettel vagy akár városi parkkal való kommunikációra is.
 

Az elárusítóhelyek és a tér lefedését egyedi formavilágú acél ernyőszerkezettel oldották meg, amely egyben a megújult piac leglátványosabb építészeti megoldása is

A megújítandó piactér legfontosabb nézete a Fő utca felől pár éve épített P+R parkolónak használt terület volt. A tervező építészek ennek áthelyezését javasolták tervükben, aminek eredménye egy jól használható parkoló lett a rendőrség épületének oldalán. Emellett a nagyszabású beruházás keretein belül összesen 300 m2 lefedés készült a piacon, 30 darab asztallal az árusok részére. Az elárusítóhelyek és a tér lefedését egyedi formavilágú acél ernyőszerkezettel oldották meg, amely egyben a megújult piac leglátványosabb építészeti eleme is. Az egyenként 3,5–4 méter magas, pontszerűen elhelyezett ernyők alakja a gyermekláncfű, vagy más nevén pongyola pitypang légies megjelenését idézi fel a szemlélőben. A formabontó, filigrán szerkezet amellett, hogy egyértelmű esztétikai többletet nyújt, teljes napvédelmet és részleges eső elleni védelmet is biztosít.

Az elárusítóhelyek korszerűsítésén kívül három épület is kialakításra került; a tető alatt több helyen átjárható beépítésben két üzlethelyiséget, illetve női, férfi és mozgáskorlátozott mosdót helyeztek el jól használható alapterülettel. A létrejött boltok alkalmasak a hét közbeni és a hétvégi piac, illetve a buszvégállomás kiszolgálására egyaránt. Az épített elemek a meglévő, lefedésre és leburkolásra került BKV-épület mögött sorakoznak, amelynek legfőbb oka az volt, hogy ne sok kis méretű épületet helyezzenek el, az épületrendezés ne legyen túlságosan tagolt, inkább a terület mérsékelt, az aktuálisnál mégis intenzívebb beépítését célozták meg. Így a terület visszafogott beépítése és építészeti tömege kellemes kontrasztot képez a különleges formavilágú ernyőszerkezettel.
 

A Budakeszi piac tervezésének elsődleges feladata a terület építészeti és városképi kezelése, komplex rehabilitációja volt

A kivitelezés során az egyik legnagyobb kihívást a hosszabb épület vasbeton-szerkezete jelentette, amit úgy épített meg a kivitelező, hogy alatta folyamatosan működött a buszvégállomás. Anyaghasználat szempontjából érdemes kiemelni az ernyők acélszerkezetét, illetve a három vastagságból összerakott thermowood-burkolatot, melyek izgalmas struktúrát kölcsönöznek a városrésznek. Tervezési alapvetés volt, hogy az anyaghasználatban, technológiában előnyben részesítsék a környezettudatos módszereket, így a parkoló és a piac szabadtéri árusító tere többnyire újított térburkolatot kapott, a térkövek nagy részét megmentették, az asztalok pedig a régi piac újrahasznosított utcabútorai. A hőkezelt fa dominálta természetes hatás jól kapcsolódik a városképi és tömegközlekedési szempontból frekventált csomópont összképéhez, ugyanakkor a nem hagyományos formavilágú elemek minden irányból üdítően dobják fel a közteret.

A Bártfai-Horváth Építészműhely tervei nyomán egy olyan élhető és esztétikus városi tér született, amely alkalmas lehet egy új kisvárosi agora szerepének betöltésére. Az elárusítóhelyek a korszerűsítés után megfelelően, hosszú ideig képesek lesznek kiszolgálni a piaci árusítást. A gazdaságos, ugyanakkor esztétikus megoldásoknak köszönhetően összességében egy modern, rendezett utcaképpel bíró, különleges építészeti jelenségként is értékelhető városkapu jött létre.

 

Tervezés: 2018–2019
Kivitelezés: 2021
Bruttó alapterület: 357 m2

Építész tervezők: BÁRTFAI-HORVÁTH ÉPÍTÉSZMŰHELY KFT. | BÁRTFAI-SZABÓ GÁBOR és HORVÁTH ZOLTÁN
Építész tervezőtársak: AGYAGÁSI IULIA, FEKETE CSILLA, PAPP ZSOMBOR, PEITL PÉTER

Kertterv: BUELLA MÓNIKA

Beruházó: BUDAKESZI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA


 

További képek és rajz a galériában! 
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Új piac a Havanna lakótelepen

Új piac a Havanna lakótelepen

Az elsődleges cél a piac infrastrukturális felfejlesztése és összképének helyreállítása volt.

Nagykőrös piaca, ahol pulzál az élet

Nagykőrös piaca, ahol pulzál az élet

Új piaccsarnok épült az alföldi mezővárosban.

Kihagyhatatlan piacok Ázsiában

Kihagyhatatlan piacok Ázsiában

Az éjszakaitól az úszóig, az antiktól a virágig - itt az Emirates nagy piac körképe.

Hirdetés