A zen és a múltápolás

Bemutatjuk a zánkai Zen Garden Resortot. 

Zen Garden Resort Zánka területén eredetileg faházak álltak. Ezek közül a Másfél Építész Stúdió tervezői egyet – az alpesi házat – formailag megfelelőnek és tartalmilag újra-, illetve továbbgondolandónak tartottak. Ez az épülettípus az elmúlt 60 évben a Balaton-parton rendkívüli népszerűségnek örvendett. Ezek a házak korábban elsősorban az alacsony kivitelezési költségük miatt épültek, és általában elég vegyes emlékeket hagytak magukról a társadalomban, így ennek az épülettípusnak egy magas minőségi színvonalú újragondolása mindenképpen érdekes szakmai kihívásnak tekinthető.

Az egyik legfontosabb szempont a belső terek kibővítése lett, az eredeti arányok megtartása mellett. Az ilyen nyaralókban általában kényelmetlen létrázással kötötték össze a különböző szinteket. Az új tervben egy olyan lépcső megtervezésére törekedtek, ami lehetővé teszi a két szint kényelmes áthidalását, és nem foglal el különösen nagy területet. A nappali zónánál a klasszikus formára jellemző nagyobb üvegfelület megmaradt, ami a nappali tér méretét optikailag jelentősen meg is növelte.

Másfél Építész Stúdió

A főhomlokzaton a nappali zónája fölé, a klasszikus formával ellentétben, tömör homlokzati felület került, lényegesen megváltoztatva az alapforma kinézetét. A zárt homlokzati felület az egész tömegnek egy erősen geometrizáló megjelenést kölcsönöz. Az épület oldalán viszont a legehetőségekhez képest minél nagyobb nyitások kialakítása volt a tervezők célja.

A homlokzatra egy természetes pala burkolat került. Ez az anyaghasználat lehetővé tette a tető és homlokzat azonos anyagú burkolását, erősítve ezzel az épület geometrikus tömegszerű kinézetét. A házak tartószerkezete teljes egészében fa könnyűszerkezetes kialakítású.

Az épületeket tavasztól őszig használják. Télen az üdülőtelep zárva tart. A szükséges klimatizálást a legoptimálisabb split klímával oldották meg. A split klíma az épület őszi és tavaszi fűtését is el tudja látni, és az energiafogyasztása sem jelentős.

A projekt valódi fenntartható mivolta az alkalmazott építőanyagból következik. Az épületek fő tartószerkezete fából készült. Betont kizárólag az épületek alapozásában használtak. Néhány ház a korábban itt található épületek meglévő beton alaptestjeire tudott rákerülni. A nem használható alaptesteket, ledarált formában, adalékanyagként újrahasznosítottak az új betonszerkezetekben. A kiegészítő épületeket a területen már eredetileg meglévő épületekbe integrálták. További fenntarthatósági nyereség az épületformából következett, hiszen a terület gazdag faállománya sértetlenül be tudott csúszni az A-szerkezetek alá. 

Földszint alaprajz I Másfél Építész StúdióEmelet alaprajz I Másfél Építész Stúdió

Tervezés és megvalósítás éve: 2019
Alapterület: 21 x 55,83 m2
Vezető tervező: Sebestyén Péter – Másfél Építész Stúdió Kft.
Építész tervezők: Berta Ádám, Kinászt András – Másfél Építész Stúdió Kft.


A cikk az OCTOGON magazin 158-as lapszámában jelent meg.




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Mélyen humánus lakótér & komoly szakmai teljesítmény Zánkán

Mélyen humánus lakótér & komoly szakmai teljesítmény Zánkán

Erős koncepció és érzéki részletképzés a Balaton partján.

Mélyen humánus lakótér & komoly szakmai teljesítmény Zánkán

Mélyen humánus lakótér & komoly szakmai teljesítmény Zánkán

Erős koncepció és érzéki részletképzés a Balaton partján

Elindult a PACE, a Közösségi Építészeti Alkotások Regionális Gyűjteménye

Elindult a PACE, a Közösségi Építészeti Alkotások Regionális Gyűjteménye

Nagyszerű és hihetetlenül hasznos is egy felületen látni a kelet-közép-európai régiót.

Hirdetés