Hirdetés

Az észt alapítású startup budapesti irodája virtigli gyárépület, karakteres, robusztus vázszerkezettel, nagy nyílászárókkal, és galaktikus tágassággal.

A TransferWise új budapesti irodája virtigli gyárépület, karakteres, robusztus vázszerkezettel, nagy nyílászárókkal, és főképpen a mai kommersz irodaterek nyomott belmagasságához képest galaktikus tágassággal. A cikk eredetileg az OCTOGON Magazin 150-es (2019/2-es) lapszámban jelent meg.

Napjaink két jellegzetes belsőépítészeti paradigmája adott egymásnak randevút az egykori Goldberg Textilgyár patinás telephelyének nemrégiben irodaszárnnyá alakított épületrészében. A tájékozott olvasó számára talán nem újdonság, hogy a Pacsirtamező - Lajos - Perc utcák határolta hajdanvolt hatalmas ipari központ épületállományának jelentős részét kreatívipari vállalkozások, reklám- és grafikai stúdiók, gasztrovállalkozások, próbatermek hasznosították újra.

Történt mindez azért, mert ezen a területen az évtized divatszavának számító „ipari loft” kifejezés nem puszta marketingszlogen csupán, hanem az épített környezet alapadottsága.

Loftban pedig minden olyan funkció jól érezheti magát, ami a hagyományostól eltérő „életmódra” vágyik.Korunk alternatív téri életmódot folytató képződményei közül a legparadigamatikusabb, legvirulensebb pedig nem más, mint amit „startup ökoszisztémának” neveznek a munka világában otthonosan mozgó jólértesültek. Ipari loft és startup szerelmi táncából San Franciscótól Moszkváig ezrével születtek, nőttek fel, majd mentek nyugdíjba gyermekek. Nincs itt semmi látnivaló - gondolnánk, de ha emlékezetes részletekre kérdezünk rá, akkor a vizuális emlékképeink a csúszdákon, hencsergőkön, színes puffokon, vállalti csocsóasztalokon, mintás tapétákon, gyümölcskosarakon, mobilfalak, pozdorjasíkok, asztalok tervezett rendetlenségén, a jól átgondolt lazaságon, a tárgyak és terek designer-dj mixelte kakofóniáján kívül kevés intellektuális és vizuális értéket volna képes kihámozni.

Úgy érezzük, hogy ha egy ipari loftban működő startup-irodát láttunk, akkor mindet láttuk. Ez az irodatípus design-mémmé vált, olyan kulturális parazitává, amit mintha csak a saját túlélése, reprodukciója érdekelne. Ebben sajnálatosan hasonlatossá válik lassan azzal a kritikán aluli masszával, amivé a budapesti romkocsma intézménye egy évtized alatt vált.

Mit tehet ebben a helyzetben a magára valamit is adó tervező, ha az egykori Goldbergben az észt alapítású pénzügyi csoda-startupnak, a TransferWisenak dolgozik? Márpedig Matisz Alíz és munkatársai az elmúlt években többször, több tervezők. Erről így fogalmaznak:

„A tervezésnél a meglévő hatméteres belmagasságú tereket vasbeton szerkezetű közbenső födémekkel osztottuk meg, így egy belső kétszintes irodaegység alakult ki, ami átlátható, mégis osztott teret eredményezett. A tervezés meghatározta a belső térelosztást, és a mai modern munkakörnyezetnek megfelelő egyterű kialakítást tett lehetővé. Az iroda funkciói vertikálisan osztottak, de átlátható, és megtartotta a loft jellegű világosságát, és a nagyvonalú térérzet is megmaradt.”

Vagyis a hagyományos egyterű irodatér dinamikáját egyfajta vertikális mozgás, lépcsőzés adja meg. Így szinte váratlan téri helyzetek, zugok és egyterű szakaszok váltják egymást, aminek az utcai előterében egy kisebb előadótér, auditórium és fogadótér is formálódott. Az irodai tér sikeréhez a téri rendszer megértésén, a munkazónák ritmusán túl azonban még egy fontos tényező is hozzájárult, ami szinte Matisz Alíz névjegyévé vált az elmúlt években.

Ő ugyanis pályája jelentős részében enteriőr stylist volt a gyakorlatban, illetve a KREA iskolában tanárként is ezt a mesterséget oktatta. Ennek köszönhetőn különös érzéke van egyfajta intimitás megteremtéséhez, amit kiegészítői, lounge bútorai, textiljei, kaspói hoznak létre.

Nem harsány gegek, hanem ez a finom otthonosság és személyesség az, ami igazán fontos napjainkban az irodai munka világában. Minden funkció kielégült, minden teljesítmény meghaladottá vált, minden megvehető, kivéve a jó ízlés otthonossága és intimitása, erre pedig rendkívül nagy szükség van egy soknemzetiségű, sokkultúrájú, otthonát átmeneti időre otthagyó start up-nomád mindennapjaiban.


Galaktikus tágasság ütemben bizonyítottak a startup-irodák világában, magabiztosan kerülik el a fentiekben emlegetett közhelyes megoldások zátonyait. Leginkább a LogMeIn-nel jelölték ki számunkra és önmaguk számára az utat, ahol az öncélú poénok helyett a világ legjobb és legszebb irodai alapbútoraival teremtettek sajátos miliőt. Noha a LogMeIn Andrássy úti iroda helységei távolról sem nevezhetőek ipari loftnak, újrahasznosításról volt ott is szó, mint ahogyan itt, Óbudán is ez a helyzet.

Ugyanakkor a TransferWise új budapesti irodája virtigli gyárépület karakterét mutatja. Karakteres, robusztus vázszerkezettel, nagy nyílászárókkal, és főképpen a mai kommersz irodaterek nyomott belmagasságához képest galaktikus tágassággal. Tág raszterekben kiosztva hatméteres belmagasságok keretezik az irodateret, ami a loft valódi téri lelkiségét tárja a szemünk elé. A belmagasságból adódó lehetőséget pedig biztos kézzel használták ki a tervezők. Erről így fogalmaznak:

„A tervezésnél a meglévő hatméteres belmagasságú tereket vasbeton szerkezetű közbenső födémekkel osztottuk meg, így egy belső kétszintes irodaegység alakult ki, ami átlátható, mégis osztott teret eredményezett. A tervezés meghatározta a belső térelosztást, és a mai modern munkakörnyezetnek megfelelő egyterű kialakítást tett lehetővé. Az iroda funkciói vertikálisan osztottak, de átlátható, és megtartotta a loft jellegű világosságát, és a nagyvonalú térérzet is megmaradt.”

A 150 - 2019/2 lapszámot teljes egészében itt töltheted le, ingyen, pdf formátumban.

A lapszám teljes tartalomjegyzékét itt találod.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Így fog kinézni a Corvin7

Így fog kinézni a Corvin7

Az irodakomplexum nem csak meghosszabbítja a jól ismert, közkedvelt sétálóutcát, de egyedi homlokzataival átformálja a Szigony utca arculatát is.

Egyedül nem megy

Egyedül nem megy

A csapat- és egyéni munka hagyományos modelljeinek újradefiniálására van szükség - ez a Steelcase konferenciájának legfontosabb üzenete.

Ingatlanfejlesztési Nívódíjat nyert a Telekom székház

Ingatlanfejlesztési Nívódíjat nyert a Telekom székház

A WING Zrt. tulajdonában álló épület az „Iroda kategória” I. helyezettje lett a Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton.

Hirdetés