A GMB Solutions speciális tükrei és egyedi üvegfelületei a W Hotelben

Az Andrássy út 25. alatt álló neoreneszánsz Drechsler-palota – vagyis az egykori Balettintézet – épületében nyáron megnyílt Budapest legújabb ötcsillagos szállodája, a W Hotel. A műemléki felújítás mellett, a belsőépítészeti tervek, a design megvalósítása is komoly feladatok elé állította a szakágak képviselőit, így a GMB Solutions csapatát is, akik egyebek mellett az Away spa speciális formájú üvegajtóit, a Living Room bár tükrös álmennyezetét, valamint a szobák designjának meghatározó elemét, a pepita tükröket is szállították.

 

Kihívásokkal teli referenciamunka

„Bár sablonos azt mondani, hogy szeretjük a kihívásokat, ez a projekt valóban hatalmas kihívást jelentett számunkra, mert még soha nem csináltunk semmi ehhez hasonlót. Annak ellenére, hogy több hotelprojektekben is dolgoztunk már, a W még az ötcsillagos kategórián belül is nagyon extra volt. Általánosságban elmondható, hogy amikor üvegfalakkal dolgozunk, többnyire típus szerkezetekben kell gondolkoznunk, amihez a kollégák csukott szemmel is legyártanak egy ajánlatot és egy kiviteli tervet, hiszen 18 év szakmai tapasztalattal a hátunk mögött van már egy rutinunk. Ez a projekt nem csak volumenében jelentett számunkra hatalmas munkát, de abban is speciális volt, hogy szinte nem volt két azonos megoldás benne”

– mondta el Gál Péter vezérigazgató a szállodaprojektről, aminek merész és kortárs designját a londoni Bowler James Brindley álmodta meg, hazai tervezőpartnerük a Bánáti+Hartvig építésziroda, a projekt generálkivitelezője pedig a DVM group volt.

„Amikor megkaptuk az építészektől a terveket, valóban vettünk egy nagy levegőt”

– tette hozzá Pintér-Gazdag Renáta projekt menedzser.

„Ilyenkor hozzálátunk a tervek feldolgozásához, elkezdünk gondolkozni rajta, hogy mit, hogyan oldjunk meg, milyen anyagokat használjunk, milyen profilrendeszerrel, stb. Itt mindig elkezdődik egy gondolkodási folyamat, ami arra irányul, hogy azokat az igényeket, amiket a megrendelő látni szeretne, milyen műszaki tartalommal tudjuk megvalósítani. Majd a konkrét műszaki megoldásokat leegyeztetjük a kivitelezővel.” Speciális ívek, rejtett profilok

A pinceszinten kialakított AWAY spa több szempontból is speciális megoldásokat kívánt a GMB Solutions részéről, kezdve attól, hogy különböző formájú, nagyon precízen kivágott, a boltíveket lekövető üvegeket kellett szállítaniuk.

„Itt azzal kellett kezdenünk, hogy bevontunk egy másik szakágat. Geodétákat kértünk fel, akik számítógépes programba bevitték a boltozat alakját, és ezeket az alakzatokat vágattuk ki CNC-vel a táblás síküvegekből”

– mesélte el Pintér-Gazdag Renáta.

„A megrendelő részéről az is extra kérés volt, hogy a profilokat süllyesszük bele a falba, hogy a végső megjelenésben semmi ne látszódjon az üvegen. Tovább nehezítette a feladatot, hogy ajtótok és látszó zárszerkezetek hiányában ki kellett találnunk, a beléptetési pontokon milyen segédszerkezetekkel lehet megoldani a beléptetést. Ezt végül alsó ajtósínbe rejtett mágneszárral oldottuk meg, ami a széles ajtószárnyak merevítéséért és a szárnyak visszacsukódásáért is felel. Itt rengeteg dolog alakult még kivitelezés közben is.”

De nem csak ez követelt meg ennyire részletekbe menő gondolkodást: ugyancsak a GMB szállította az alagsorban található szauna és a gőzkabin üvegajtóit, aminél az alumínium profilokhoz hasonló faprofilokat használtak, az ajtók pajzsai pedig bár fából készültek, ugyancsak lekövetik a többi ajtó réz pajzsainak megjelenését. A spa részleg bejáratául szolgáló nagyméretű tolóajtót szintén a GMB szállította.
 Pepita fóliázott tükör és egyedi fürdőszoba-tükör

A szobák designjának domináns eleme a pepitaminta, ami a fa és csempe, fal- és padlóburkolatok mellett, a tükör- és üvegfelületeken is megjelenik. Ehhez szállított a GMB háromszínű tükröt – ezüst, pink és bronz színekben – és ezeket kellett 20x20-as mintákban megalkotni.

„Mindezt úgy, hogy a falon és a padlón futó mintához illesztve mindennek passzolnia kellett mindennel. Tehát minden egyes tükröt külön méretre kellett vágni és ezekre a lapokra rászerkeszteni a mintát. Ráadásul a pink tükör egy nagyon speciális, itthon nem kapható tükör”

– avatott be a részletekbe Kocsis Tamás vállalkozási igazgató.

„Az ágyfejvégnél megjelenő tükrök miatt együtt kellett dolgoznunk az asztalosokkal is, akinek meg kellett alkotniuk egy olyan szerkezetet az ágyfejvégbe, amire a tükör rögzíthető.”

A szobákban és a fürdőszobákban található világító tükör érdekessége, hogy belekerült egy fűtőszál, annak a kiküszöbölésére, hogy bepárásodjon a tükör.

„Különböző méretben közel kétszáz ilyen tükröt kellett beszerelnünk – ez látszólag egyszerűnek tűnik, de ezzel például különösen sokat dolgoztunk”

– mondta el Kocsis Tamás. 
 Sziszifuszi munka, folyamatos problémamegoldással

Az, hogy mennyire precíz munkát igényelt a GBM részéről a projekt, szintén jól mutatja a Living Room bár részhez készült, tükrös álmennyezet részleteinek tökéletes illesztései is.

„Ez a projekt egy igazi sziszifuszi munka volt”

– vallotta be Gál Péter vezérigazgató.

„Rengeteg olyan helyszínen megoldandó feladattal szembesültünk, amire nem voltunk felkészülve. Komoly kapacitást, folyamatos problémamegoldást igényelt tőlünk, és nagyon elfáradtunk a végére, ugyanakkor egy nagyon szép referenciamunka volt. Azért örülünk az olyan referenciáknak, mint a Néprajzi Múzeum, a Magyar Zene Háza, a Nemzeti Bank épülete, vagy a W Hotel, mert ezek hosszabb időtávra készülnek, és remek manifesztumai a munkánknak.”GMB SolutionsWeb | Facebook | Instagram
 

 

További képek a galériában!
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Az Operaház „udvarhölgye”

Az Operaház „udvarhölgye”

Szállodaként újult meg a Drechsler-palota

Nézz körbe a W Budapest Hotelben

Nézz körbe a W Budapest Hotelben

A projekt generálkivitelezéséért, a belsőépítészeti kiviteli terveiért és a műemléki rekonstrukciójáért is felelős DVM group megbízásából Hlinka Zsolt által készített mozgóképen a W Budapest Hotel belső tereibe nyerhetünk bepillantást

A részletek tükrében (X)

A részletek tükrében (X)

A GMB Solutions speciális tükrei és egyedi üvegfelületei a W Hotelben

Hirdetés