Vár állott, most kőhalom: a Netflix forgatási helyszínt keresett és talált, azt azonban nem tudni, mi lesz az egykori kastély sorsa.

A Békéscsabához közeli Wenckheim-kastély romjainál forgat a Netflix a napokban, a Körös Hírcentrum szerint az amerikai Shadow and Bone (Árnyék és csont) című fantasyregény egyik epizódjához vesznek fel jeleneteket a romoknál. A kastély a 20. század elején épült, építéséről Wenckheim Krisztina és férje, Széchényi Antal rendelkezett. A kastély tervezője és kivitelezője valószínűleg Siedek Viktor bécsi építészvállalkozó és Schlikter Lajos győri építész volt, de teljesen biztosan nem tudni.

Póstelek évszázadokon keresztül a Wenckheim-család birtokának része volt. A historizáló, neobarokk stílusú épületet, amely több mint hetven helyiséggel rendelkezett, a család azonban végleg elhagyta 1944 őszén, amikor az Egyesült Államokba emigráltak. A kastély innentől szabad préda lett,a szobáit kifosztották, egy részét felgyújtották, ami mozdítható volt, mint a padló vagy a falakat fedő plüss tapéta, azt ellopták. A második világháború után felmerült annak ötlete, hogy az épület a gyulai Gyógypedagógiai Leánynevelő Intézet tulajdonába kerül, de ez végül sosem valósult meg. A későbbiekben használták a katonaság pihenőparkjaként, a rendszerváltás után pedig az önkormányzat tulajdonába került, legutóbbi információk szerint a helyiek befektetőt keresnek, aki eredeti formájában helyreállítaná az épületet. 

Visszatérve a forgatáshoz: több portál is megkereste a Netflixet, de a cég a a gyártási folyamat zavartalansága, illetve a stáb és a művészek védelmében nem kívánta kommentálni a forgatással kapcsolatos kérdéseket, ellenben kifejezték örömüket, hogy tevékenységükkel a helyi kultúrát támogathatják.
Fotó: Körös Hírcentrum
A város polgármestere, Szarvas Péter egy Facebook posztban jelezte, hogy akik a napokban Pósteleken jártak, nagy nyüzsgést tapasztalhattak. Az önkormányzathoz decemberben érkezett egy felkérés, miszerint egy sorozathoz szeretnének jeleneteket felvenni a pósteleki Wenckheim kastély romjainál. A polgármester közlése szerint a filmforgatás két helyszínt érint.

Az egyik a pósteleki erdőben található rom, a másik pedig a volt autósmozi területe.

Az érintett helyszínek nem minősülnek Natura2000-es területnek, így a az önkormányzat támogatta a filmes cég kérelmét.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Két kígyó egy befőttesüvegbe zárva

Két kígyó egy befőttesüvegbe zárva

Új megvilágításban láthatjuk a Feldman Architecture díjnyertes Caterpillar-házát a Malcolm & Marie című filmben.

A pósteleki Wenckheim-kastély romjainál forgat a Netflix

A pósteleki Wenckheim-kastély romjainál forgat a Netflix

Vár állott, most kőhalom: a Netflix forgatási helyszínt keresett és talált, azt azonban nem tudni, mi lesz az egykori kastély sorsa.

Egy szó, mint „100” – BOCCI

Egy szó, mint „100” – BOCCI

A BOCCI „100” névre keresztelt, fújt-üveg függesztékje 2021-ben debütált a Milánói Design Héten.

Hirdetés