A nagypapa öröksége

A vízparti házikó bővítését a hajókabinok kialakítása ihlette.

A cseh Prodesi/Domesi építész irodának feladta a leckét a Vranovi víztározó partjára építendő nyaralóház tervezése. Kötött, szűkös alapterületen kellett minden kényelmet biztosító lakóteret kialakítaniuk. A megoldáshoz a hajókabinok racionális, minden helyet kihasználó kialakítása nyújtott inspirációt. 
 

 

A feketére égetett deszkával burkolt házikó kis mérete ellenére belül meglepően tágasnak tűnik. Nem csak a tulajdonosok, de vendégeik kényelmét is maximálisan kiszolgálja. A tervezés során minden apró sarkot kihasználták, az ötletes alaprajznak köszönhetően mindenütt tárolóhelyek állnak a lakók rendelkezésére. Az ihletet a víz közelsége folytán a hajókabinok kialakítása adta, ahol ügyes praktikákkal valóban minden négyzetcentimétert hasznosítani kell.

A tulajdonos a nagyapjától örökölt egy kis nyaralót a Vranov gáttal elzárt víztározó partján. A tervezőktől azt kérte, hogy a meglévő alapra épüljön fel fából az új ház, így a földszint kialakítása eleve csak erős kötöttségekkel történhetett, miközben az erdő és a víz közelsége is előre vetített egyfajta építészeti magatartást.

A tervezés kívül és belül párhuzamosan haladt, a külső és belső kialakítás egymást oda-vissza befolyásolta. Végül a régi ház által meghatározott földszinti alapterületen sikerült egy tágas nappali-ebédlőt és konyhát elhelyezni, amely nagy ablakokkal tekint a víz felé. A fennmaradó helyen kényelmes előszobát alakítottak ki öltözőpaddal, fürdőszobát, külön wc-t és egy tároló/háztartási helyiséget. 

A tetőtérben nem a kontúrhoz igazították a belső elrendezést, hanem pont fordítva: először meghatározták a hálószobák szükséges méretét, majd a tetőt kívülről „megfaragták”, hogy a ház tömege illeszkedjen a meredeken lejtős, erdős tájba, ahol többnyire régi kis bungalók bújnak meg szerényen.

A kis házikó a kontrasztokkal nyűgözi le látogatóit: a sötét, rusztikus, a régi idők fakunyhóit idéző külső mögött világos, sima natúr fafelületekkel kialakított, modern belső tér rejtőzik, ahol mindennek kényelmes helye van. A nyaraló egyszerre menedék, miközben nagy üvegfelületekkel nyílik meg a természet felé. 
 

 

Stúdió: Prodesi/Domesi
Vezető tervező: Klára Vratislavová építész, belsőépítész, Pavel Horák építész
Projekt helyszíne: Vranov nad Dyjí Csehország
Építés éve: 2021
Hasznos alapterület: 43 m²
Fotók: BoysPlayNice

 

Forrás: Linka

 

További rajzok és képek a galériában!




Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Famívesség

Famívesség

A BLOKK Építész Műhely praxisában.

Nekem a fa

Nekem a fa

Tervezőket kérdeztünk, mit jelent számukra a fa.

Vissza a fára

Vissza a fára

Erdei játéktáj Csehországban.

Nincs találat!

Hirdetés