Bútorokon keresztül juthatsz le a tetőtérből a földszintre.

Ebben az oszakai házban biztosan nem szeretnénk eltévedni éjszaka: a Tato Architects tervezte háromszintes épületben 16 különböző belső szintet álmodtak meg, nincsenek benne lépcsők, a lakók különböző fa blokkokon, polcokon és betonkockákon sétálgatnak, ha az egyes szintek között szeretnének mozogni. 

A telek egy külvárosi lakónegyedben található egy olyan parcellán, ahol a talaj meglehetősen egyenetlen. Az építészek rögtön egy osztott szintű elrendezésre gondoltak, amely a területi viszonyokra reflektál, így jött létre ez a funkcionális labirintus. A különlegessége abban rejlik, hogy miközben spirálisan tologatják az egyes szinteket, nem választották le nagy falfelületekkel a helyiségeket, kicsit olyan, mintha a dzsungelben ugrálnánk egyik liánról a másikra.

A belső tereket úgy szerettük volna kialakítani, hogy egy pillanat alatt a tetőtérben találjuk magunkat, hogy aztán onnan hamar leérjünk a földszintre – mondta el az építésziroda tervezője,  Yo Shimada.

A ház belsejét egyfajta barlangként aposztrofálta, amely ugyanakkor nagyon szigorú geometriával rendelkezik. Az épület téglalap alakú, az elválasztó falak azonban 45 fokos szöget zárnak be a külső falakkal, így háromszögek és téglalapok hálózatára emlékeztet az egész. 

Shimada már 2013-ban kísérletezett azzal, hogy a bútorokat használja lépcsőként, most ugyanezt a kompozíciót fejlesztette tovább ebben a 96 négyzetméteres házban, amelyben van három hálószoba és a fa a meghatározó elem a külső és belső részeken egyaránt, de nagyjából ennyi a hasonlóság az épület külseje és belseje között.
Ha tetszett a cikk, és szeretnél előfizetni magazinunkra, itt teheted meg.

Kapcsolódó cikkek

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Zseniális kis házé lett a legrangosabb svéd építészeti díj

Egy bájos, kis léptékű családi ház nyerte el Svédország legrégebbi, legnagyobb presztízsű építészeti díját, noha olyan nagy név is a jelöltek közt szerepelt, mint a Bjarke Ingels Group.

"Modern skanzen" épül Szentendrén

Hazánk rendezi a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő versenyt 2019 júliusában.

Vissza a természetbe dán módra

Vissza a természetbe dán módra

A BIG tervezte erdei házikó megoldás lehet a nagyvárosból kiszakadni vágyóknak.

Hirdetés